Yozgat'tan yem ve gübre sanayine özel destek talebi

6. Bölge teşviklerinden sınırlı düzeyde yararlanmaktan şikayetçi olan Yozgat iş dünyası, dışardan yatırımcı çekilmesi için SWOT analizlerinde öne çıkan yem ve gübre sanayine özel destek verilmesini istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE ŞİMŞEK

YOZGAT - Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Özışık , kent için yaptırdıkları SWOT analizlerine göre kentte yem ve gübre üretimine özel destek verilmesine ihtiyaç olduğunu belirterek, "Bu sektörler desteklenirse kent sanayiye önemli katkıları olur" dedi. Yozgat'ın yeni başarı hikayelerine ihtiyaç duyduğunu, son yıllarda tarım sektöründe hayata geçirilen ve kente önemli kazanımlar sağlayan projelerle bu hikayenin tarım alanında yazılabileceğini ifade eden Özışık, "Yozgat yüzölçümünün yüzde 60'ı tarım alanı. Verimli topraklarımız var. Yozgat'ta gelin sanayiye yatırım yapın desem çok cazip gelmeyebilir. Fakat şu an özellikle meyvecilik alanında hayata geçirilen güzel projelerimiz var. Gelsinler Yozgat'ta meyvecilik yatırımı yapsınlar,bu yatırım sanayiyi de bir şekilde olumlu etkiler zaten" diye konuştu.

1997'de teşvik kapsamında Yozgat'ın cazip hale getirilmesi ile o dönemde ilin dışardan yatırımcı çektiğini ve OSB'nin canlandığını ifade eden Özışık, Yozgat'ın tekrar yatırımda cazip bir il haline getirilmesi gerektiğini vurguladı. Özışık, "Yozgat'a OSB'nin kurulmasında o dönemde çıkan ve yatırımcılara enerjiden, işveren üzerinden işçi payında SGK desteğine kadar avantajları barındıran teşvik kapsamına Yozgat'ın da eklenmesinin önemli katkıları oldu. O yıllarda şehir dışından önemli yatırımcıları ilimize çektik. Yozgat'a yatırım yapan Erensan,Garanti Grup, Eren Çorap gibi firmalar Türkiye'de sektöründe önemli yer edinmiş olan firmalardan sadece bir kaçı. O dönemde OSB'de tahsis edilecek alan kalmıyor. Sonrasında teşvik kapsamında 19 olan il sayısı 45'e çıkarılıyor. Sonra OSB tabiri caizse kendi kaderine terk ediliyor. Şimdiki teşvik sistemimizde ‘Yozgat OSB'ye yatırım yapanlar 6. Bölge teşvikinin avantajlarından faydalanabiliyor' deniliyor. Biz 6. Bölge teşvikinin sadece bazı avantajlarından faydalanabiliyoruz. Şanlıurfa ile Yozgat eşit şekilde faydalanamıyor. Yozgat'ı cazip hale getirecek desteklere ihtiyaç var" dedi.

Tıbbi aromatik bitkilerin üretimi yapılabilir

Yozgat'ın ekonomik gelişimine katkı sağlayacak projeler üzerinde çalıştıklarını ve Yozgat'ın desteklenmesi alanında önerilerinin olduğunu ifade eden Özışık, "Yozgat ve benzeri illerde tek bir sektörün öne çıkarılıp , o ilde teşvik edilmesini istiyoruz. Tabii ki diğer illere de haksızlık yapmadan . Gelişime açık her ilin her ilin bir sektörü olsun. Biz Yozgat için SWOT analizleri yaptık. Yozgat'ta yem ve gübre üretimi özel desteklenirse bunun sanayiye de önemli katkıları olur. Yozgat'ın yüzölçümünün yüzde 60'ı tarım alanı. En iyi sahlep bitkisi Akdağ ‘dan çıkar. Bunun yanı sıra tıbbi aromatik bitkilerin üretimi üzerine de çalışmalar yapılabilir. Bu alanda çeşitli araştırmalar yapılıyor. Bizim tarımda dekar alandan kazancımız çok düşük. Dönüm başına yaklaşık 50 lira kazanıyorlar. Fakat bir ekinezyanın dönümdeki kârı 500 lira, kaparinin kârı 450 lira civarında. Ama çiftçi bunları bilmiyor. Bilse bile hazırda bir pazarı yok. Bu alanda gelişim sağlayabilmemiz için çok entegre bir çalışma gerekiyor" şeklinde konuştu.

236 çiftçi arazisini meyvecilik için birleştirdi

‘Yozgat Kadışehri İlçesi Kabalı Köyü Meyvecilik Projesi'nin il ekonomisine katkısının artarak devam ettiğini ve bu alanda yatırımların sanayi sektöründe de yeni kapılar açacağını ifade eden Özışık, "Yozgat'ta fabrika kur desek çok cazip gelmeyebilir. Biz gelin Yozgat'a meyvecilik yatırımı yapın diyoruz. Bu yatırımlar sanayi yatırımlarını da beraberinde getirir zaten. O dönemin Kaymakamı İsmail Şanlı tarafından hayata geçirilen Kabalı Köyü Meyvecilik Projesi 10 bin 920 dekar alanda iki etapta uygulanacak. Henüz 2'nci etabı başlamayan projenin, 4 bin 991 dekarlık bölümünde (236 çiftçi arazisinin birleştirilmesiyle) ihracata yönelik meyve üretimi yapılıyor. Damla sulama yöntemiyle sulanan 50 bin adet kiraz, 350 bin adet yarı bodur ve tam bodur elma fidanı bulunuyor. Proje ile çiftçilerin gelir düzeyi artırılmış, genç nüfusa istihdam sağlanmış, modern tekniklerle üretim başlatılmış ve köy göç almaya başlamıştır" dedi.

‘Meyvecilik projesi yan endüstriyi de tetikleyebilir

Bu yıl meyvecilik prosinden verim alındığını vurgulayan Özışık, "Geçen yıl 1 milyon 575 bin adet domates fidesi ekimi yapıldı. Olumsuzluklara rağmen fide başına 10 kilo domates alındı. Tüm bu faaliyetlerin, hareketliliğin Yozgat sanayisine de yansımaları olacaktır. Ülkemizde ilk defa, çiftçilerin bir araya gelerek arazilerini meyve bahçesine dönüştürmeleri sonucunda başlayan bu projenin bölge ekonomisi yanında sosyal kalkınma hedeflerine de olumlu katkıda bulunması bekleniyor. Projenin soğuk hava deposu, meyve suyu, reçel fabrikası ve nakliye sektörü gibi birçok bağlı ve yan endüstri alanını tetiklemesini öngörüyoruz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir