GSM şirketleri yerli anten kullanacak

Cep telefonu operatörleri ASELSAN’ın yerli baz istasyonu antenini kullanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA) - ASELSAN ile cep telefonu operatörleri arasında yerli baz istasyonu anteni kullanımı için protokol imzalandı. “5G ve Ötesi Teknolojileri Konferansı”nda ASELSAN tarafından geliştirilen antenin prototipi gösterildi. Düzenlenen bir törenle de ASELSAN ile mobil telefon operatörleri Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone arasında antenin geliştirilip kullanılması için işbirliği anlaşması da imzalandı.

ASELSAN’ın yeni nesil mobil haberleşme teknolojileri konusunda çalışan firmalar ile birlikte Türkiye ve Avrupa’nın araştırma merkezlerinden katılımcıların da yer aldığı “5G ve Ötesi Teknolojileri Konferansı” Ankara’da gerçekleştirildi.

Konferansta Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) ve mobil operatörler Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone’un desteği ile çalışmaları devam eden ilk yerli Baz İstasyonu Anteni görücüye çıktı.

ASELSAN’ın özgün ve patentli teknoloji ile geliştirdiği antenin prototipinin laboratuvar testlerinin tamamlandığı belirtildi. ASELSAN antene ilişkin verdiği bilgide, faz dizili ve çok giriş çıkışlı olan antenin aynı anda 2G, 3G, 4G ve 4.5G teknolojilerinde yayın yapabildiği belirtildi.

5G hazırlıkları başladı

Konferans kapsamında bir konuşma yapan Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, “Her nerede çalışma yapılırsa biz katkı vermeye hazırız. Teknolojiyi takip eden değil, birlikte geliştiren olacağız. Kırıntıları toplayan değil, teknolojiye yön veren olmalıyız” dedi.

BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan da “5G ve ötesi teknolojiler yeni bir yaşam tarzı yaratacak. Kurduğumuz 5G Türkiye Forumu ile çalışmalarımız sürüyor. 5G’yi ilk kullanan ülkelerden biri olmak için sık bir şekilde çalışıyoruz” dedi.

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Murat Şeker ise “5G için işe erken başlıyoruz. Tüm paydaşlar ile bir sinerji oluşturacağız. Ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda ihracatımızı artıracak yükte hafif, pahada ağır ürünler geliştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

ASELSAN Genel Müdürü Faiz Eken, ULAK Baz İstasyonu ile mobil telefon operatörlerine ürün vermeye başladıklarını hatırlatarak, “ULAK’a paralel olarak başlattığımız Baz İstasyonu Anteni geliştirilmesinde de büyük mesafe kaydettik. Baz İstasyon ile Antenimizin en kısa zamanda saha testlerinden de geçeceğine inanıyoruz” dedi.

GSM şirketlerinden tam destek

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu da “4.5G ve 5G teknolojilerini de çok önemli bir fırsat olarak değerlendiriyoruz. Yerli üretimde bizlere hedef olarak verilmiş olan yüzdeleri tutturmaya değil, rekabetçi teknolojileri geliştirmeye odaklanmanın daha değerli olduğuna inanıyoruz” diye konuştu. Terzioğlu, küresel çapta geliştirmesi devam eden 5G saha testlerinin Turkcell tarafından da yürütüleceğini hatırlattı.

Türk Telekom CEO’su Paul Doany ise “Yerli baz istasyonu antenini en kısa zamanda şebekemizde test etmek istiyoruz. Türk Telekom olarak, iştirakimiz Argela ile birlikte milli teknolojilerin geliştirilmesi alanındaki çalışmalarımızla Türkiye’nin dijital devrimine liderlik ediyoruz. Bu kapsamda Türkiye’de LTE teknolojisinin millileştirilmesini desteklemek üzere bir ilki gerçekleştirerek, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın desteğiyle yürütülen ilk yerli baz istasyonu projesi olan ULAK’ta aktif olarak yer aldık. Buna ek olarak ULAK projesi kapsamında yerli baz istasyonu siparişi veren ilk operatör olduk.” dedi.

Vodafone Türkiye Genel Müdürü Colman Deegan da, “Yerli ürün ekosistemini geliştirmeye ve yerlilik oranı daha yüksek bir haberleşme sektörü yaratmaya yönelik adımlarını destekliyoruz. Vodafone Türkiye olarak yerli üretimi cari açığın kapanması yolunda bir kurumsal vatandaşlık görevi olarak görüyoruz. Bu kapsamda ASELSAN tarafından yerli olarak geliştirilip seri üretimi yapılacak yerli anten çalışmasından mutluluk duyduk” dedi.