Gençler işte geleneksel, markada sosyal

Kampüsün Nabzı araştırmasına göre üniversiteli gençler iş ve staj arayışında hâlâ geleneksel yollara güveniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


 
İSTANBUL - Gençlik pazarlama şirketi iamyouth, her ay bin 400 farklı üniversite öğrenciyle online olarak yapılan Kampüsün Nabzı araştırmasının, mart-nisan ayları sonuçlarını açıkladı. Gençlerin yaşam ve tüketim alışkanlıkları ile kariyer tercihlerine dair soruların cevaplandığı araştırma, ilgi çekici sonuçları ortaya koydu. Hayatlarının her alanında teknolojiden faydalanan ve sosyal medyayı bir yaşam biçim haline dönüştüren üniversiteli gençler, konu iş arama olduğunda geleneksel yöntemlerden vazgeçmiyorlar. Araştırmaya göre gençlerin yüzde 40’ı iş ve staj aramada en sık yakın çevrelerine; yüzde 26’sı da ailelerine başvuruyor. Kariyer sitelerini tercih edenlerin oranı yüzde 18; Linkedin’i sık olarak kullananların oranı yüze 10 ve şirket kariyer sayfalarını tercih edenlerse yüzde 4.
Araştırmanın odaklarından biri olan gençlerin çalışmayı hedefledikleri iş alanları sıralaması da üniversiteli gençlerin iş konusunda sadece geleneksel değil, ‘garantici’ bir tavır sergilediklerini ortaya koyuyor. Gençlerin en çok çalışmak istedikleri ilk üç sektör sırasıyla; yüzde 17 bankacılık ve finans, yüzde 8 kamu; yüzde 8 bilişim ve teknoloji. Etkileri hâlâ devam eden küresel krizde tüm dünyanın örnek gösterdiği Türkiye bankacılık ve finans sektörü ile iş garantili kamu, gençlerin tercihlerinde ilk iki sırayı alıyor.

İnternet, TV’yi geçti

İş ve kariyer konusunda geleneksel yaklaşımdan vazgeçmeyen üniversiteli gençlik, marka tercihlerinde ise sosyal medyayı çoktan liste başı yaptı. Üniversiteli öğrenciler marka/ürün kampanyalarından en çok sosyal medya kanalı ile haberdar olduklarını belitti. Markalar gençlere yüzde 23’üne en çok sosyal medya aracılığı ile; yüzde 20’sine internet reklamları; yüzde 16’sına arkadaşları; yüzde 15’ine TV reklamları; yüzde 11’ine mail bilgilendirmeleri; yüzde 8’ine gazete, dergi reklamları; yüzde 6’sına ise SMS bilgilendirmeleri ile ulaştı.