Üreticisinin yüzünü güldürdü

Adana Ziraat Odası 2'nci Başkanı Cahit İncefikir, geçen yıl kuraklık nedeniyle yüzde 15 rekolte kaybının yaşandığı buğdayda, bu yıl sezonunda başlayan yağışın üreticiyi sevindirdiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin 21 milyon tonluk buğday üretiminin 850 bin tonunu karşılayan Adana'da, geçen yıl yağış olmaması nedeniyle birçok yerde ürün tarlada yeşermedi. Bir çok üretici tarlasını sürüp farklı bir ürün ekti. Bazı üreticiler ise vahşi sulama yöntemi ile ürünü kurtarmaya çalıştı. Ancak bu yıl ekim yapıldıktan bir süre sonra başlayan yağmur, buğdayın kısa sürede istenilen boya ulaşmasını sağladı. Yağışların bu şekilde devam etmesi durumunda buğdayın yüz güldüreceğini belirten Ziraat Odası 2'nci Başkanı Cahit İncefikir, "Buğdayda 2015 sezonunun olumlu geçeceğine inanıyoruz. En kötü koşulda geçmiş yıllardan çok daha fazla ürün alınacak. Geçen yıl birçok bölgede buğday tarlada yeşermedi. Ancak bu yıl ekim sonrası başlayan yağış, üreticiyi sevindirdi" dedi.

"Buğdayda spekülasyon yapılmasın"

Rusya'nın buğday ihracatına ek vergiler getirmesinin spekülasyon konusu yapılmaması gerektiğini, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) depolarında da yaklaşık 2.5 - 3 milyon ton rezerv olduğunu belirten İncefikir şöyle konuştu:

"Buğday, bizler için temel yiyecek maddesidir. Halkımızın en çok tükettiği gıda aracıdır. Bu yüzden buğdayı kullanarak spekülasyon yapmanın doğru olmadığına inanıyoruz. Buğdayın ithalatında sıkıntı olacağı bu yüzden ekmek fiyatlarının artacağı şeklinde spekülasyon çıkarmak isteyen olabilir. İthalatta Rusya'nın bize koymuş olduğu fonlarla ilgili bazı sıkıntıların doğabilir. İthal konusunda sadece Rusya ile sınırlı kalmak doğru olmaz. Zaten şu anda öyle bir sıkıntı söz konusu değil. Olursa da alternatiflerinin olduğuna inanıyoruz. Ayrıca TMO'nun depolarındaki rezerv bizi rahatlatacaktır. Bu yılın buğday üreticisi için verimli geçeceğini, mevsimin özellikle bu yağmurların devam etmesi koşullarında, geçmiş yıllardaki rekoltenin yakalayacağını hatta aşacağını tahmin ediyoruz. Her şeyden önemlisi üreticinin emeğinin karşılığını almasını bekliyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir