Yer fıstığı ekim sezonu başladı
Türkiye yer fıstığı ihtiyacının önemli kısmının sağlandığı Osmaniye'de, sezonun birinci ürün yer fıstığı ekimine başlandı
Türkiye yer fıstığı ihtiyacının önemli kısmının sağlandığı Osmaniye'de, sezonun birinci ürün yer fıstığı tohumu toprakla buluştu.
Fıstık üreticisi İsmail Tekin, AA muhabirine, birinci ürün yer fıstığının nisan ayının 15'i ile mayısın 20'si arasında ekiminin yapıldığını, ortalama 150 gün yetişme döneminin ardından eylül ayı içinde hasat edildiğini söyledi.
Yer fıstığının sıcak iklim ve kumlu toprağı sevdiğini belirten Tekin, yer fıstığı üreticilerinin dönümden ortalama 400 kilogram verim aldığını kaydetti.
Üretimin bütün aşamalarının makinelerle yapıldığını anlatan Tekin, "Yer fıstığı son yıllarda yöre çiftçisi için önemli bir gelir kaynağı haline geldi. Üretim süresinin kısa olması ve diğer tarım ürünlerine kıyasla getirisinin yüksek olması nedeniyle yer fıstığı tarımı gittikçe yaygınlaşıyor" dedi.
Yer fıstığı üretici ve sanayicisi Enes Başpınar da yer fıstığının yöre ekonomisi için önem taşıdığını vurgulayarak, "Türkiye'de yer fıstığı işleme ve pazarlamasının da yüzde 90'ının Osmaniye'de yapılıyor. İlimiz için sembol ürün halini alan yer fıstığı sektöründe yaklaşık 10 bin kişi istihdam ediliyor" diye konuştu.
Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam ise ülke genelinde geçen yıl 330 bin dekarda ekimi yapılan ve 120 bin ton rekoltesi olan yer fıstığının yarıya yakınının Osmaniye'de üretildiğini belirtti.
Yer fıstığının son yıllarda sanayi ürünü olma yolunda ilerlediğine işaret eden Sağlam, yakın zamana kadar önemli kısmı kuru yemiş olarak tüketilen yer fıstığının yağ, sabun, pasta, tatlı ve çikolata imalatında kullanılmaya başlandığını kaydetti.