Sultanhisar 20 milyon dolarlık çilek satıyor

Türkiye'de çilek üretiminde ilk sıralarda yer alan Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde her yıl ortalama 20 milyon dolar ihracat yapılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYDIN - Sultanhisar Ziraat Odası Başkanı Bilal Tarhan, 6 bin nüfuslu ilçede yaklaşık 8 bin dekar arazide çilek üretimi gerçekleştirildiğini, buna karşılık 25 bin ton rekolte elde edildiğini söyledi.

İlçenin coğrafi koşullarının ve mikroklima özelliğinin çilek üretimi açısından uygun olduğuna değinen Tarhan, ilçede Silifke'den sonra en fazla üretimin yapıldığını ve her yıl biraz daha artığını belirtti.

Sultanhisar'da üretilen çileğin raf ömrünün daha uzun olduğuna işaret eden Tarhan, şunları söyledi:
"Çilek üretimi, şu anda Aydın'da tarım ihracatının lokomotifini oluşturuyor. Sultanhisar çileği Aydın tarımının yüz akıdır, ihracat ve tanıtım ürünüdür. Üretiğimiz çileklerin yüzde 70'i ihraç ediliyor. En büyük pazarımız Rusya ama bununla birlikte Sırbistan, Makedonya, Romanya, Ukrayna gibi ülkelere de ciddi oranda ihracat yapmaktayız. Çileklerimiz ihracata gitmeden önce ince elenip sık dokunarak soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor. Çilek üreticilerimizin yüzde 70'i iyi tarıma uygulamasına tabidir. Dolayısıyla ihracata çıkmadan önce ilaç kalıntıları olup olmadığına dair bir laboratuvar analizi kaydı da alınıyor. Bu analizi yaptırmayanların ürünlerini ihraç etmesi mümkün değil."

Tarhan, çileğin üretim periyotunun yaklaşık 8 ay olduğunu söyledi. Bu nedenle ürünün hasat zamanı sigorta kapsamı dışında kaldığına değinen Tarhan, "Çilek bir an önce meyve grubuna dahil edilmeli ya da hassas ürün statüsüne alınmalı. Çileğin ihracat teşvik kapsamına alınmasını istiyoruz" dedi.

"Çilek sebze grubundan çıkarılmalı"

Sultanhisar Ziraat Odası'na kayıtlı yaklaşık 6 bin üyeden, 800'ünün çilek tarımıyla uğraştığını dile getiren Tarhan, sektörün ortalama 4 bin kişiye dolaylı olarak geçimini sağlama imkanı verdiğini söyledi.
Sultanhisar'da üretilen ürünün büyük bölümünün ihraç edildiğini aktaran Bilal Tarhan, "Çilek üretiminden ülke ekonomisine yaklaşık 20 milyon dolarlık gelir sağlanıyor. Bu oldukça büyük bir rakam. Sadece çilek üreticisi olarak düşünmeyelim. Çilek üretimi serada gerçekleştiği için demiri, fidesi, naylonu, gübresi derken sektörle ilgili herkes önemli oranda kazanç elde ediyor" diye konuştu.
Bilal Tarhan, çileğin üretim periyotunun yaklaşık 8 ay olduğunu söyledi. Bu nedenle ürünün hasat zamanı sigorta kapsamı dışında kaldığına değinen Tarhan, "Çilek bir an önce meyve grubuna dahil edilmeli ya da hassas ürün statüsüne alınmalı. Çileğin ihracat teşvik kapsamına alınmasını istiyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir