Zeytinyağının 'oscarları' dağıtıldı

Sızma zeytinyağı üreticileri Zeytindostu Derneği’nden 37 madalya aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR (DÜNYA) - Zeytindostu Derneği 8. Ulusal Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nın kazananları Akhisar Belediyesi Meclis Salonu’nda düzenlenen törenle açıklandı. Törende sızma zeytinyağı üreticileri; 17’si altın, 15’i gümüş, 5’i bronz olmak üzere 37 kuruluş madalya aldı

Ödül törenine AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Akhisar Kaymakamı Kaan Peker,  Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ ile çok sayıda davetli katıldı. 

Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Tatlı, yarışmaya bu yıl katılımın rekor seviyelere ulaştığını kaydetti.  Önceki yıllarda 5-6 olan madalya sayısının 37’ye çıktığının altını çizen Tatlı, “Ülkemizde sızma zeytinyağı bilincini yerleştirmeyi başardık. Ülkemizde 40 ilde zeytincilik faaliyeti yapılıyor. Kalite yarışmamızda kalitesini tescilleten firmaların coğrafi dağılımına baktığımızda zeytin üreten bölgelere yayılmış olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki yıl Zeytinyağının Oskarları olarak yarışmamızı uluslararası hale getirmeyi planlıyoruz” dedi.

Yarışmanın değerlendirme sürecinde, Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü’nün evsahipliğinde; kurumun akredite duyusal analiz laboratuarının yanısıra,  Zeytindostu Tadım Paneli, Ulusal Zeytin ve Zeytin Konseyi Tadım Paneli, Aydın Ticaret Borsası Tadım Paneli, Ayvalık Ticaret Odası Tadım Paneli ve Zeytin ve Zeytincilik Araştırma İstasyonu Tadım Panellerinden panelistler analizlerde görev aldı. 

İhracatçıların kötü bir sezon geçirdiğini belirten Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Gürkan Renklidağ, “Hasat sezonu boyunca zeytinyağı fiyatları yüksek seyretti. İspanya’da 8 lira olan sızma zeytinyağı fiyatları ülkemizde 12 lira seviyesindeydi. Bu yıl arz-talep dengesinin oturmadığından ötürü ihracatta büyük sıkıntılar yaşadık. 2013 Şubat ayında 12 bin 600 ton zeytinyağı ihraç ederken bu yılın Şubat ayında bin 600 tonlara kadar düştü. Bu istikrarsızlığı aşmak adına Tarım Bakanlığı nezdinde kademeli prim sisteminin kurulması için girişimlerimizi sürdürüyoruz” diye konuştu. 

Törende zeytinyağı kalite ödülleri yanında Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’a da “Yılın Zeytindostu Bürokratı” ödülü verildi.

Yarışmada dereceye giren firmalar:

Altın:  Nar Gourmet (2 altın), Büyükakça, Zetay, Seroliva (2 altın), Tuay, Beyzade, Menteşe-SOM, Safitad, Zeytinseli, Karakaş Çiftliği, Aureline, Silisya, Mahmut Çevik (Şahış), Elea, Sedat Köksalan (Şahıs) 

Gümüş: Fromida, Ovilo, Öz-Em, İzorya, Güven Asa, Dizem, Balcatepe, Ayvalık Köklü Zeytincilik, Semercioğlu, Alhatoğlu, Alyattes, Zeytinseli, Ravika, Düet, Orfe Bronz: Toy Konağı, İnoliva, İdamis, Tuna, Nar