Ziraatin tüm değer zincirine dokunuyor
Konya Şeker, 6 kampuste, 28 tesisle tarımla sanayiyi entegre etti. Torku markası ile büyüyen grubun CEO'su Hamdi Bağcı, ziraatin tüm değer zincirine müdahale ettiklerini söyledi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Önder BARLAS
KONYA - Adı Konya Şeker... 17 pancar ekicileri kooperatifi tarafından kuruldu. Yüzde 50'den fazla hissesi Pankobirlik Konya Kooperatifi'ne ait. 1.7 milyon kooperatif ortağı var. Bugün 6 kampuste, 28 tesisle tarımla sanayinin entegre olduğu bir yapı oluşturdu. Bu yapı, Anadolu Birlik Holding çatısı altında birleşti. Geçen yıl yüzde 15 büyüme ile 1 milyar dolar ciroya ulaşarak "dolar milyarderleri kulübü"ne dahil oldu. İş dünyasına şeker üretimi ile girdi. Divanü Lügati't Türk'te "ipek kumaş" anlamına gelen Torku markası ile faaliyet gösterdiği şekerde, özel sektörün en büyük oyuncusu oldu. Şimdi ziraatin bütün alanlarına yatırım yapıyor. Markası yine aynı Torku...
2008 yılında, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın (VOB) ilk Genel Müdürü Hamdi Bağcı'yı CFO olarak transfer etti ve ardından da CEO koltuğuna oturttu. Sözlerine "Temel soru, bu ülkeyi ziraatle nasıl kalkındırabiliriz" diye başlayan Anadolu Birlik Holding CEO'su Hamdi Bağcı, DÜNYA'nın sorularını yanıtladı.
Tarımın her alanında var
Tarım konusunda uzman bir isim olan Bağcı, Konya Şeker olarak ziraatin tüm değer zincirine müdahale ettiklerini belirtti. Bağcı, "Örneğin pancar 4 yılda bir yetişiyor. Biz çiftçilerimize, pancar ektikleri arazilerde patates, kanola gibi ürünleri de ektiriyoruz. Böylece tarım alanları boş kalmıyor ve sürekli olarak ekonomiye katkı sağlıyor" dedi. Konya Şeker'in ekonomik büyümesinin ardından da yarattığı bu sinerjinin yattığını belirten Bağcı, ana iştigal konuları şeker olmasına rağmen, yaratılan bu sinerji sonucu üretilen bütün ürünlere yönelik yapılanmaya yöneldiklerini kaydetti.
Bağcı, "Ziraatin çok önemli olduğunu ve gelecekte de önemli olmaya devam edeceğini bildiğimiz ve bu ülkeyi sevdiğimiz için yatırımlarımızı bu alana yapıyoruz. Türkiye'nin tarıma dönük kaynaklarının çok verimli olduğunu düşünüyoruz. Tabii ki tohum, tarla, çiftçi ve ürünü çok iyi yönetmek gerektiğinin de farkındayız. Özellikle ürünlerin tüketici ile buluştuğu alanları çok iyi yönetmek gerekiyor. Biz bütün bu alanlara müdahale ediyor ve tamamen özkaynaklarımızla çalışıyoruz" dedi.
Cari açığa tarım formülü
Yatırımlarını genellikle Konya'da yoğunlaştırdıklarını belirten Bağcı, ülkede işsizliği azaltarak ciddi anlamda katma değer üretecek en önemli sektörün tarım olduğuna dikkat çekti. Bağcı, "Örneğin Konya'ya küçük yatırımla su getirilmesi tarımı patlatır. Cari açık azalır ve ihraç ürünleri ortaya çıkar. Kısa vadede çok fazla yatırım gerektirmeden çok ciddi kazançlar elde edeceğimizi düşünüyoruz" dedi.
Şekerde Türk özel sektörünün en büyük oyuncusu olduklarını belirten ve dünyanın en modern fabrikasını Çumra'da kurduklarını kaydeden Bağcı, "Türkiye etanol üretiminin yüzde 60'ını biz üretiyoruz. Ayrıca, Türkiye'nin ilk ve tek sıvı şekerini üretiyoruz. Yem fabrikamız Türkiye'nin en büyüklerinden. 55 milyon euro yatırımla kurduğumuz bisküvi, kek, şekerleme, gofret, çikolata fabrikamız var. Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler ve Kuzey Afrika başta olmak üzere 34 ülkeye ihracat yapıyoruz. Markamız aynı Torku" dedi.
Hayvancılıkta büyüyor
Hayvancılıkta büyüyor
Konya Şeker'in 4 yerde et çiftliği olduğunu belirten Bağcı, "Damızlık üstün ırk yetiştiriyoruz. Angus embriyo transferi ile üstün ırkı tüm üreticilerimize yaymaya çalışıyoruz. Biz ette de tüm değer zincirini değiştirmeye çalışıyoruz. Bize göre orta vadeli hedefte Türkiye mutlaka et üretmeli. Büyük bir ülke olacaksak bu üretimleri yapmak zorundayız" dedi.
