Tarımın kredi ihtiyacı 80-100 milyar lira

DenizBank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun, "Tarım sektörünün her yıl 80-100 milyar lira civarında bir krediye ihtiyacı var" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - DenizBank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun, tarım sektörünün her yıl 80-100 milyar lira civarında bir krediye ihtiyacı olduğunu belirtti.

 

Tarım kredilerine yönelik AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Sun, Türkiye'de yıllık yaklaşık 70 milyar dolarlık tarımsal üretim olduğunu söyledi.

 

GSMH'nın yaklaşık yüzde 10'unun tarım sektörüne gittiğini kaydeden Sun, bu rakamın parasal değerinin 120 milyar lira olduğunu dile getirdi. Her yıl tarımda üretim yapılabilmesi için 80-100 milyar lira arasında sadece işletme sermayesi için para harcandığını vurgulayan Sun, bu rakamın geçen yıl aralık sonu itibariyle yaklaşık 32 milyar lirasının bankalar tarafından finanse edildiğini ifade etti.

 

Sektörün aslında her yıl 80-100 milyar lira civarında krediye ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Sun, "32 milyar lira risk rakamı. Yeni kullandırılan kredi miktarı yaklaşık 10 milyar lira" dedi. Tarımsal üretim için ihtiyaç olan paranın sadece yüzde 10-15'inin bankacılık sektörü tarafından karşılandığını aktaran Sun, geri kalan kısmının ise alternatif finans metotları tarafından karşılandığının altını çizdi.

 

"Türkiye, dünyanın en büyük 7. tarım ülkesi"

 

Sun, Türkiye'nin dünyanın en büyük 7. tarım ülkesi olduğunu anımsatarak, Türkiye'nin dünyada ilk 10'a girdiği başka iddialı olduğu bir sektör bulunmadığına işaret etti.

 

Geçen yıl Denizbank olarak 2 milyar 40 milyon liralık tarım kredisi kullandırdıkları bilgisini veren Sun, 2012'de tarım kredilerinin bir önceki yıla kıyasla yüzde 5 büyüdüğünü kaydetti.

 

Sadece GAP'ın etkilediği Adıyaman, Diyarbakır, Malatya Elazığ tamamiyle sulamaya açılsa, Türkiye'nin tarımsal üretimini 2'ye katlayabilecek potansiyele sahip olduğunu anlatan Sun, burada bir yıl içerisinde 3 ürünün ekilip biçilebildiğini belirtti.

 

Sun, çözüm süreci ile terörün yoğu olduğu illerdeki yatırımın ve gelişmenin çok hızlı artacağına dair beklentilerini de ifade etti.

 

Tarımı şekillendirecek 3 alan

 

Gelecekte Türkiye'deki tarımı şekillendirecek 3 alan olduğunu söyleyen Sun, bunlardan birisinin örtü altı denilen seracılık olduğunu dile getirdi.

 

Sun, seracılığın artık Antalya'da bittiğini, bunun Antalya'nın seracılık alanındaki yeni teknolojiler için oldukça sıcak olmasından kaynaklandığını aktardı.

 

Türkiye'deki tarımı şekillendirecek 3 alandan bir diğerini bodur meyve olarak gördüklerini vurgulayan Sun, 3. alanın ise hayvancılık, özellikle süt hayvancılığı olduğunu kaydetti.

 

Sun, hem Türkiye hem de çevre ülkelerin ihtiyaçları açısından bu alanlarda büyük bir potansiyel gördüklerine işaret etti.

 

Bu arada bankalar tarafından tarımın finasmanı için verilen kredi sayısı son yıllarda artış gösterdi.

 

Bankaların verdiği tarım kredisi 7,5 katına ulaştı

 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, bankaların 2002 yılında verdiği kredi miktarı 4 milyar 195 milyon lira iken bu rakam 2012 yılında 31 milyar 834 milyon liraya yükseldi.