Türkiye'ye kargoyla deve sütü dağıtıyor

Kanser hastalarına deve sütüyle şifa oluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

AYDIN - İncirliova'daki çiftliğinde yetiştirdiği develerin sütünü Türkiye'nin dört bir yanındaki kanser hastalarına gönderen İncirliova Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği Başkanı Aytekin Kaya, şifa aşılamaya çalışıyor.

1-275.jpgAynı zamanda Türkiye Deveciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi olan Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 yıl önce Türkiye'nin çeşitli yerlerinden aldığı az sayıdaki deveyle çiftlik kurduğunu, şu anda deve sayısının 35'e ulaştığını söyledi.

[PAGE]

Deve çiftliğini yörük kültürü olan güreşler için deve yetiştirmek amacıyla kurduğunu ancak ilerleyen süreçte talep üzerine deve sütü üretimine de başladığını ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

2-265.jpg
"Bizim ailede deve güreşi merakı dedelerimden geliyor. Babamın hayali deve bakımının yanı sıra deve yetiştirmekti. Bunu 10 yıl önce çiftlik kurarak gerçekleştirdim. Çiftliği güreş devesi yetiştirmek amacıyla kurduk ancak develer doğmaya başlayınca deve sütünün karaciğer ve akciğer kanserine iyi geldiğini düşünen doktorlar hastalarını bize yönlendirdi. Hastalara gönderene kadar deve sütünün faydalı olduğunu ben de bilmiyordum. Şu anda İstanbul, Rize, Kahramanmaraş, Gaziantep, Bursa, Diyarbakır, Adapazarı, Mardin, Şanlıurfa gibi Türkiye'nin birçok noktasına deve sütü yolluyoruz. Yurt dışından deve sütü temin etmek için çiftliğimize gelenler de oluyor. Deve sütü yolladığımız hastalardan bazıları daha sonra çiftliğimize gelip geziyor, bizlere teşekkür ediyor."

[PAGE]

"Dondurup şokladığımız deve sütünü kargo ile gönderiyoruz"
Gerek doktorların referansları, gerekse de internet yoluyla sipariş verenlere deve sütünü gönderdiklerini belirten Kaya, şöyle dedi:
"Develer doğumun ardından yeniden gebe kalacağı 11 ay sonrasına kadar süt veriyor. Bu süreçte 3 memesinden 2'sini yavruya bırakırken biz memelerin yalnızca birinden süt alıyoruz. Eğer hepsinden süt alınsa anne sütünü içmesi gereken yavrular gelişmez, boy atmaz. Sağdığımız sütü kaynatmadan dondurup şokluyor, dondurucuya koyuyoruz. Kaynatılırsa içindeki tüm değerleri gidiyor. Dondurup şokladığımız deve sütünü Türkiye'nin birçok yerine kargo ile gönderiyoruz."

3-234.jpg

Deve sütünün kilosu 50 lira
Türkiye'de deve sütü ihtiyacının genellikle yurt dışından karşılandığını, kendileri dışında deve sütü üreticisi duymadıklarını dile getiren Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Develerin bakımı çok zor. Bir kişi 10 koyuna zor bakıyor. Biz burada 35 devenin yemiyle, suyuyla, bakımıyla uğraşıyoruz. Deve sütünün kilosunu 50 liraya gönderiyoruz. Bu rakamın bu kadar emeğe karşılık fazla olmadığını düşünüyoruz. Kimi zaman hastaların deve sütü için buraya geldikleri de oluyor. Mesela Almanya'dan bir doktor İncirliova'ya geldi, 1 ay otelde kaldı, her gün sağıp kendisine deve sütü verdik, içti. Amacımız gerek kargo ile deve sütü gönderdiğimiz, gerekse de buraya gelip deve sütü talep eden hastaların tedavilerine elimizden yardımcı olabilmek."