Zeytinciler, 'prim desteği yağın hammaddesi zeytine verilmeli' diyor

26 Kasım Dünya Zeytin Günü'nü kutlayan zeytinciler sofralık zeytine prim desteği istiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KEZBAN KARABOĞA

AKHİSAR - 26 Kasım Dünya Zeytin Günü, zeytin üretilen bölgelerde yapılan etkinliklerle kutlandı. Bunlardan biri de Türkiye'de sofralık zeytin üretiminin yüzde 30'unu gerçekleştiren Akhisar'ın Sindelli Köyü'ydü. Bin yıllık zeytin ağaçlarının altında kutlama yapan üreticiler, zeytinyağında olduğu gibi sofralık zeytine de prim verilmesini istediler.

Etkinlik kapsamında düzenlenen "Zeytin Ne İster" konulu bir panelde konuşan Akhisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat, "Zeytin sevgi, su, bakım ister. Ama zeytinci en çok prim ister. 10 yıl önce zeytinyağına prim desteği verilmeye başlanırken bugün, zeytinyağının ham maddesi zeytine prim alamıyoruz. 190 milyon ağaç sayısı ile Türkiye'de daha çok zeytin ve zeytinyağı isteniyorsa prim şart. Biz zeytini çok seviyoruz ve bu sevgimizi üretim gücümüzle herkese taşımak istiyoruz. Ancak bunun için prim desteğine ihtiyacımız var" dedi.

Sarı zeytin kategorisi açılmalı

Zeytin Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Başkan Vekili Mustafa Alhat ise zeytinde küresel rekabetin yakalanması için yeni bir kategorilendirmeye ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekerek, "Akhisar sofralık zeytinde yoğunlaşmış bir üretim merkezi. Burada domat tipi zeytin hem üreticinin hem de tüketicinin çok memnun olduğu bir ürün. Dünyadaki rakibimiz ise İspanya'da üretilen koyu yeşil renkli zeytin. Ancak oradaki tüketici bizim zeytinimizi renginden dolayı farklı algılıyor. Dolayısıyla biz yeşil zeytinde rekabet edemiyoruz. Eğer sarı zeytin kategorisi açılırsa dünya birincisi oluruz" dedi. Mustafa Alhat, ayrıca düşük asitli ve üstün özellikli yağların tadının acı olduğunu bu nedenle de acı yağların da ayrı bir kategoride değerlendirilmesinin sektörün önünü açacağını belirtti. Alhat, etiket tebliğinin de ise kafa karışıklığına neden olmayacak, tüketicinin anlayacağı şekilde düzenlenmesinin de şart olduğunu ifade etti.

Zeytin İhtisas OSB'de arsa satışlarına geçildi ciddi talep var

Zeytin OSB hakkında bilgi veren Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Yılmaz, "Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası ve Akhisar Ticaret Borsası olarak Akhisar'ın zeytinin başkenti olması gerektiğini ifade ettik. Evet, zeytin, sevgi ister ama zeytin, marka olabilmek için prim ister. Bu destek, kayıtdışını da azaltacaktır. Akhisar'ın marka kent olması için Zeytin ve Zeytinyağı Türevleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde yatırımcılar arsalarını alıp fabrikalarını kurmaya başladılar. Şu anda altyapı tamamlandı, arsa satışlarına geçildi. Ciddi talep var. Bir yıl içinde fabrikalar kendilerini orada göstermeye başlayacaklar" dedi.

Zeytin; sağlık, güzellik, barış demek

Kutlamalarının bir diğer adresi de Urla oldu. Zeytinyağının 3 bin yıllık yolculuğu insan, hayvan, su, buhar, yakıt ve elektrik gücüyle yağ sıkan işlikleri tek çatı altında toplayan Köstem Zeytinyağı Müzesi'nde panel düzenlendi. Panele, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Uhri, Tariş Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı H.Cahit Çetin, Ticaret ve Sanayi Kontuvarı Genel Müdürü Christopher Dologh ve Ana Gıda Genel Müdürü Ümit Ersoy katıldı. Etkinliğin açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu, zeytinin önemini 3 cümleyle vurguladı; "Zeytin sağlık demek, zeytin güzellik demek, zeytin barış demek.. Artırmamız gerek."

Bu konularda ilginizi çekebilir