Yağda ithalatçıyız, önlem şart
AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Türkiye Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, yağlı tohum ve türevlerinde dışa bağımlılığın azaltılması uyarısında bulundu.
Hüseyin GÖKÇE
ANKARA - Türkiye Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BSYD) Başkanı ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, Türkiye’nin net ithalatçı olduğu yağlı tohum ve türevlerinde üretimin artırılarak dışa bağımlılığın azaltılması uyarısında bulundu.
Türkiye’de bitkisel yağ sektörünün bugünkü durumunun tüm yönleriyle ele alındığı toplantıda, BSYD Başkanı Ahmet Edip Uğur, sektöre ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bu yıl sektörün en önemli ürünlerinden ayçiçeğinde 1.2 milyon ton olarak tahmin edilen rekoltenin olumsuz iklim şartlarıyla 1 milyon tonda kalacağının belli olduğunu belirten Uğur, yükselen fiyatla yüzünden önümüzdeki yıl ekim alanlarında artış beklediğini dile getirdi.
Bitkisel yağ sanayinin net ithalatçı konumda olduğunu ifade eden Uğur, en büyük arzularının yağlı tohum üretimini arttırarak ithalata olan bağımlılığı azaltmak olduğunu söyledi. Fiyatların daha çok artması halinde ayçiçeği gümrük vergilerinde de indirimin gündeme gelebileceğinin altını çizen Ahmet Edip Uğur, sanayicilerin ayçiçeği tohumu alımında dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
Nominal artış beklentisi
Ham petrol fiyatlarındaki değişimlerle birlikte, zorunlu biyoyakıt uygulamalarıyla önümüzdeki 10 yılda yağlı tohum ve türevleri fiyatlarında nominal artış beklentisi olduğunu belirten Uğur, et-süt talebine bağlı olarak küspe fiyatlarında da düzenli yükseliş beklediğinin altını çizdi. Yapılan projeksiyonlara göre Türkiye’de önümüzdeki 6 yılda gıda amaçlı bitkisel yağ ihtiyacının 200 bin ton olacağını vurgulayan Ahmet Edip Uğur, biyodizel harmanlama zorunluluğuyla toplam ihtiyacın 440 bin ton artacağını söyledi.
Bu gelişmelere bağlı olarak önerilerini birkaç başlık altında sıralayan Uğur, yağlı tohumlu bitkilerin üretimi arttırılarak dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini belirtti. Şekerpancarı ekim alanlarında münavebede (ekim nöbeti) yağlı tohum ekimi yapılmasını isteyen Uğur, “GAP üretim deseninde yağlı tohumlu bitkilerin ilk sırada yer almalıdır. Sulanabilir ekim alanları arttırılmalıdır. Yağlı tohumlarda alım politikalarında lisanslı depoculuk sistemi devreye alınmalıdır” diye konuştu.
İthalat 2011’de patladı
Türkiye’nin büyük ölçüde dışa bağımlı olduğu yağlı tohum ve türevlerinin ithalatı 2008 yılında adeta patladı. 2007’de 1 milyar 693 milyon dolar olan ithalat yüzde 76.8’lik artışla 2 milyar 994 milyon dolara çıktı. Dünyada ekonomik krizin etkilerini hissettirdiği 2009’da ithalat miktarı 2 milyar 58 milyon dolara çıkarken, 2010’da 2 milyar 490 milyon dolarlık ithalat yapıldı. Geçen yıl ithalat miktarı yüzde 25.3 artarak 3 milyar 122 milyon dolara çıkarken, bu yılın ocaktemmuz döneminde 2 milyar 250 milyon dolarlık ithalat yapıldı.
İthalatı giderek artan sektör, son yılların en büyük ihracatını da geçen yıl gerçekleştirdi. 2010’da 374 milyon dolar olan ihracat, geçen yıl yüzde 154.5 artarak 952.9 milyon dolara çıktı. Bu yılın 7 aylık döneminde 657.2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.