TZOB: Tarımsal üretim yüzde 60 artmalı

Nüfusun 2050 yılında 9,6 milyara çıkacağının tahmin edildiğini söyleyen TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda üretiminin bu tarihe kadar yüzde 60 artması gerektiğini bunun da ancak verimi artırarak yapılabileceğini ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 10 Ocak 1846'da Mekteb-i Zirai Şahane’nin kurulmasıyla başlayan tarımsal eğitim ve öğretimin 171. Yılı dolayısıyla bir açıklama yaptı.

Açıklamasında verimliliğin önemine dikkat çeken Bayraktar, “Tarımda eğitim eksikliğinden dolayı kültürel işlemler gerektiği gibi yapılmazsa, mekanizasyon hakkıyla kullanılamazsa, ne kadar su, ne kadar girdi, ne kadar makine kullanırsanız kullanın yüksek verimliliğe ulaşmak mümkün değildir” dedi.

Tek çare verimin artırılması

795 milyon insanın açlıkla mücadele ettiğini gelecek yıllarda bu sorunun büyümeye devam edeceğini ifade eden Bayraktar, “Tarım alanları sınırlı. Dünyadaki toplam 149 milyon kilometrekarelik karasal alanın sadece 15 milyon kilometrekaresinde tarım yapılıyor. Bu kadar alanda beslememiz gereken insan sayısı 7,4 milyarı aştı. Bu nüfus 2050 yılında tahminlere göre 9,6 milyara ulaşacak. Gıda üretiminin bu tarihe kadar yüzde 60 artması gerektiği tahmin ediliyor. Tek yol verimlilik olarak görünüyor" diye konuştu.

Gelişmiş ülkelerin verimlilik sorunu olmadığını ifade eden Bayraktar, "Verimlilikte gelişmiş ülkelerin bir sorunu görünmüyor. Sorun ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde yaşanıyor. Verimliliği en çok artıran unsur eğitim. Girdi kullanımı, yapısal sorunların çözümü ve mekanizasyon kesinlikle verimliliği artırıyor. Fakat, verimliliği en çok etkileyen eğitim. Yapısal sorunları çözseniz, örgütlenmeyi sağlasanız, tarımda parçalanmayı önleseniz, parsel ve işletme büyüklüğünü optimal hale getirseniz, sulama yatırımlarını tamamlasanız, gübre kullanımını artırsanız, sertifikalı tohum ekseniz bile bunları gerektiği gibi kullanacak eğitilmiş çiftçiniz yoksa verimliliği yeterince artıramazsınız. Tarımda eğitim eksikliğinden dolayı kültürel işlemler gerektiği gibi yapılmazsa, mekanizasyon hakkıyla kullanılamazsa, ne kadar su, ne kadar girdi, ne kadar makine kullanırsanız kullanın yüksek verimliliğe ulaşmak mümkün değildir. Çiftçiyi eğitimle, bilgiyle buluşturmak, enforme etmek zorundayız” ifadelerini kullandı.

Çiftçi eğitim programları

Türkiye’nin tarımsal eğitimle verimliliği artırmak, gelişmiş ülkelerle arasındaki farkı kapatmak zorunda olduğunu belirten Bayraktar, bundan dolayı Ziraat Odaları olarak çiftçinin eğitimini her şeyin üzerinde tuttuklarını kaydetti. Bayraktar, bu amaçla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu başta olmak üzere bakanlıklar, kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak eğitim projeleri uygulamaya koyduklarını bildirdi.

Bu kapsamda, Kadın Çiftçi, Genç Çiftçi, Sürü Yönetimi Elemanı Benim, Güvenli Traktör Kullanımı, Tarım Danışmanları, Zirai Mücadele İlaçlarının Güvenli ve Sürdürülebilir Kullanımı, Ceviz Budama, Ziraat Odaları Otomasyon Sistemi, Sulama ve Bitki Sağlığı gibi eğitim süreçleri yürüttüklerini belirten Bayraktar 55 binin üzerinde çiftçinin bu eğitimlerden yararlandığını ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir