Süt üreticilerinden Rekabet Kurulu'na şikayet

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Ali Koyuncu, "Bazı firmalar süt alımı konusunda tatil veriyor, (yarın süt almayacağız) diyorlar. Ancak üreticilerin hayvanlarına (yarın sütünü almayacağız, üretme) deme şansı yok. Süt sektöründe rekabet kurallarına aykırı şeyler oluyor. Bunun için 500'den çok üretici Rekabet Kurulu'na başvurdu" dedi.
 
Koyuncu, Süt Konseyi'nin gelecek 6 ay geçerli olarak süt fiyatının belirlenmesi için toplandığını söyledi. Toplantıda çiğ süt fiyatına ilişkin mutabakat sağlanamadığını bildiren Koyuncu, üreticiler olarak süt-yem paritesinin 1,3 olması için teklif götürdüklerini kaydetti. Koyuncu, şöyle konuştu:
"Bizim için sütün fiyatının ne kadar olduğunun bir önemi yok. Dünyada süt-yem paritesi var. Bir litre süt satarak ne kadar yem alıyoruz? Olması gereken 1,5'tir ama biz 1,3 olarak belirledik. Sattığımız bir litre sütle 1,3 kilogram yem almamız gerekiyor. Bu parite ortaya konulursa ülke olarak tarım ve hayvancılık noktasında kazanımlarımızı devam ettirebiliriz. Eğer ki bunun aksine bir şey olursa, parite tutturulamazsa kazanımlarımızı kaybedebiliriz. Ciddi anlamda sıkıntılar yaşayabiliriz. Bu konuda Bakanlığımızın daha hassas davranacağına inanıyorum."
 
Çiğ süt fiyatlarının belirlenmesi için yarın yeni bir toplantı yapılacağını bildiren Koyuncu, tarımsal büyümenin sürdürülmesi için süt sektörünün sorunlarının çözülmesi gerektiğini aksi takdirde ciddi anlamda ekonomik kayıplarla karşı karşıya kalınabileceğini vurguladı.
 
"Et ve Süte Müdahale Kurumu'nda üreticiler de bulunmalı"
 
"Süt üreticilerinin, sanayiciler tarafından haksız rekabete uğratıldığını" savunan Koyuncu, bazı sanayicilerin üreticileri zarara uğrattığını söyledi.
Koyuncu, "Bazı firmalar süt alımı konusunda tatil veriyor, (yarın süt almayacağız) diyorlar. Ancak üreticiler olarak bizim hayvanlarımıza (yarın sütünü almayacağız, üretme) deme şansımız yok. Bu çok haksız bir uygulama" değerlendirmesinde bulundu.
 
Rekabet Kurulu'nun birçok sektöre yönelik incelemeler yaptığını hatırlatan Koyuncu, şunları kaydetti:
"Süt sektöründe rekabet kurallarına aykırı şeyler oluyor. Rekabetin bu sektörde sağlanması gerekli. Bunun için 500'den çok üretici Rekabet Kurulu'na başvurdu. Üreticinin yaptırım gücü olmadığı için bu yolu seçti. Türkiye'de son 2 yılda çiğ süt fiyatlarına sadece yüzde 11 zam yapılırken süt ürünlerine daha çok zam yapıldı. Et ve Süte Müdahale Kurumu'nun içerisinde üreticilerin de bulunması gerekiyor. Üreticinin içerisinde yer almadığı bir karar, doğru değildir."
 
"Islahı gerçekleştirmiş olsaydı bugün hayvan ithalatı yapmayacaktık"
 
Anayasa Mahkemesi'nin Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Yasası'nın 10. maddesinin 6. fıkrasına yönelik iptal kararına da değinen Koyuncu, Türkiye'de tarımsal alanlarda faaliyet gösteren bazı birliklerin kapanmasına neden olacak kararı doğru bulduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mahkeme diyor ki, 'siz yetiştirici ve ıslah birliğisiniz. Bu anlamda faaliyete devam edebilirsiniz.' Islah birliklerimiz var ama maalesef birliklerimize baktığımızda, ben de aynı zamanda Bursa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin üyesiyim, kendi öz işlerinden başka her işi yapıyorlar. Dolayısıyla bizim bugün hayvan ithal etmemizin gerekçelerinden birisi, bu birliklerimizin asıl işlerini yapmaması. Yıllar önce ıslah birlikleri kuruldu. Eğer ki ıslah birlikleri görev alanları içinde kalarak ıslahı gerçekleştirmiş olsaydı bugün hayvan ithalatı yapmayacaktık."
 
Anayasa Mahkemesi'nin birliklerin esas görevlerini yerine getirmelerine yönelik bir karar aldığına dikkati çeken Koyuncu, "Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararı doğru buluyorum, destekliyorum. Tarımın ve hayvancılığın geliştirilmesi açısından iyi irdelenip incelenirse çok önemli bir karar olarak da görüyorum" dedi.