Süt üretiminin de şubat mart gibi devreye gireceğini belirten Bağcı, "Sütten 1 milyar lira ciro bekliyoruz.
Et tesisimiz 23 Ağustos'ta yanmıştı. Şimdi ihaleye çıkıyoruz. Daha büyüğünü yapacağız" dedi.
Meyve suyuna giriyor
Yağ yatırımının iki ay önce devreye girdiğini ve bu işten 15 milyon lira ciro hedeflediklerini belirten Bağcı, "Tarımda katma değer üretmek zorundayız. Bizim tüm değer zincirlerinde olmamızın nedeni, bu alanlarda yapacağımız en ufak iyileştirme ülke için de faydalı olacaktır diye düşünüyoruz" dedi. Şimdi Konya Sarıova'da meyve suyu fabrikası planladıklarını da belirten Bağcı, "Araziyi aldık. Yatırım için planlama yapıyoruz" diye konuştu.
Yeni santral yolda
Yeni santral yolda
Yerli kömürden elektrik enerjisi üreten önemli bir oyuncu olduklarını da belirten Bağcı, "Çumra'da kendi ihtiyaçlarımızı için kullandığımız 40 megavat gücünde bir santralimiz var. Şimdi 37 megavatlık bir santral daha kuruyoruz. Santralin testini bitirdik. İnşaat süreci tamamlandı. Üreteceğimiz bu 37 megavatı piyasaya vereceğiz" dedi.
'Turquality üzerinde çalışıyoruz'
Torku tarım alanında önemli bir marka haline geldi. Birçok sektörde ürettiği ürünler dünyanın çeşitli ülkelerinde rafların ön sıralarında bulunuyor. Torku bu anlamda ciddi bir ihraç markası. Bağcı'ya Torku için Turquality çalışması yapıp yapmadıklarını sorduğumuzda bu konuda bir çalışmaları olduğunu belirtti. Ancak Bağcı, "Şu an inceliyoruz. Turquality bize ne gibi faydalar sağlayabilir, bunların çalışması içindeyiz. Eğer bize ciddi anlamda bir değer katacağını görürsek tabii ki içinde olmak isteriz. Ancak henüz çalışmalarımız sonuçlanmadı" dedi.
Türkiye'de şeker pahalı değil
Tarımın tüm dünyada sübvanse edildiğini bu nedenle dünya borsalarında oluşan fiyatların suni olarak düşük olduğunu belirten Bağcı, "Dünyada en verimli pancarı biz üretiyoruz. İşletme maliyetlerimiz de dünya ortalamasından daha düşük. Ancak buna rağmen Türkiye'de iç piyasada satılan şekerin fiyatı dünya borsalarından daha yüksek görünüyor. Bunun sebebi tarımın tüm dünyada sübvanse edilmesi" dedi. Dünyadaki diğer ülkelerin iç piyasalarında da şekerin pahalı olduğunu belirten Bağcı bunu bir örnekle şöyle anlattı: Geçenlerde Fransa'ya gitmiştim. Orada bir markete girdim ve şeker fiyatının fotoğrafını çektim. Türkiye'den daha pahalıydı. Zaten bunun böyle olduğunu ben biliyordum. 'Biz de şeker pahalı' diyenlere göstermek için o fotoğrafı çektim.
Fabrikaları yeniden kurmak 5 milyar $
Fabrikaları yeniden kurmak 5 milyar $
Konya Şeker'in bu zamana kadar yaptığı yatırımların tutarının 1.2 milyar dolar olduğunu belirten Bağcı, "Ancak biz yerine koyma değerinin 5 milyar dolar olduğunu hesaplıyoruz" dedi. Geçen yıl 350 milyon doları aşan yatırım yaptıklarını belirten Bağcı'nın verdiği bilgiye göre bu yatırımlar şöyle:
Yeni Fabrikalar/Tesisler
- Panagro Et ve Süt Gıda Kompleksi Entegre Tesisleri (150 milyon)
- Yağlı Tohumlar İşleme Ham Yağ Fabrikası (15 milyon dolar)
- Termavilla Otelcilik Turizm A.Ş. (11 milyon dolar)
- PVC boru ve Korige Boru Üretim Tesisleri (7 milyon dolar)
- Çuval Fabrikası (6.5 milyon dolar)
- Unlu ve Şekerli Mamuller, Çikolata, Bisküvi, Kek, Gofret Üretim Tesisleri (93 milyon dolar)
Kapasite Artırımı Yapılan Tesisler
- Seydibey Tarım Ürünleri İşleme Entegre Tesisi – Dondurulmuş Parmak Patates İşletmesi (Pratiko) (54 milyon dolar)
- Yem Fabrikası (15 milyon dolar)
Bünyesine Yeni Ürün Üretimi Eklenen Tesisler
- Biyoetanol Üretim Tesisi (4 milyon dolar)