10 Tekno-girişim Silikon Vadisi yolcusu

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan 100 bin lira hibe desteği alan 10 genç girişimci, Silikon Vadisi'ne gidecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Teknogirişim Sermaye Desteği Programı kapsamında 100 bin lira hibe desteği alarak, Silikon Vadisi'nde yazılımlarını geliştirip dünya pazarlarına açılma fırsatı yakalayacak 10 tekno girişimci genç belirlendi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından "Girişimcilik ve Yenilikçilik Eğitim ve Araştırma Faaliyetlerini Destekleme Programı" adıyla yeni bir program başlatıldı. Bu yıl ilk kez uygulanan programa 2009, 2010 ve 2011 yıllarında Enformasyon ve Elektromekanik / Elektrik alanlarında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı'ndan yararlanan 42 kişi başvurdu. Yapılan başvurular TÜBİTAK BİDEB tarafından düzenlenen panellerde değerlendirilerek, en yüksek puana sahip ilk 10 adayın Silikon Vadisi'ne gönderilmesine karar verildi. Belirlenen girişimcilerin programa katılmaması durumunda 10 kişilik yedek bir liste oluşturuldu.
Silikon Vadisi'nde 24 Kasım-23 Aralık 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecek programa katılacak girişimciler, spor analitiği çözümleri, gelişmiş video teknolojileri, simülasyon, insansız hava aracı, yazılım güvenliği, yüz ifadesi ve düşünce gücüyle bilgisayar kullanımı ile sosyal moda gibi alanlarda çalışma yapıyor.
 
Projeleri dünya pazarına açma fırsatı
 
Plug and Play firmasının organize edeceği bir aylık eğitime katılacak olan girişimciler, kendi alanlarıyla ilgili Silikon Vadisi'ndeki şirketlerle görüşme imkanı bulacaklar. Ayrıca diğer ülkelerden gelen girişimcilerle ve yatırımcı şirketlerle bir araya gelecekleri etkinliklere katılacaklar. Fikir ve projelerini de Silikon Vadisi'ndeki uluslararası şirketlere pazarlama fırsatı elde edecekler. Şirketlerini daha ileriye götürmek için danışmanlık hizmeti de alabilecekler.
 
Tüm masrafları TÜBİTAK karşılayacak
 
TÜBİTAK, Silikon Vadisi'ne göndereceği girişimcilere eğitim, yol ve konaklama gibi tüm masrafları için 21 bin dolarlık destek verecek. Eğitim için firmalara kişi başına 11 bin dolar ödenecek. Ayrıca ulaşım, konaklama ve yaşam giderleri için de 10 bin dolarlık destek sağlanacak. Girişimciler, ABD'ye gitmeden önce TÜBİTAK'ın Gebze yerleşkesinde Plug and Play firmasından gelecek bir yetkili tarafından verilecek 2 günlük eğitime katılacak.
Silikon Vadisi'ne gönderilecek 10 kişilik ekip şu isimlerden oluşuyor:
"Serdar Raşit Alemdar, Kubilay Kaan Aydın, Çağrı Karahan, Hacer Yalım Keleş, Mert Küçük, Salih Kükrek, Veli Burak Çelen, Mehmet Çakır, Ahmet Engin Bayrak ve Umut Gültepe"
 
"Bugüne kadar 748 tekno girişimciyi destekledik"
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak 2009 yılında 78, 2010 yılında 102, 2011 yılında 272, 2012 yılında 296 olmak üzere toplam 748 tekno girişimciyi desteklediklerini belirtti. Teknolojik fikirlerini hayata geçirmek isteyen bu gençlerimize 100 bin lira hibe desteği verdiklerini, aynı zamanda da bu girişimcilere teknoparklarda yer tahsis ettiklerini belirten Bakan Ergün, şunları kaydetti:
"Bu gençlerimizi şimdi de TÜBİTAK aracılığıyla Silikon Vadisi'ne gönderiyoruz. Tekno girişimcilerimiz Silikon Vadisi'nde yazılımlarını geliştirip dünya pazarlarına açılmak için büyük bir fırsat yakalamış olacaklar.
Silikon Vadisi, tekno girişimcilerimiz için önemli bir kazanım olacak. Dünyada milyar dolar seviyesinde değeri olan şirketler, cesur ve fırsatları avantaja çevirme yeteneği olan genç girişimciler tarafından kuruldu. Bu ülkenin gençlerinden niçin bir Bill Gates çıkmasın, bu ülkenin Apple gibi küresel firmaları niçin olmasın. Biz inanıyoruz ki, gerekli yenilikçi iklim oluşturulunca, bizim ülkemizden de Bill Gates'ler, Steve Jobs'lar çıkacaktır. Bunda hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Biz gençlerimize güveniyor ve onların yenilikçi fikirlerini, projelerini çok önemsiyoruz. Girişimci gençlerimizin fikirlerini, bu ülkenin en değerli ve en zengin kaynağı olarak görüyoruz."