Türkiye’nin ilk zeytin OSB’si Manisa Akhisar’da kurulacak
Zeytin ağacı varlığında Aydın’dan sonra ikinci bölge olan Manisa’nın Akhisar İlçesi, Türkiye’nin ilkzeytin-zeytinyağı ihtisas organize sanayi bölgesine ev sahipliği yapmak için harekete geçti.
Gülsüm ERDEM EMEN
MANİSA - Son yıllarda tütünün yerini alan zeytinin üretiminde sıçrama yapan Manisa’nın Akhisar İlçesi’nde zeytin-zeytinyağı ihtisas organize sanayi bölgesi kurulacak. Kuruluş çalışmaları Süleymanlı Kasabası’ndaki bin 100 dekarlık bir alanda sürdürülen zeytin-zeytinyağ ihtisas OSB’de 2 fazlı sisteme geçilerek karasu problemini ortadan kaldırılacak, üretim atığı prinanın alternatif yakıt olarak kullanılması için fabrika kurulacak. OSB’nin ihtisas zeytin depoculuğunun uygulanması için de ortam yaratması hedefleniyor. İş çevreleri de Akhisar’a özgü Uslu ve Domat zeytin türlerine coğrafi işaret almak için harekete geçti.
Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı Dr. Mehmet Ulusoy, Süleymanlı Kasabası’nda kurulacak Zeytin-Zeytinyağı İhtisas OSB’nin ÇED raporlarının çıkmasının ardından inşaat çalışmalarına başlandığını aktararak, “İnşaat bir yıl içinde bitirilecek. Zeytin işletmelerinin bir yerde olması ciddi avantaj sağlayacak. Bu proje ihtisas zeytin depoculuğunu başarmak adına bize bir zemin hazırlayacak. Diğer yandan bölgedeki işletmeler 3 fazlı sistemle çalışıyor. Bu karasu problemini beraberinde getiriyor. OSB’de 2 fazlı sisteme geçiş mümkün olacak. Üreticilerin 2 fazlı sistemi tercih etmesiyle birlikte sektörün önemli bir atığı olan ve günüzümde alternatif yakıt olarak kullanılan prina elde edilecek. OSB’de prina fabrikası da kurulacak” açıklamasını yaptı. Akhisar’ın Uslu ve Domat zeytini ile ve Akhisar zeytinyağına coğrafi işaret almak için de harekete geçtiklerini ifade eden Ulusoy, “Zeytin ve zeytinyağı artık Akhisar ekonomisinin lokomotif sektörü oldu. Özellikle üretim bazında Türkiye’nin nabzı Akhisar’da atıyor. Akhisar’da üretilen zeytinin yüzde 80’ i sofralık olsa da, yüzde 20 oranındaki yağlık zeytin tonajı dahi zeytinyağında öne çıkmış birçok yöremizden de fazla” diye konuştu. Akhisar’ın zeytinde olduğu gibi zeytinyağında da marka olmayı başaracağını vurgulayan Ulusoy, “ATSO olarak odamıza kayıtlı 262 işletme ve 35 zeytinyağı fabrikasının ilçemize sağladığı katma değerin ve istihdamın farkındayız. Sektörün gelişmesi için özellikle 2005 yılından beri yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Bu konuda tanıtımın, pazarlamanın, korunmanın ve kendini yenilemenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Coğrafi işaretler ile ürünlerimizi koruma altına alıyoruz. Coğrafi işaretlerimizi aldığımızda zeytin ve zeytinyağımızı da koruma altına almış olacağız” açıklamasını yaptı. Pazarlama konusunda da ATSO olarak zeytine kilogram başına 10 kuruşta olsa prim verilmesini, zeytinyağındaki prim bedelinin yükseltilmesini talep ettiklerini kaydeden Ulusoy, “Zeytine prim verilmesi zeytinyağında da primin 50 kuruştan 1 liraya çıkması halinde üreticilerimizin uluslararası piyasalardaki payı ve rekabet gücü artarken, iç piyasada da kayıt dışılığın önüne geçilecektir” dedi.
[PAGE]Manisa Valisi ve Akhisar OSB Müteşebbis Heyet Başkanı Halil İbrahim Daşöz de, Akhisar’ın Türkiye zeytinciliğinin başkenti olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini belirterek, “Zeytin ve zeytinyağı üretimindeki büyük artış ve talep bu konuda bir ihtisas organize sanayi ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Süleymanlı Kasabası’nda bin 100 dekarlık bir alan belirlendi. Burada Zeytin-Zeytinyağı İhtisas OSB kurulması için teknik çalışmalar sürüyor” şeklinde konuştu.