“İnsanlık üçüncü tokada hazır olmalı”

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Kılıç, “Yapay zekanın insanlığa atılan üçüncü tokat olduğunu” söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA (DÜNYA) - Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Endüstri 4.0/Dijital Dönüşüm Platformu tarafından düzenlenen paneller dizisinin ikincisi “Yapay Zeka” başlığıyla BUSİAD Evi’nde gerçekleştirildi.

Platform Sorumlusu Tuncer Hatunoğlu panelin açılışında yaptığı konuşmada, insanlığın 1850’lerden itibaren önce buhar, sonra elektrik ve ardından elektroniğin devreye girmesiyle katlanan sıçramalar yaptığını söyledi. Hatunoğlu, 4. Sanayi Devriminde ise bilişimin, robotların, 3D yazıcıların, nesnelerin internetinin ve yapay zekanın olduğu bir döneme girildiğini kaydetti.

Panelde “Yapay Zeka Tarihçesi ve Dünyadaki Uygulama Örnekleri” hakkında bir sunum yapan Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Kılıç, “İnsanlığa üçüncü tokat geliyor. İlk tokadı Kopernik vurmuştu. Kopernik’e kadar insanoğlu kendisini evrenin merkezinde sanıyordu. İkinci tokat Darwin’den geldi. Bizim diğer canlılardan çok da farklı olmadığımızı gösterdi. Üçüncü tokat da bilimden, yapay zekadan, davranışsal ekonomiden geliyor. Dünyayı yöneten kanunlardan üstün değilsiniz, beyniniz bağlamında da sınırlısınız diyor. Sınırlarınızı kabul edin diyor” şeklinde konuştu.

Dünyadaki değişimin yönü hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Kılıç, “Şimdi rövanş zamanı. Batı toplumları bugüne kadar, tıpla, iktisatla, hukukla ilgilendi. Batı üniversitelerinde mühendislik okuyanlar, Çinliler, Hintliler, Türkler, İranlılar gibi Doğu toplumlarının fertleri oldu. Çin o nedenle öne çıkıyor. Çin yaratıcılıkta biraz sorunlu ama onu da satın alarak çözüyor” dedi. Kılıç, yakın gelecekte kurumsal yapay zeka için 100 milyar dolar harcanacağını, ABD’de, yapay zekanın büyümeye 4.6’lık bir etki yapacağını da kaydederek ekonomideki değişimin bu yönde olacağını kaydetti.

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Sürücü ise, “Yapay Zeka Uygulamalarına Nasıl Adım Atabiliriz?” başlıklı sunumda, makine öğrenmesine ilişkin aşamaları “Veri toplayın, verinizi anlayın, analize hazır hale getirin, modeller oluşturun, otomatik hale getirin” şeklinde sıraladı.

DİJİTALİS’ten Tolga Yanaşık ve TUVİS’ten Bahadır Gölcük ise piyasada karşılaştıkları uygulamalar hakkında katılımcıları bilgilendirdiler. Panel sonrası BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay, panelistlere ÇEK Kır Çiçekleri bağış sertifikası sundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir