İnternette ticaret 30 milyar TL’yi buldu

Deloitte Türkiye'nin 2012'ye yönelik hazırladığı rapora göre, geçtiğimiz yıl Türkiye'de internet ve mobil hizmetler sektöründe 22 satın alma ve birleşme gerçekleşirken internette kart ile yapılan işlemler yüzde 30 arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Sedat ALP
 
İZMİR - Türkiye'de hızla yükselen internet odaklı ekonomik faaliyetler yabancı firmaların da ilgisi çekiyor. E-ticaret segmentinde gerçekleşen rakamlar giderek büyürken, Bankalararası Kart Merkezi'nin verilerine göre Türkiye'de internette kart ile yapılan işlemler 2012'de bir önceki yıla göre yüzde 30 arttı. 2011'de bu işlemlerin toplam hacmi yaklaşık olarak 23 milyar TL iken, 2012'de 30 milyar 664 milyon
TL'ye çıktı. 2013'ün Ocak ayında ise gerçekleşen rakam 3 milyar 373 bin TL oldu. 2012'nin Ocak ayında ise bu rakam 2 milyar 637 bin TL idi. Sadece eticaret segmenti değil Türkiye'de internet odaklı birçok faaliyet alanında da gelişme görülüyor.
 
Reklam veren-ajans-medya üçlüsünün aynı çatı altında temsil edildiği tek meslek örgütü olan IAB (Interactive Advertisement Bureau) Türkiye'nin hazırladığı AdEx raporuna göre Türkiye'de internet reklamcılık yatırımları da 2011'de bir önceki yıla göre yüzde 22 büyüyerek 360 milyon euroya yükseldi. 2012'de ise yaklaşık 1 milyar TL'ye ulaştığı tahmin ediliyor.
İnternet odaklı ekonominin gösterdiği bu büyüme yabancı yatırımcıların da ilgisini çekiyor.
 
Almanların sektöre ilgisi üst seviyede
 
Birçok yabancı yatırımcı satın-alma ve birleşme yoluyla Türkiye'de internet ekonomisine giriş yapıyor.
Deloitte Türkiye'nin 2012'ye yönelik hazırladığı rapora göre, geçtiğimiz yıl Türkiye'de internet ve mobil  hizmetler sektöründe 22 satın alma ve  birleşme gerçekleşti. Global düzeydefaaliyet gösteren Amazon, eBay gibi internet şirketlerinin Türkiye'de kimi internet girişimlerine ortak olması bu hareketliliğin en önemli örneklerinden. Türkiye'de internet ekonomisine ilgi gösteren yabancı yatırımcıların başında Almanlar geliyor. Son 5 yıl içerisinde Alman şirketleri bu konuda önemli satın almalar gerçekleştirdi. 2008'de Alman Xing'in kariyer sitesi cember.net'in tamamını 6.3 milyon dolara satın almasıyla gündeme giren Alman yatırımları, global krizin hissedildiği 2009 ve 2010 yıllarında durdu. Deloitte'nin Türkiye ile ilgili hazırladığı satın alma ve birleşme raporlarına göre 2011'de Alman firmalar Türkiye'de internet ekonomisinde satın alma ve birleşmelerine devam etti. Almanların Türkiye internet ekonomisindeki satın alma birleşme faaliyetleri geçen yıl da devam etti.
 
Türkiye'nin en büyük e-ticaret platformlarından biri olan Limango'nun Alman sahibi Otto Group da Türkiye'deki faaliyetlerini genişletiyor. Almanların Türkiye internet ekonomisinde hissedilir bir varlığı oluşuyor. Türkiye Ekonomi Bakanlığı'nın veritabanına göre Türkiye'de faaliyet gösteren yaklaşık 4 bin 800 Alman şirketinden 177'si bilişim sektöründe bulunuyor.
 
 
internette_2012_yatirimlari.png
 
'İnternet reklamda ikinci mecra olacak'
 
IAB Türkiye Başkanı Ahmet Pura, e-ticaretteki gelişmeye paralel internet reklamcılığına yapılan yatırımın da hızlı bir geliş trendi izlediğini, kesin rakamın önümüzdeki hafta açıklanacak olması ile birlikte 2012'de internet reklamcılığına yapılan yatırım miktarının yaklaşık 1 milyar TL olarak tahmin edildiğini, bu rakamın önceki yıla göre yüzde 30'luk bir büyümeye işaret ettiğini vurguladı. Türkiye'de reklam pazarının zaten ilgi çekecek bir boyutta olduğuna işaret eden Pura, 2009 ile 2013 (yıl sonu için tahmin edilen miktar da katıldığında) yılları arasında sektörde dolar bazında yüzde 100'lük bir büyüme olacağını belirterek, "Sektörün dünyadaki ortalama büyüme hızı yüzde 7-8 civarında olduğu düşünüldüğünde Türkiye çok cazip bir pazar. Dünya tek mahalle haline dönüştüğü için sektörün gelişme hızı yabancıların yerli firmalarla işbirlikleri gündeme getiriyor" diye konuştu.
 
 
internette_yapilan_kartli_odemeler.png
 
Ahmet Pura, sektördeki yüksek büyüme oranını, hem internetin yeni bir kanal olmasına, hem de ulaşılabilirlikte yaş gruplarının farklı talepleri olmasına  bağlayarak, "Ben bunu Türkiye'nin biraz da gelişen ekonomisi ile kişi başı harcamaların artması ile birlikte reklam verenlerin daha çok kesimi hedef kitle almasına bağlıyorum" dedi. 2011-2016 döneminde sektörde dolar bazında yüzde 100 büyüme beklediğini belirten IAB Türkiye Başkanı Ahmet Pura, internet reklamcılığındaki asıl konunun mecraların içindeki
dağılım olduğunu belirterek, "Biz 2016 sonunda internetin yüzde 25'i geçen payla ikinci mecra olacağını düşünüyoruz. Ancak, en büyük dert sektörün denetimsiz olması. Biz denetimsiz büyümenin sektöre yararlı olamayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.