Süt üretimi arttı

Ocak ayı istatistiklerine göre içme sütü üretimi yüzde 8,9, inek peyniri üretimi yüzde 5,1 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TÜİK, Ocak ayına ilişkin süt üretimi verilerini yayınlandı. Buna göre söz konusu ayda ticari süt işletmelerince 745 bin 500 ton inek sütü toplandı.

Toplanan inek sütü miktarı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,7 azaldı.

Ocak ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi ise 146 bin 110 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,9 artış gösterdi. İnek peyniri üretimi 53 bin 573 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 arttı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri üretimi ise 323 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29,5 geriledi.

Yoğurt üretimi 89 bin 83 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,2 azalırken, ayran üretimi 47 bin 266 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5 artış gösterdi.

Ocak ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde 3,5, protein oranı ise ortalama yüzde 3,3 olarak tespit edildi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı ise Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,1 azaldı.

Ocak ayında 1.6 milyar tavuk yumurtası üretildiOcak ayında 1.6 milyar tavuk yumurtası üretildi

 

Bu konularda ilginizi çekebilir