Giresun Üniversitesi ile CERN işbirliği yapacak

Giresun Üniversitesi, CERN'de FCC Kollaborasyonu işbirliğinde fizik ve tasarım çalışmalarına katılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Giresun Üniversitesi ile Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) arasında "Gelecek Dairesel Çarpıştırıcı (FCC) Kollaborasyonu" kapsamında uluslararası bilimsel işbirliği anlaşması imzalandığı bildirildi.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamada, anlaşma uyarınca Giresun Üniversitesinin, CERN'de FCC Kollaborasyonu işbirliğinde fizik ve tasarım çalışmalarına katılacağı belirtildi.

Anlaşmanın, Giresun Ünivesitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Coşkun ve FCC Çalışma Grubu Başkanı Michael Benedikt tarafından imzalandığı kaydedilen açıklamada, "Giresun Üniversitesi önemli bilimsel bir başarıya imza atarak Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın (LHC) ötesinde yeni bir çarpıştırıcı önerisi olarak sunulan Gelecek Dairesel Çarpıştırıcı (FCC) işbirliğinde fizik ve tasarım çalışmalarına katkı sağlamak üzere kollaborasyonda yer alacaktır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, Coşkun'un anlaşmayla ilgili şu değerlendirmesine yer verildi:

"Enerji sistemlerinde biz de varız. Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü öğretim üyemiz Doç. Dr. İlkay Türk Çakır önderliğinde, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Ali Yılmaz, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Hande Karadeniz ve öğrenciler tarafından yürütülecek çalışmalarla mevcut CERN FCC çalışma gruplarında yer alınarak Higgs parçacığının diğer temel parçacıklarla etkileşmesinin daha hassas belirlenmesine, maddenin en temel yapısının araştırılmasına, karanlık madde hakkında bilgi sağlanmasına ve FCC fizik ve tasarım çalışmalarına katkı sağlanacaktır. Ayrıca FCC içerik tasarım raporuna katkıda bulunulacaktır."

Bu konularda ilginizi çekebilir