Süs bitkileri sektörü KDV indirimi bekliyor
Geçen yıl 81,6 milyon dolarlık ihracat yapan süs bitkileri sektörünün temsilcileri, sektörde KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesini, ayrıca süs bitkilerinin dahilde işleme rejimi kapsamına alınmasını talep ediyor.
Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) ve Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye'de geçen yıl toplam 48 bin 580 dekar alanda toplam 1,5 milyar adet süs bitkisi üretildi.
Türkiye'nin geçen yıl süs bitkileri ihracatı 81 milyon 614 bin dolar, ithalatı da 87 milyon 244 bin dolar oldu. 2016 yılında en çok ihracat yapılan ülkeler arasında ilk sırada 16,6 milyon dolar ile Hollanda bulunurken, bu ülkeyi İngiltere ve Türkmenistan izledi. İthalatta da 37 milyon dolar ile yine Hollanda birinci sırada yer alırken, bunu İtalya ve Almanya takip etti.
SÜSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar, üretim yapılacak nitelikli arazinin sektörde önemli bir sorun olduğuna dikkati çekerek, söz konusu alanların yetersiz ve parçalı olmasının üreticinin önünde ciddi bir engel olduğunu ifade etti. Üretim ve planlamaların yapılabilmesi için uzun dönemli arazi kiralamalarına ihtiyaç duyulduğunu belirten Dündar, atıl durumdaki nitelikli kamu arazilerinin uzun dönemli kiralamalar yoluyla sektöre kazandırılmasının buna çözüm olabileceğini söyledi.
"KDV indirimi olmalı"
Dündar, tohumculuk kanunu kapsamında faaliyet gösteren diğer alt birliklerin kapsadığı ürünlerin KDV oranının yüzde 1 ile yüzde 8 arasında değişirken, süs bitkileri sektöründe KDV oranının yüzde 18 olduğunu dile getirerek, "Süs bitkileri sektörünün gerek yurt içi üretimin artırılması gerekse uluslararası rekabet açısından güçlendirilmesi için KDV oranlarının yeniden düzenlenmesi ve yüzde 18'den yüzde 8'e çekilmesine ihtiyaç var." dedi.
"Süs bitkileri dahilde işleme rejimi kapsamına alınsın"
Dündar, özellikle yerel yönetimlerin projelerinde üreticilerin elinde olmayan bitkileri kullanmaları sebebiyle ithalatın arttığını belirterek, yerel yönetimlerin her yıl çevre düzenlemelerinde kullanacakları bitkileri önceden ilan etmesinin, üreticileri bu ürünlerin yetiştirilmesine yönlendireceğini ve ithalatı azaltacağını kaydetti.
Kredi alırken ürünün teminat olarak gösterebilmesi gerektiğini ifade eden Dündar, tarım sigortalarının süs bitkilerinin tamamını içine alacak şekilde genişletilmesinin de sektörün önünü açacağını bildirdi.
Sektörün ihracatının artması için yapılması gerekenlere de değinen Dündar, "Süs bitkilerinin dahilde işleme rejimi kapsamına alınması, ihracat iadesi yardımlarından süs bitkilerinin tamamının faydalandırılması, ihracat aşamasında sektöre yönelik navlun desteklerinin hayata geçirilmesi ihracata ivme kazandıracaktır." diye konuştu.