'Derecelendirme kuruluşlarının görme bozukluğu var'

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, kredi derecelendirme kuruluşları Standard and Poor's (S&P) ve Moody's'in Türkiye'yi hala yatırım yapılabilir düzeyin bir altında gördüklerini belirterek, "Bir görme bozukluğu olduğunu söylemek istiyorum" dedi.

Çağlayan, Benin Maliye ve Ekonomi Bakanı Jonas Gbıan ve Enerji Bakanı Bart Helemy Kassa ile görüşmesi sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin geçen hafta kredi derecelendirme kuruluşları S&P ve Moody's'in yetkililerinin ziyaretini hatırlatarak, not artırımına ilişkin görüşünün sorulması üzerine Çağlayan, not artırımının geciktiğini söyledi.

S&P ve Moody's'in Türkiye'yi hala yatırım yapılabilir düzeyin bir altında gördüklerini belirten Çağlayan, "Bir kere bir görme bozukluğu olduğunu söylemek istiyorum. Çünkü faizleri tarihinin en düşük seviyesine düşmüş ve bundan 10 yıl önce mukayese edilmeyecek olan makroekonomik parametreleri yakalamış bir Türkiye ile Avrupa'nın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi olan Türkiye ile Romanya'yı, Filipinleri, Endonezya ve Hırvatistan'ı aynı kefeye koyanların göz bozukluğu olduğu kanaatindeyim" dedi.

Türkiye'nin, kamu borçlarının milli gelire oranı açısından 27 AB ülkesinin 24'ünden daha iyi konumda olduğuna işaret eden Çağlayan, mevcut durumun kredi derecelendirme kuruluşlarının kaybolan itibarlarını düzeltmek için bir fırsat olduğunu dile getirdi.

Çözüm süreci ve hükümetin bu konudaki kararlılığının yatırımlara etkisine de değinen Çağlayan, halkın yüzde 75'nin bugün itibarıyla sürece destek verdiğini ifade etti.

Bunu yatırım teşvik belgesi sayılarında da görüldüğünü anlatan Çağlayan, bu yılın ilk 3 ayında Bingöl için alınan teşvik belgesi ve öngörülen sabit yatırım tutarının geçen yılın aynı dönemine göre 5 bin kat arttığını kaydetti.

"Türkiye yatırım cennetine dönüştü"

Kriz döneminde AB'de 4 milyon insan işsiz kalırken aynı dönemde Türkiye'de 5 milyon ilave istihdam yaratıldığını belirten Çağlayan, "Kredi derecelendirme kuruluşları kendi itibarlarını revize etmeyi düşünüyorlarsa onlar için önemli bir fırsat var. İnanıyorum ki bu fırsat çerçevesinde Türkiye'yi daha üst düzeydeki ülkeler sınıfına sokacak not artımı beklentimi ifade etmek istiyorum" diye konuştu.

Sinop'taki nükleer santral ve İstanbul'a yapılacak 3'ncü havalimanı ihalesi ile ilgili soruyu da yanıtlayan Çağlayan, kredi derecelendirme kuruluşlarının yapamadığını havalimanı ihalesine giren müteahhitler ile nükleer santrali yapacak Japon-Fransız ortaklığının gösterdiğini söyledi.

Türkiye'nin bir yatırım cennetine dönüştüğünü dile getiren Çağlayan, "Nükleer santral ile Türkiye yeni bir teknolojik devrimi gerçekleştirecek" değerlendirmesinde bulundu.

Gelecek 10 yılda enerji, ulaştırma, bilişim alanları gibi alanlarda yaklaşık 250 milyar dolarlık bir yatırım imkanının olacağını anlatan Çağlayan, yerli ve yabancı yatırımcıları bu imkanı kullanmaya davet etti.