Girişimcilik üçüncü evresinde!
Girişim Fabrikası Kurucusu ve Direktörü İhsan Elgin, Türkiye'de girişimciliğin, e-ticaret ve yazılım algısından sonra donanım algısıyla üçüncü evresine girdiğini ifade ediyor.
SELENAY YAĞCI
Özyeğin Üniversitesi bünyesindeki kuluçka merkezi Girişim Fabrikası, Türkiye'nin girişimciler için kurulan ilk teknoloji ve iş hızlandırma programlarından biri. İntübasyon merkezlerinden farklı olarak mentorluk ve hizmet odaklı olan program, girişimcileri müşterlerle ile buluşturuyor. Girişimciler için finansal teknolojiler ve perakende teknolojileri alanında dikey programlar yapan Girişim Fabrikası, bu alanlarda şirketlere kurum içi girişimcilik programı ile destek olurken sonrasında bu iki programı birleştirip girişimcilerle kurumları bir araya getiren etkinlikler yapıyor. Girişim Fabrikası Kurucusu ve Direktörü İhsan Elgin, kendilerini pazara giriş programı olarak konumlandırdıklarını belirtiyor.
Dünyada yaygınlaşan Maker programlarının Türkiye'de son trend olduğunu anlatan Elgin, yeni jenerasyonun kendi başına bir şeyler yapma eğilimin bu trendi doğurduğunu ifade ediyor. Elgin, Maker'lığı şöyle anlatıyor: “Hayal ettiğiniz şeyi 3D yazıcılarla hemen hayata geçirdiğinizi düşünün. Bu bir sürü şeyin denenebilirliğini artırıyor. Kalıptaki uymama riskini de azaltıyor. Bütün mühendisler anlamlı mühendislere döndü. Çizdiği projeler, kağıt üzerinde değil de elle tutulur oldu.
Maker'lığın özelliği bu aslında bir şeyleri elle tutulur hale getirmek. Bu trend acayip büyüyor.” Maker'lığın donanım konusundaki girişimcilik açığını kapattığının altını çizen Elgin, “Türkiye'de girişimcilik diyince akla ilk olarak e-ticareti geliyordu. Sonra hep yazılımları anladık. Ancak dünyanın en çok donanıma ihtiyacı vardı ama donanım zordu. Bunca yıllık eksik 3D yazıcılarla kapancak gibi görünüyor. Şimdi denemek daha kolay oldu. Girişimcilik donanımla üçüncü evresine girmiş oldu” diyor. Üç yıldır tematik programlara yöneldilerini kaydeden Elgin, Türkiye'deki trend bu alana doğru gittiğini belirtiyor.
Şirket destekleyen startup trend
Güçlü projelerin kurum desteği olmadan hayata geçemediğini vurgulayan Elgin, Türkiye'nin ekonomisi KOBİ üzerine kurulu ülke olduğu için B2B yani işletmeden işletmeye olan projelerin daha kritik olmaya başladığının altını çiziyor. Ancak Türkiye'deki intibasyon merkezlerinde çalışılan projelerin yüzde 60'ı işletmeden tüketiciye olduğunu ve bu yüzden işletmeye destek veremediklerini anlatan Elgin, şunları söylüyor: “Biz şimdi işletmeden işletmeye olan projeler önem vermeye başladık. Arkamıza da büyük kurumları almaya başladık. Trend şirket destekleyen startuplara doğru kayıyor.” Kurumları girişimcilerin yanına çekip hızlandırmaya çalıştıklarını kaydeden İhsan Elgin, bu benimsenirse kırılma noktası olacağını belirtiyor. "Girişimciliğin sürdürülebilir ekonomiye faydası var" diyen Elgin, şirket kapatmayı kolaylaştırmak gerektiğini, kimsenin 15 -16 ayda kurtulamadığı şirketi kurmak istemediğini söylüyor.
Girişimciler için Erasmus programı yapıyor
Avrupa Birliği tarafından finanse edilen tekno-girişimcilere yönelik “Yeni Girişimciler Erasmus Programı'nın, çalışmalarını yürüttüklerinin altını çizen Elgin, şunları anlattı: “Program yeni girişimciler için ve ev sahibi girişimciler için olmak üzere iki yönlü olarak işliyor. Yeni girişimciler, program üyesi ülkelerden birinde, başarılı bir ev sahibi girişimcinin yanında tecrübe ve dış pazar bilgisini geliştiriyor. Türkiye'deki girişimcilerin yurt dışından gelen girişimcilere ev sahipliği yapma olanağı var. Değişim en az 2 ay, en fazla 4 ay sürüyor.”
GİRİŞİM FABRİKASI'DAN DİPNOTLAR
- 5 yıl önce kuruldu, 5 binin üzerinde başvurudan 285'ini kabul edildi.
- Yılda 4 tane yıldız proje çıkarma hedefi vardı, yılda ortalama 12 tane çıkardı.
- Her yıl Kurum İçi Girişimcilik konferansları yapıyor, Geçen yıl, 160 fi rmadan 300'e yakın kişi katıldı.
- Girişimlere 3 aylık süre veriyor ve sonrasında çıkıp gidebilecek güce gelmelerini bekliyor. İçerde, 36 koltuk, 7 ayrı oda var hepsi dolu.
- Girişimlerin 61'i şirketleşti. Bunlardan 7'si yıldız olurken, 142'si kapandı.
- Yılda 4 tane dikey program gerçekleştiriyor.
- Maker Stuodios ismiyle bir platform kurdu. 3D printerlar CNS makineleri ile yılda 3 defa makers etkinliği yapıyor.
- Yunanistan'a da açıldı.
- Japon, İsrail ve Türk girişimcileri İsrail'de etkinlikle buluşturdu.
- TEPAV ile Ermenistan'da etkinlik yaptı. 400 kişi katıldı.