Akif Ekin: Yazılımımızla aranan kişiyi 1 saat içinde bulabiliriz

Ekin Yönetim Kurulu Başkanı Akif Ekin, mevcut şartlarda 100 günde bulunabilecek bir şüphelinin geliştirdikleri yazılım sayesinde yüzde 90 güvenilirlikle 1 saate bulunabileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - Uçak ve uzay mühendisi Akif Ekin tarafından kurulan ve şehir güvenliği alanında yazılımlar üreten Ekin’in ürettiği yazılım, 2017 yılı Şubat ayından itibaren ABD sokaklarında dolaşıma çıkmaya başlayacak. Yazılımların özellikle terör ve trafik suçlarının azaltılmasına odaklandığını belirten Ekin Yönetim Kurulu Başkanı Akif Ekin, Türkiye’nin terörle mücadelede ihtiyaç duyduğu yazılımlara da sahip olduklarını, mevcut şartlarda 100 günde bulunabilecek bir kişinin Ekin’in yazılımı sayesinde yüzde 90 güvenilirlikle 1 saate bulunabileceğini söyledi. Bir grup ekonomi muhabirine şirket faaliyetleri hakkında bilgi veren Akif Ekin, 1998 yılından bu yana Ekin olarak güvenlik sektörüyle ilgili çözümler ürettiklerini söyledi. Yazılımlar sayesinde hareket halindeki polis araçlarının, yüz, plaka gibi unsurları rahatlıkla tanıyabildiğini belirten Ekin, ürünlerin yüzde 90’ının ihraç ettiklerini ve tek başlarına Türkiye’nin yazılım ihracatının yüzde 25’ini karşıladıklarını bildirdi.

Ekin yazılımıyla havalimanında şüpheli görülen kişinin geçmiş kayıtlar incelenerek online olarak daha önce gelip gelmediğinin görülebildiğini ifade eden Akif Ekin, “Şu an bunu dünyada yapabilen tek firmayız. Her kişiye kimlik numarası gibi bir ID veriliyor. Sistem tamamen Türk mühendislerinin yazılımıyla oluşturuldu” diye konuştu.

200’ün üzerindeki personelle 10 ülkede faaliyet gösterdiklerinin altını çizen Akif Ekin, yakıda ABD ofislerinin de açılacağını, sadece ürün geliştiren 50 elemanları olduğunu anlattı.

Azerbaycan’ın yüz tanıma dahil tüm güvenli şehir sistemini kendilerinin kurduğunu vurgulayan Akif Ekin, “Sistemimiz sayesinde polis bir aracı durdurduğunda, kimliğine bakmadan şoföre ismiyle hitap edebiliyor” diye konuştu.

Terör riski yüksek olan Türkiye’de güvenlik teknolojilerinin yeterince kullanılamadığına vurgu yapan Akif Ekin, araçların risk ayrımı yapmadan rasgele durdurulduğunu, oysa kullanılacak yazılımdaki kriterlerin riskli kişiyi belirlemede önemli katkı sağlayabileceğini bildirdi.

Riski yüzde 5’e düşürüyor

Bu konuda ABD’de uygulanan sistemin iyi bir örnek oluşturduğunun altını çizen Akif Ekin, talep doğrultusunda ABD polisi için yazılım geliştirdiklerini, yaka kameralarında yapılan kaydın anında sisteme düştüğünü, bunun aynı zamanda vatandaşı da koruduğunu söyledi. Önümüzdeki yıl Şubat ayında ilk aracın Florida sokaklarında dolaşmaya başlayacağını belirten Ekin, ayrıca Los Angeles ve New York’ta da uygulamanı başlayacağını belirtti.

Avrupa’da çok sayıda ülkede sistemi anlattıklarını ve demoyu bir kez görenin, sistemi reddetme şansı bulunmadığını dile getiren Ekin, ABD’de ise özellikle bisikletlerde kullanılacak sistem kurulduğunu, bunun sadece güvenlik değil, trafik ihlallerini tespit etmekte de kullanıldığını anlattı.

Yazılımın olayı sıfırlamayacağını ancak riski yüzde 5’e kadar düşürebileceğini belirten Ekin, önemli olanın suç oluşmadan önlemek olduğunu kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir