Bilişim sektörü vergi indirimi istiyor
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Cılız, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinde yer alması için bilişim sektörünün GSMH'deki payının, yüzde 3,5-4'ten 6,5'a çıkması gerektiğine işaret etti.
İZMİR - Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Cılız, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinde yer alması hedefi için bilişim sektörünün GSMH'deki payının, yüzde 3,5 - 4'ten 6,5'a çıkması gerektiğini belirterek, "Sektörümüz için vergi yükü, olmazsa olmaz çözülmek zorunda olan bir problem. Bu vergiyle istenen katma değeri yakalamamız imkansız" dedi.
Kemal Cılız, AA muhabirine açıklamasında, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün, Türkiye'de son 15-20 yıldır en hızlı büyüyen sektörlerinin başında geldiğini belirtti.
Hazırladıkları rapora göre, 2012 yılında bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün büyüklüğünün yaklaşık 58,7 milyar liraya ulaştığına değinen Cılız, bunun 19 milyar liralık kısmını bilişimin, geri kalan kısmını ise telekom sektörünün oluşturduğunu kaydetti.
Cılız, geçen yıl Türkiye'nin büyümesi, istihdamı ve 2023 yılı hedefleri çerçevesinde bir rapor hazırladıklarını hatırlatarak, şunları söyledi:
"Raporda, dünyada hızlı büyümeyi yakalamış, orta gelir tuzağından kurtulmuş ülkelerin bilişimle kalkındığını ortaya koyduk. GSMH içerisine 1 birim bilişim büyüklüğü veya sermayesi koyduğunuzda, bu 1,8 çarpan etkisiyle büyümeye yansıyor. Türkiye'nin 2023 hedefine ulaşması için yılda yüzde 8-8,5 büyümesi lazım. Bunun için de Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinde yer alması için bilişim sektörünün GSMH'deki payı, yüzde 3,5 - 4'ten, 6,5'a çıkması gerekiyor."
"Tüketime değil, üretime dayalı büyüme"
Kemal Cılız, sektörün, katma değeri düşük, tüketime ve ithalata dayalı olduğunu ileri sürerek, şöyle devam etti:
"19 milyar liralık bilişim sektörünün içerisinde, katma değer servis ve yazılım dediğimiz aklın olduğu kısım, yüzde 25-30 civarında. Dünyada bu, yüzde 55 oranında. Tüketerek büyümenin anlamı yok. Tüketimin tabii ki verimlilik etkisi var ama diğer yandan sektörel büyüklük içindeki katma değerinin artması gerekiyor. Sektörün o çarpan etkisini yakalayabilmemiz için, servislerin sektör içindeki payının yüzde 45-50'ye gelmesi lazım."
Türkiye'de teşviklerin iyi durumda olduğunu ama basitleştirilmesi gerektiğini ifade eden Cılız, "Sektörümüz için vergi yükü, olmazsa olmaz çözülmek zorunda olan bir problem. Bu vergiyle istenen katma değeri yakalamamız imkansız" görüşünü dile getirdi.
Cılız, vergi yükünün azaltılmasıyla ilgili Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun kendileriyle aynı görüşte olduğunu ileri sürerek, "Ama son sözün sahibi Maliye Bakanlığı, vergi oranlarını düşürmeye yanaşmıyor çünkü hazır gelir, hiçbir zaman bırakılmak istenmiyor. Biz de (Oran düşerse bütün gelirleriniz artacağı için vergi geliri kaybınız olmaz, hatta şu anki vergiden daha çok vergi alırsınız) diyerek ikna etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.