Zeytinyağı ihracatı ortalamaların altında kaldı

Türkiye'nin zeytin ve zeytinyağı ihracatı geçen sezon son 10 yıllık ortalamanın çok altında kaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İspanya, İtalya ve Yunanistan'dan sonra dünyanın en fazla zeytinyağı üreten iki ülkesi olan Türkiye ve Tunus'tan sektör temsilcileri Aydın'da bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Başkanı Davut Er, iki ülkenin dünya zeytin ve zeytinyağı üretiminin yüzde 15'ini karşıladığını söyledi.

Türkiye'nin son 10 yıllık sofralık zeytin ihracat ortalamasının 75 bin ton, zeytinyağı ihracat ortalamasının ise 33 bin ton olduğunu kaydeden Er, "2015/16 sezonunda sofralık zeytin ihracatımız 58 bin 500 ton, zeytinyağı ihracatı ise 12 bin 754 ton seviyesinde kaldı. Bu son yılların en düşük seviyesi oldu." diye konuştu.

Türkiye’de, son 12 yılda zeytin ağacı varlığının 90 milyondan 170 milyona çıktığı bilgisini de paylaşan Er, "Yeni dikilen ağaçlarımızın da ürün vermesiyle birlikte 2023 yılında 1.2 milyon ton sofralık zeytin, 650 bin ton da zeytinyağı üretmeyi hedefliyoruz." dedi.

Tunus üretimde 4. sırada

Zeytin sektörünün Tunus'ta önemli bir rolü olduğunu belirten Tunus Tarımsal Kalkınma Bölge Ofisi, Bitki Üretim Birimi Müdür Yardımcısı Ouled Seghaier Majid ise, zeytinciliği daha ileri taşımak istediklerini, halihazırda bulunan toplam 6 milyon hektarlık arazilerinde 86 milyon zeytin ağacı varlığına sahip olduklarını ifade etti.

Zeytin üretiminde Türkiye'den sonra dördüncü olduklarını, son 10 yılda ortalama yıllık 180 bin ton zeytinyağı ürettiklerini dile getiren Majid, "Tunus'ta 300 civarı zeytinyağı ihracatçısı firmamız var. Dünya genelinde ihracatçılarla işbirliği yapmak istiyoruz. İşbirliğimizin Türk ihracatçılarla olmasına büyük önem veriyoruz. İki ülke işbirliği yaptığı takdirde daha katma değerli ihracat yapmanın yolunu birlikte bulabiliriz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir