Herkesin bir emojisi olacak
İlk kez 1999 yılında kullanılan “emoji” artık evrensel bir dil. Ve tabii ki, markalar da bu dili yakından izlemeye başladılar.
DİDEM ERYAR ÜNLÜ
Emojiler, elektronik mesajlarda ve web sitelerinde yer alan mesaj ve iletileri zenginleştirmek amacı ile kullanılan ideografi ve smiley içeren uygulamalara verilen isim.
Biz internet insanları emojileri seviyoruz. Eğlenmek için, duygularımızı ifade etmek için, hatta “kelimeler kifayetsiz kaldığında” emojileri kullanıyoruz.
İlk emoji, 1999 yılında Japonya'da NTT DoCoMo'nun i-mode mobile Internet platformunda çalışan ekibin bir üyesi olan Shigetaka Kurita tarafından yaratıldı.
Kurita ilk 180 emojiyi şehirdeki insanların ve diğer şeylerin yaptıkları ifadeleri gözlemleyerek oluşturdu. 1997 yılında Nicolas Loufrani dijital ortamda daha fazla etkileşimli kullanım sağlayacak, daha renkli simgeler yaratmak amacıyla animasyonlu Smiley yüz ifadeleri ile denemeler yapmaya başladı.
Loufrani ilk grafikli yüz ifadelerini yarattı ve Klasikler, Ruh Hali İfadeleri, Bayraklar, Kutlamalar, Eğlence, Spor, Hava Durumu, Hayvanlar, Yiyecek ve İçecekler, Ülkeler, Meslekler, Gezegenler, Burçlar, Bebekler gibi ayrı kategoriler altında sıralanan bir çevrim içi Yüz İfadesi Sözlüğü oluşturdu. Bu tasarımlar ilk olarak 1997 yılında ABD Telif Hakkı Ofisi'nde tescil edildi.
YENİ EVRENSEL DİL
Emojilerin hikayesi uzun; ama bugün neredeyse kelimelerin yerini almaya aday konuma gelmiş durumlar. Özellikle de gençler arasında.
Aslında hangi emojileri kullandığımız; kişiliğimiz ve tercihlerimiz hakkında çok fazla bilgi veriyor. Çünkü emoji artık evrensel bir dil. Ve tabii ki, markalar da bu dili yakından izlemeye başladılar.
MARKALARIN İLGİ ALANI
Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Unicode Consortium, Evrensel Kod Standartları’nın geliştirilmesi, kullanımının yaygınlaştırılması ve yazının modern yazılım ortamında sunulmasını amaçlıyor. Emoji, Unicode Consortium tarafından onaylanıyor. Vücut bakım markası Dove, geçtiğimiz sene emoji klavyesinde sadece düz saç olduğunu fark etti ve bunun üzerine, kıvırcık saçlı yüzlerin bulunduğu bir emoji klavyesi yarattı. Bu klavyeyi indirdiğiniz zaman, mesajlarınızda kıvırcık saçlı yüzler yollamanız mümkün oluyor. Bu alanla ilgilenen tek marka Dove değil. Burger King, parmak tavuk kızartmalarının olduğu bir emoji klavyesi geliştirdi.
Ford tarafından yaratılan klavyede ise tabi arabalar var. Geçtiğimiz yıl neredeyse her büyük marka kendi emoji klavyesini yaratmış oldu. Bu emojiler, reklamın gelecek platformu olarak değerlendirilen “mobil telefonlarda” bizim dikkatimizi çekmeye başladılar. Moji Inc, kişiye özel emoji klavyelerini yaratan bir şirket. Moji’nin CEO’u “Yakında herkesin kendi emojisi olacak. Bu mobil iletişimdeki son trend” diyor. Aslında buradaki düşünce son derece basit: Mobil ortamda reklamların etkili olmasını sağlamak şu an oldukça zor. Emoji klavyeleri ise reklama yeni bir boyut getiriyor. Örneğin Dove reklam vermek yerine, kullanıcıya kendi klavyesini kullanma fırsatı sunuyor. Ve eğer isterseniz, Dove tarafından yaratılan kıvırcık saçlı yüzü paylaşırken, Dove ürünlerini düşünebiliyorsunuz.
MARKALAR EN ÖZEL ALANLARA GİRİYOR
Markalar, meşhur insanlar ve pazarlamacılar telefonlarımızda çok fazla zaman geçirdiğimizi biliyorlar. Dijital ilişkilerimizde emojinin rolü büyük. Tabi ki öncelikli olarak, bir markanın veya ünlü bir kişinin emojisini indirmemiz ve kullanmamız gerekiyor. Ama bunu bir kez yaptığımızda, markalar özel mesajlarımıza, yani telefonlarımızda en fazla dikkat ettiğimiz alana doğrudan bağlantı kurmuş oluyorlar. Bu özel alan, reklamın geleceğinde merkez öneme sahip olacak şüphesiz.
Vaktimizin büyük bölümünü WhatsApp, Messenger, WeChat gibi uygulamalar üzerinde konuşarak geçirdiğimiz için, reklamcılar da bize bu alanlarda ulaşmak istiyorlar. Aslında tüm bu gelişmeler, reklamcılıkta yeni bir akımı işaret ediyor: Bu da reklamın hayatımızın en özel alanlarına girmeye başlıyor olması.
Evet Andy Warhol'un dediği gibi, "Herkes birgün15 dakikalığına ünlü oldu."
Şimdi sıra herkesin kendine ait emojisinin olmasında.