5G savaşları Barselona’da kızıştı

GSMA Mobil Dünya Kongresi (MWC- 2019)Barselona’da dün kapılarını açtı. Katlanabilir ve 5G uyumlu telefonların ses getirdiği fuara, ABD-Çin arasındaki ticaret savaşlarının yeni cephesi 5G damga vurdu. (Selenay YAĞCI)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selenay YAĞCI

Dünyanın en büyük teknoloji fuarlarından GSMA Mobil Dünya Kongresi-Mobile World Congress (MWC-2019) her yıl olduğu gibi bu yıl da tüm dünyanın odağında İspanya’nın Barselona şehrinde başladı. Bu yıl ‘Akıllı Bağlantı’ temasıyla düzenlenen kongrede yıllardır hazırlığı yapılan katlanabilir ve 5G uyumlu telefonlar görücüye çıktı. Geleceğin teknolojisi olarak görülen 5G’nin faydalarının yanı sıra altyapısının güvenliği kongrede tartışmaya açıldı.

204 ülkeden 107 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen kongreye, 100 binden fazla telekom yöneticisi, mobil endüstri uzmanı, analist geldi.

Rekabeti katladı

Çinli telekom devi Huawei, geçen haftalarda Xiomi ve Samsung’un piyasaya sürdüğü telefonlara rakip olarak Barselona’da katlanabilir ve 5G uyumlu ilk cihazı Mate X’i tanıttı. Dışa doğru katlanarak, 20 santimetre genişliğinde yekpare ekranlı bir tablete dönüşen cihaz, 2 bin 299 euroluk satış fiyatıyla ses getirdi. Ancak kongrenin anasponsoru, Huawei’nin tek konuşulma nedeni teknolojisi değil. ABD ile Çin arasındaki “mobil internet altyapıları” mücadelesi Barselona’da da sürdü. Washington, Avrupalı müttefiklerine, Huawei altyapılı 5G ağını kullanmamaları için çağrı yapmak üzere geniş bir delegasyonu kongreye gönderiyor. Bilindiği gibi, ABD, Pekin yönetiminin, istihbarat için Huawei ürünlerini kullanabileceğini savunurken, Çinli şirket ise bu iddiayı reddetmişti.

Şirketler, 5G’yi günlük yaşamıza adapte etmeye hazırlanırken, 5G’nin diğer ağlardan farklı olarak Endüstriyel anlamada önemli olmasıyla her cihaz üreticisinin ya da ülkenin liderlik için yarışa sebep oluyor. 5G altyapı üreticilerinden Huawei ise ABD yetkilileri tarafından ateş altında. Amerika’nın Avrupalıların da Çinli şirketi kara listeye alması girişimleri Barselona’da da sürdü.

Çinli Oppo da ilk katlanabilir telefonunun prototipini görücüye çıkardı. Nokia 5 kameralı telefonu Nokia 9 PureView’i ile ilgi toplarken, Çinli Xiaomi 5G’li ilk akıllı telefonu Mi MIX 3 5G’yi teknoloji tutkunlarının beğenisine sundu. Güney Koreli üretici LG ise ilk 5G akıllı telefonu V50 ThinQ 5G modelini tanıttı. Şirket ayrıca daha iyi bir oyun oynama ve çoklu görev deneyimi için telefona, 6,2 inç OLED Full HD + ikinci bir ekran ekledi. Oyun kumandası gibi kullanılabilen aksesuar 180 dereceye kadar döndürülebiliyor.

Turkcell’e GSMA’dan büyük ödül

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, dijitalleşmeye katkıları ve insan için teknoloji konusunda gösterdiği liderlik nedeniyle GSMA tarafından büyük ödüle layık görüldü. GSMA Yönetim Kurulu ve GSMA Vakfı Üyesi Kaan Terzioğlu ödülünü, İspanya Kralı Felipe’nin de katıldığı bir törenle, GSMA Yönetim Kurulu Başkanı Stephane Richard’ın elinden aldı. Terzioğlu teşekkür konuşmasında mobil iletişim sektörünün, insan hayatında fark oluşturmak konusundaki özel rolüne dikkat çekti. Terzioğlu “Sürdürülebilir ve insani kalkınma alanında yapılan işlerle ciddi etki yaratabilen bu endüstrinin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum. Teknolojimizi, teknolojiyle hayatını en çok değiştirebilecek dezavantajlı gruplar için kullanmaya devam edeceğiz” dedi. Turkcell 2017’de GSMA tarafından benzer bir ödüle layık görülmüş; Suriyeli mültecilerin hayatını kolaylaştıran uygulamalarla 5 operatörün paylaştığı ödülü, 5 operatör adına Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu almıştı.

Olta ile rekabet edemeyiz

Yılın en büyük teknoloji etkinliği olan MWC’de, İTO nun düzenlediği Türkiye milli iştiraki ve ikili görüşme platformunda 29 firma yer alıyor. Fuar ile ilgili açıklama yapan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, küresel B2B, yani firmadan firmaya yapılan e-ticaret yarışına dikkati çekerek, “B2B, yani firmadan firmaya yapılan e-ticaret yarışında hava yolu ve kargoda yeni bir model geliştirmezsek küresel rekabette olmamız ihtimal bile değil. Onlar ağla tutarken, biz olta ile balık avlayarak rekabet edemeyiz. Ağ çağında olta balıkçılığıyla övünemeyiz. Çünkü global B2B siteleri o kadar büyüdüler ki para tahsilatının zor olduğu ülkeye mal satan kuruma önceden ödeme yapıp ardından tahsilat için faktoring hizmeti bile veriyorlar” ifadelerini kullandı.

Yapay zekalı yeni diş fırçası

Cep telefonlarının yanı sıra IoT’ye sahip cihazlarının dikkat çekiyor. Akıllı diş fırçalarıyla öne çıkan Oral B, yapay zekaya sahip diş fırçasını ilk kez görücüye çıkardı. Yeni model, diş sağlığı koçluğunu bir adım öteye taşıyor. Binlerce insanın diş fırçalama ritüelini analiz edip, yapay zeka algoritmayası yüklendi. Kullanıcılara diş sağlığı ve fırçalama alışkanlığın hakkında raporlama yapıyor.