iPhone 5'i 'arz zinciri' uçurdu
24 saatte 2 milyon ön siparişle 4S'in rekorunu katlayan iPhone 5'in başarısında bu kez teknoloji yerine CEO Tim Cook'un pazarlama ve arz yönetimi konusundaki yetenekleri ve deneyimi rol oynadı.
İSTANBUL - Dünyanın en değerli şirketi Apple'ın son akıllı telefon ürünü iPhone 5'in başarısında CEO Tim Cook'un tarzının damga vurduğu saptaması yapıldı. Reuters, iPhone 5'in teknolojik anlamda muazzam bir atılım yapmadığını vurguladığı analizde, başarının kaynağının ürünün küresel piyasalara ulaşmasının çok hızlı olmasında yattığını belirtti. Tim Cook'un özellikle arz zinciri yönetimi alanındaki yeteneğinin ciddi ölçüde fark yarattığı kaydedildi. Bankacılık devi Barclays analisti Ben Reitzes, "Ürünün yayılma hızı bizi olumlu anlamda şaşırttı. Ürün bileşeni baskılarından kaynaklanan daha ciddi sorunlar bekliyorduk" diye konuştu. iPhone 5'in önümüzdeki cuma 31 ülkede, yıl sonunda ise 100 ülkede piyasada olması bekleniyor.
Jeffries analisti Peter Misek'e göre önceki model iPhone 4S'e göre aynı dönemde 30 ülke daha hedef pazarlara eklenmiş oldu. Bu da hisse değeri geçen cuma 700.095 dolara çıkan Apple'ın 240 taşıyıcıyla anlaşma imzalayarak arz baskılarını aşmayı başardığı anlamına geliyor. Şirket önümüzdeki 10 günde kazançlar üzerinde maddi bir etki yaratacak sayıda akıllı telefonu pazara sürmüş olacak. Kaliforniya Üniversitesi, Haas İşletme Fakültesi'nden Prof. Raymond Miles, "Tim Cook'un yetenekleri zaman aralığı ve ürün akışına uyuyor. Apple şu anda üretim vizyonu olan birine ihtiyaç duyduğu bir aşamada yer alıyor olabilir" diyor. Cook göreve geldiğinde 100 milyar doları geçen nakitin bir bölümünü temettü olarak dağıttı, Apple çalışanlarının maaşına zam yaptı ve ürün pazarlama süreçlerini hızlandırdı. CEO Cook'un yönetimi altında, Wall Street analistleri özellikle Baş Mali İşleri Müdürü Peter Oppenheimer ile internet hizmetleri müdürü Eddy Cue ile görüşmeleri için Apple merkezine daha sık davet edildi. Apple yöneticileri için seyrek olsa da Cook'un kendisi de finans devi Goldman Sachs'ın bir konferansında yatırımcılara hitap etti, arz zinciri içinde çalışanların kötü muameleye uğradığına dair iddiaların üzerine gitti.
'Mükemmelliyetçilik yerini önceliğe bıraktı'
Apple çalışanları beğenilen ama korkulan Steve Jobs'tan sonra Tim Cook'un şirket için yeni bir soluk olduğunu söylüyor. Cook'un pazarlama ve arz zinciri yönetimini mükemmelleştirmesine karşın Jobs'un ürünlerinde takıntılı mükemmelliyetçilik ve kullanıcı deneyimine dikkat vurgusunun ıskalandığına dair işaretler de geliyor. Dijital harita uygulaması olan Apple Maps, iPhone 5'te Google Maps'in yerine yerleştirildi. Ancak yeni uygulamanın yer hatalarıyla dolu olması ve trafik bilgisinin kısıtlılığı eleştirildi. Teknoloji yazarı Anil Dash, "Apple bu harita değişikliğini eksiklere rağmen yaptı. Çünkü şirket stratejisine dair öncelikleri kullanıcı deneyiminin önüne koyuyor" saptamasında bulundu. Adını vermeyen ve Reuters'a konuşan bir Apple çalışanı ise Steve Jobs'un böyle bir durumda tüm şirketi sorunun çözümü için seferber edecek kadar mükemmelliyetçi davranacağını, Cook için sorunun harita meselesine ne kadar hızlı çözüm bulacağı olduğunu söyledi. Tim Cook yönetimindeki Apple'ın evrimci olmaktan ziyade devrimci ürünler geliştirip geliştiremeyeceği belirtiliyor. Şu ana kadar Cook'un yönetiminde piyasaya sürülen ürünler oyun değiştirici olmaktan çok iyileştirmeyi temsil ettiği belirtiliyor. Bununla beraber Cook, Jobs'un satış rekorunu kırmayı başardı. iPhone 5 ön siparişleri 24 saatte 2 milyonu bularak 4S'i ikiye katladı. Analistler ekimde iPad mini bekliyor. Apple'ın hisse hedefi de 763 dolara çıkmış durumda.
iPhone 5 ABD ekonomisine yüzde 0.5 katkı yapacak
iPhone 5 ABD ekonomisine yüzde 0.5 katkı yapacak
Analistler iPhone 5'in sadece ABD'de 8 milyon adet satması halinde bunun ülke ekonomisinin büyümesine dördüncü çeyrekte yüzde 0.25 ile yüzde 0.5 katkı anlamına geldiğine dikkat çekiyor. Eğer 600 milyon dolar değerinde iPhone 5 satılırsa yıllık büyümeye 12.8 milyar dolar etkisi olacağı hesaplanıyor. Bunun milli gelir içindeki payı ise, yüzde 0.33 olarak saptanıyor. Apple, iPhone 5'i piyasaya sürmeden önce yaptığı hesapta şirketin ABD istihdamına 500 bin kişilik katkı sağladığı yönünde bir hesaplama yaptığını duyurmuştu. 47 bin kişinni çalıştığı Apple da şirket için uygulama geliştiren yazılım firmalarının 200 bin kişilik bir istihdam sağladığı da belirtiliyor.