TİGEM'den tohumda %99.8 saflık sağlayacak proje

TİGEM, tohum hazırlama tesislerini yenileyerek, bu tesislerde üretilen tohum safiyetini yüzde 99.8’e çıkaracak renk ayırıcı sistem ilave etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), tohum hazırlama tesislerini yenileyerek, bu tesislerde üretilen tohum safiyetini yüzde 99.8’e çıkaracak renk ayırıcı sistem ilave etti. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre TİGEM, tarımsal mekanizasyonunu ve ekipmanlarını son teknolojiye göre yenilerken, tohum hazırlama alanında da örnek olma görevini sürdürüyor. TİGEM’in uygulamaya koyduğu proje ile tohumda saflık derecesi artarken, işçilikten de büyük tasarruf sağlanacak. 
Açıklamaya göre TİGEM, tohum hazırlama tesisleri yenileyerek, bu tesislerde üretilen tohum safiyetini yüzde 99.8’e çıkaracak renk ayırıcı sistem ilave etti. Üreticinin talep ve istekleri de göz önüne alınarak bu yıl hayata geçirilecek olan projeyle Polatlı ve Karacabey Tarım İşletmelerinde bulunan tohum hazırlama tesislerinde tam otomatik paketleme-paletleme ve streçleme sistemine geçilecek. Bu iki işletmede hazırlanan tohumluklar 30'ar kilogramlık kraft torbalarda satışa sunulacak. Otomatik paketleme ve paletleme sistemi ile minimum işçilik ve maliyetle kısa sürede istenilen miktarda tohumluğun paketlenmesi, depolanması ve sevkiyatı sağlanacak. Sistem çuval alma, tartım, etiketleme ve dikiş, çuvalların istenilen ağırlıkta paletlenmesi, paletlenen tohumların streçlenerek ambara istifi ve sevkiyatı kısımlardan oluşuyor. 

İşçilikten %82 tasarruf sağlanacak

Sistem ile düşük üretim maliyeti, standart ve kaliteli ambalaj, azaltılmış iş gücü, ekonomik ambar kullanımı, fire ve kayıpların minimuma inmesi sağlanacak. Selektörleme ve sevkiyat işlerinde toplam 87 işçi çalışırken, otomasyona geçilmesi sonrasında bu sayı 15’e düşmüş olacak. Böylece işçilikten yüzde 82 tasarruf sağlanacak. 
Karacabey ve Polatlı İşletmelerinde tohum hazırlama tesislerinin yenilenmesi ve lazer teknoloji ile çalışan renk ayırıcı sistemlerin kurulumu için yaklaşık 4 milyon lira, otomatik paketleme, paletleme ve streçleme olarak tanımlanan robot sistemler için ise yaklaşık 2.5 milyon TL’lik yatırım yapıldı.