İspak Ambalaj, sanayinin geleceğine yatırım yapıyor
Esnek ambalaj alanında faaliyet gösteren İspak Ambalaj, sanayinin geleceği endüstri 4.0'a hazırlanıyor. Şirketin, yaklaşık 200 milyon lira yatırım yaptığı, son teknolojiye sahip tesisi faaliyete geçti.
SELENAY YAĞCI
Türkiye’nin önde gelen grupları arasında yer alan Kibar Holding’in esnek ambalaj alanında faaliyet gösteren grup şirketi İspak Ambalaj, her türlü işlenmiş gıda, şekerleme, çikolata, süt ve süt ürünleri, ilaç, kozmetik, içecek, beyaz eşya, izolasyon sektörleri için ambalaj çözümleri üretiyor. Şirket, sanayinin geleceğine hazırlanmak için önemli bir yatırımı hayata geçirdi. Endüstri 4.0 devrimine göre, son teknolojiye sahip ekipmanlarla donatılan tesis, 25 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 60 bin metrekare alan üzerine kurulu. Çevre duyarlılığı yüksek olarak tasarlanan yeni fabrikada, yılda 5 bin ton solvent geri kazanım tesisi de kurularak, karbon ayak izi minimum seviyeye indirilecek.
İzmit’te bulunan Asım Kibar Organize Sanayi Bölgesi’nde kurularak, yaklaşık 200 milyon liraya mal olan yeni tesis ile İspak Ambalaj mevcut üretim kapasitesini 3 katına çıkardı. Haziran 2016’da temelleri atılan ve Nisan 2017’da devreye alınan fabrika, yılda 40 bin ton üretim kapasitesine ulaştı. Yeni fabrikada toplam 450 kişilik personel istihdam ediliyor.
İspak ambalajın yeni fabrikası, Türkiye’de tek seferde yapılan en büyük esnek ambalaj yatırımı özelliğini taşıdığının altını çizen Kibar Holding CEO'su Tamer Saka, İspak Ambalaj olarak küresel oyuncu olma hedefiyle önemli kararlara imza attıklarını ve Ar-Ge odaklı projeleriyle sürdürülebilir, sorumlu ve yenilikçi bir anlayışla gelişmeye ve büyümeye hızla devam ettiklerini söyledi.
İspak Ambalaj olarak müşterilerin hayatını kolaylaştıran inovatif ürünler geliştirmeyi amaçladıklarını kaydeden Saka, esnek ambalaj sektörüne özelleştirilmiş, yüksek kaliteli ürünler ve hizmetler sunmak için sürekli inovasyon düşündüklerini söyledi.
Hedef Avrupa liderliği
Verimliliği öne çıkartmanın, katma değeri yüksek işler yapmanın asıl olduğu bir döneme girildiğine dikkat çeken Saka, “Tüm ekibimizle çalışmalarımızda daima yenilikçi ve inovatif olmayı ilke ediniyoruz. Çünkü hedefimizde Avrupa liderliği var. Sanayi 4.0’ın tüm unsurlarıyla hayata geçirdiğimiz yeni fabrikamız ve Ar-Ge çalışmalarımızla üretimde verimliliğe ve yeni pazarlarda var olmaya odaklanıyoruz” diye konuştu. Yeni tesiste üreteceği ileri teknolojili katma değerli ürünleri yurt dışına pazarlayarak Türkiye’nin ihraç hacmine 100 milyon euroluk katkı sağlayacaklarının altını çizen Saka, "2020 yılında 150 milyon euro ciroya ulaşarak Avrupa’nın ilk 20 üreticisi arasında olmayı amaçlıyoruz" dedi. Yaptıkları işi hizmet işi olarak gördüklerini belirten Saka, şunları söyledi: "Ar-Ge ve tasarımı da terzi usulü yapıyoruz. Müşterilerimizin sorunlarına ya da taleplerine yönelik çözümler geliştiriyoruz. Standart çözümlerimiz yok ama sorunları görüp çözüm üretecek kabiliyetimiz var. Müşteri her şeyden önce maaliyet avantajına bakıyor. Bizde katma değerli ama maliyeti de düşük ürünler geliştirmeye odaklanıyoruz. Dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Özellikle Uzak Doğu'yu sıkı takip edip inovatif ürünler geliştiriyoruz. Bu nedenle de çok daha aza mal edebileceğim bir kapasite artırma yatırımına daha fazla yatırım yaparak katma değerli ürünler üreteceğim teknolojik makinelerle sistemlerle donattım."
Dünya Ambalaj Örgütü'den büyük ödül aldı
Ulusal ve uluslararası platformlarda ödüllere sahip olan İspak Ambalaj, Nisan ayında İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği tarafından verilen “İhracatın Metalik Yıldızları“ ödüllerinde, “alüminyum sac, levha ve folyo” dış ticareti kategorisinde ödüle layık görüldü. Ayrıca 2016 yılında kapsül kahve ambalaj ürünlerinden biri ile Dünya Ambalaj Örgütü (WPO) tarafından verilen 2017 WorldStar Award ve Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) 2017 ödüllerine de kazanan İspak Ambalaj, ayrıca işyerlerinin rekabet gücünü arttırmayı amaçlayan TPM (Total Productive Maintenance), kapsamında verilen TPM Ödülleri’nin ikinci basamağı olan TPM Mükemmellik Ödülü’nü 2016 yılında aldı.
Full otomasyona sahip yeni fabrika ile Sanayi 4.0 devrimi yaptı
- 70 milyon euro yatırım bedeliyle Türkiye’de tek seferde yapılan en büyük esnek ambalaj yatırımı
- 25 bin metrekare kapalı, toplam 60 bin metrekare alan
- 40 bin ton üretim kapasitesi ile mevcut üretim kapasitesi 3 katına çıkıyor.
- Toplam 450 çalışana sahip
- HD fl eko ve rotogravür baskı teknolojileri
- 10 bin palet kapasiteli otomatik depo, 2 istifl eme vinci, 30 metre yükseklik
- LGV ile otomatik malzeme taşıma
- Tamamı en son teknoloji ekipmanlar
- Gıda ve ilaç endüstrileri için hijyenik üretim alanları
- AR-GE departmanı ile yeni ambalaj tasarım merkezi
- Solvent geri kazanım tesisi ( 5 bin ton / yıl solvent gerikazanım)
- Çevreye solvent salınımı yapmayan çevreci firma