KOBİ'ler artık komşuyla değil dünyayla rekabette

KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi'ne katılan firmalar bir yandan ihracatı artırırken katıldıkları fuarlarda kendilerini yurtdışındaki firmalarla karşılaştırma imkanı yakaladılar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Özüm ÖRS

ANKARA - Ekonomi Bakanlığı tarafından 2011 yılında başlatılan ve Ağustos ayında sonuçlanacak olan ‘KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi'nin 5 pilot ildeki öncelikli sektörlerde oluşturulan  kümelerin koordinatörleri ve kümelerde yer alan firmalar DÜNYA'ya projeye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Firmalar, proje ile aldıkları danışmanlık ve eğitimlerle ihracatlarını artırdıklarını ifade ederken, bir yandan da katıldıkları fuarlarda kendilerini yurtdışındaki firmalarla karşılaştırma imkanı yakaladıklarını bildirdiler.

Dura Makine, yüzde 25 iyileşme gösterdi

Çorum'da gıda işleme makineleri sektörünün lokomotif olduğuna dikkat çeken Çorum Kümelenme Bilgi Merkezi (KBM) Koordinatörü Engin Özücan, "Bizim öncelikli amacımız 2013 sonuna kadar hedeflenen pazarlara ihracatı yüzde 25 arttırmak. Diğer bir amacımız ise küme bünyesinde faaliyet gösteren işletmelerdeki üretim sürelerini yalın üretim teknikleri kullanarak yüzde 20 azaltmak" dedi.

Un fabrikaları için pnömatik taşıma, tartma ve paketleme sistemleri üreten Dura Makine'nin kurucu ortağı Macit Çubuk da 2011'in başlarında büyümede kritik noktaya geldiklerini belirterek, "Bir karar vermemiz gerekiyordu. Ya planlı büyüyecektik, ya da küçülecektik. Bu noktada Kümelenme Projesi, imdadımıza yetişti.

KBM'nin yalın üretim programına katıldık ve bir yıl içerisinde inanılmaz sonuçlara ulaştık, 82 olan işçi sayımız 70 kişiye düştü ancak ciromuz bir önceki yıla göre yüzde 18 arttı. Bu yüzde 25 iyileşme demek" dedi.

Seval Metal, aracısız 10 bin tencere ihraç etti

2012 yılında 35 milyon dolarlık mutfak eşyası ihracatı gerçekleştiren Kahramanmaraş'ın KBM Koordinatörü Aynur Öngel, 2013 sonu itibariyle yüzde 25'lik artış ile ihracatı 45 milyon dolara çıkartmayı hedeflediklerini bildirdi. Öngel, hedef pazarlar olarak Azerbaycan, Brezilya, Kazakistan, Rusya, Kuzey Afrika ve engin Arap Ülkeleri'nin belirlendiğini kaydetti.

Seval Metal İşletmesinin kurucusu Yakup Palalı, "Aldığımız ihracat eğitimi ve fuar desteği sayesinde Almanya'da katıldığımız fuarda ilk defa aracılara ihtiyaç duymadan bir Arap firması ile temasa geçip direk ihracat yapma şansını yakaladım. Toplam 10 bin tencereden oluşan 2 bin 400 çelik tencere seti satış anlaşmasını imzaladık. Bu daha başlangıç. Katıldığımız uluslararası fuar sayesinde, asıl rakibimin kapı komşum olmadığının bilincine vardım. Uluslararası rakiplerimin ne yaptığını, benim firma olarak nerede olduğumu ve hangi alanlarda iyileştirmeler yapmam gerektiğini fark ettim" dedi. Ambalaj tasarımına da önem verdiklerini belirten Palalı, "Çok yakında dış ticaret departmanı kuracağız. Hedefimiz 4 büyük uluslararası fuarda stant açmak" dedi.

Trabzon'da hedef gemi siparişini %20 artırmak

[PAGE]

 

Trabzon'da hedef gemi siparişini %20 artırmak

Trabzon'daki kümelenme projesi öncelikli olarak gemi inşa sektörünü kapsadığını bildiren Trabzon KBM Koordinatörü Emrah Ayvaz, "Projenin hedeflerinde biri 2013 sonu itibariyle gemi siparişlerinin yüzde20 seviyesine yükseltilmesi" dedi. KBM'den yararlanan Şengün ailesinin 3'üncü kuşak yöneticisi Kanan Şengün, proje ile danışmanlık ve yurt dışı pazar destekleri aldıklarını bildirerek "Devamlı yurt dışı pazarı peşindeyiz, geçen hafta boyunca Türkmenistan'daydık" dedi. Şengün, Proje'nin bir başka büyük katkısının yeni tersane inşası için verdiği destek olduğunu ifade ederek "Yeni bir tersane kurmak üzere devlet bize yer tahsis etmişti. Kümelenme Projesi uzmanlarının bizi cesaretlendirmesi ve büyük katkıları ile 15 işletme olarak Hollanda'da Roterdam ve Groningen, Almanya'da Hamburg tersanelerini ziyaret ederek bilgi aldık. 300 bin TL'ye mal olan avam projemizi hazırlattık. Hedefimiz 5 yıl içerisinde yaklaşık 5 milyon TL'ye mal olacak tersanemizi hayata geçirmek" dedi.

Emin İnce nanoteknolojik ayakkabı üretecek

Gaziantep'te ayakkabı sektörünün desteklenmesine karar verildiğini bildiren Gaziantep KBM Koordinatörü Serap Gültekin, "Sektörün şu anda Ortadoğu, Rusya ve Avrupa'ya olan toplam ihracatı 52 milyon dolar, biz bu pazarlara ek olarak özellikle Belçika, Almanya ve Hollanda pazarlarına yapılan ihracatı yüzde 25 seviyesine çıkartmak istiyoruz" dedi. Ayakkabı sektörünün çeşitli kollarında faaliyet gösteren Emin İnce Ayakkabı Firması Yetkilisi Emin İnce, Almanya ve Libya'nın yanı sıra ilk defa Ukrayna'ya ihracat yaptıklarını belirtti. İnce, "KOSGEB'in Ar-Ge desteğinden yararlanmak üzere önümüzdeki günlerde başvuru yapacağız. Nanoteknoloji kullanarak boyandığı zaman uzun süre temiz kalan ve çamur tutmayan ayakkabı yapmak istiyoruz" diye konuştu.

Samsun medikal  ihracat hacmini artırdı

Samsun KBM Koordinatörü Aslı Moral, 2011 yılında Samsun'da, toplam 37 medikal cihaz üreten firmanın 15.6 milyon TL'lik ihracat geliri elde etiğini belirterek "Amacımız ihracatı 2013 sonu itibariyle en az yüzde 25 arttırmak" dedi. Aynı zamanda Samsun Kümelenme Derneği Başkanlığı görevini de yürüten sanayici Dr. Ahmet Aydemir, ‘Medikal ürünler sektörü yüzde 90 dışa bağımlı bir sektör. Buna rağmen Kümelenme Projesi'nin yardımıyla Almanya Medica Fuarı'na yaptığımız gezi ile birlikte ihracat hacmimizi arttırdık. Yurt dışı pazarını canlı ve elimizde tutabilmek için ürün geliştirme çalışmalarına hız verdik" dedi.