Sebze ve meyvede "künye" dönemi

Artık tüketiciler ürünün nerede ve nasıl üretildiği, sisteme ne zaman bildirildiği gibi bilgilerin tamamını ürün künyesinden öğrenilebilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, sebze ve meyvelerin nerede ve nasıl üretildiği gibi bilgileri içeren ürün künyelerinin perakende satış noktalarında yer almaya başladığını bildirdi.

Yazıcı, yazılı açıklamasında, sebze ve meyve ticaretini yeniden düzenlemek amacıyla hazırlanan ve kamuoyunda "hal kanunu" olarak bilinen 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un 2012 yılı başında hayat geçirildiğini hatırlattı.

Hal kanununun getirdiği yeniliklerin uygulamaya geçirilmesi ve ilgililerin düzenlemelere uyum sağlayabilmesi için geçiş süreci öngördüklerini belirten Yazıcı, bu dönemde ilk kez uygulanan hal kayıt sisteminde sektörün ihtiyaç duyduğu gerekli değişikliklerin yapıldığını ifade etti. Süreç sonunda, kanunun öngördüğü uygulamaları da devreye aldıklarını belirten Yazıcı, hal kayıt sistemi üzerinden üretilen ürün künyelerinin de perakende satış noktalarında vatandaşların hizmetine sunulmaya başlandığını kaydetti.

- "Künyeler, kimlik vazifesi görecek"

Ürün künyelerinin, sebze ve meyve ticareti yapan kişilerin işlemlerini hal kayıt sistemine beyan etmeleri sonucunda oluşturulduğunu ifade eden Yazıcı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Sebze ve meyvelerin nerede ve nasıl üretildiği gibi bilgileri içeren ürün künyeleri perakende satış noktalarında yer almaya başladı. Ürünler için adeta kimlik vazifesi gören künyeler, ürünlerin kasalarının üzerinde yer alıyor. Örneğin, domates gerçekten Ayaş domatesi mi, organik olarak mı üretildi, taze mi, tüketicilerimiz tüm bu soruların cevabını ürün künyesinden öğrenebilir. Tüketicilerimiz, ürün künyesinde yer alan künye numarasını hal kayıt sistemi üzerinden sorgulayarak satın alacağı ürünler hakkında daha detaylı bilgilere de ulaşabiliyor. Ürün künyesi uygulamasıyla, tüketicilerimizin tercih haklarını koruma altına almış olduk, kaliteli üretimin önünü açtık. Uygulamanın diğer perakende satış noktalarında da bütünüyle hayata geçmesini hedefliyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir