İnternette en fazla siber saldırı Türkiye’de yapılıyor
ESET Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, dünyada en fazla siber saldırının Türkiye'de gerçekleştiğini bildirerek, firmaları güvenlik politikalarını öne çıkarmaya çağırdı
FİKRİ CİNOKUR
ANTALYA - Bilgisayar güvenlik şirketi ESET Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, dünyada geçen yıl 550 milyon kez siber saldırı gerçekleştiğini, en büyük saldırıların da Türkiye’de olduğunu belirtti.
ESET ve TEB işbirliği ile Antalya’da düzenlenen 'Kurumsal Bilgi Güvenliği Toplantısı'nda konuşan Akkoyunlu, dünyada siber saldırıların her yıl 100-200 milyon kez arttığını ifade ederek, "2015 yılında bu siber saldırılar daha da artacak. Dünyada en fazla siber saldırı Türkiye’de gerçekleşiyor. Geçen dönem Türkiye’de 11 bin 700 siber saldırı yapıldı. Fatura bilgileri, banka bilgileri ele geçirildi. Verileri çalarak şifreleyen zararlıların sayısı da artmaya başladı. Bilgisayarlardaki dosyalar virüslerle ele geçirilerek şifreleniyor ve dosya sahibinden 5 bin, 10 bin dolar gibi paralar isteniyor. 2014 yılında dünyada 56 milyon kredi kartı cihazı (POS) bilgisi çalındı. Aslında bu bir skandal durum. İcloud ile 200’ü aşkın dünyaca ünlü kişinin bilgileri ve fotoğrafları çalındı" dedi.
Türkiye’de 40 milyon internet, 71 milyon da mobil abonesi bulunduğu bilgisini veren Akkoyunlu, "Firmalar kurum içi güvenlik politikalarını öne çıkarmalılar. Artan ücretsiz wi-fi noktaları, mobil cihaz kullanıcıları için olduğu kadar siber suçlular için de bir cazibe alanı. Özellikle Antalya bölgesinde neredeyse tüm oteller, misafirlerine kablosuz ağların keyfini sunuyor. Ancak bu halka açık ağlar, amaçlarına ulaşmak için her yolu deneyen dijital dolandırıcılar için de birer cazibe alanı. Çünkü kablosuz ağlara müdahale edilip edilmediğini söylemek zordur. Bu nedenle oteller, tatil köyleri ya da hastaneler, restoranlar, cafeler gibi internete açık alanların tümünde güvenlik önlemleri almak artık kaçınılmaz bir ihtiyaçtır" diye konuştu.
İnternet bankacılığı hızla büyüyor
TEB İnternet ve Mobil Bankacılık yöneticisi Gülşah Çavuşovalı da finansal dünyada internet ve mobil bankacılığın öneminin giderek artacağını ifade ederek şunları söyledi: "Dijital dünya hızla gelişiyor ve buna bağlı olarak müşteri davranışları da değişiyor. Türkler mobil dünyaya hızla adapte oldu. Ülkemizde banka müşterileri artık bankacılık işlemlerini internet bankacılığını atlayarak doğrudan cep telefonu üzerinden gerçekleştirmeyi tercih etmeye başladı. Geldiğimiz noktada mobil bankacılık uygulamamız Cepteteb’i kullanan müşterilerimizin yüzde 55’i sadece bu kanalı kullanarak bankacılık işlemlerini diledikleri zaman diledikleri yerden gerçekleştiriyor. Müşterilerin beklentilerine cevap vermek için şirketlerin de dijitalleşmesi ve mobil teknolojileri kullanması gerekir."