Koç, beşinci alan olarak savunma sektörünü seçti
Koç Holding otomotiv, dayanıklı tüketim malları, enerji ve finanstan sonra beşinci alan olarak savunmayı seçti. Ali Koç, otoyol ihalesi iptal edildiği için savunma sanayiine ağırlık vereceklerini söyledi.
Yener KARADENİZ
KAHRAMANMARAŞ - Türkiye'nin en büyük gruplarından Koç Holding, beşinci alan olarak savunma sanayiine girmeye hazırlanıyor. 2008'de Türkiye'nin ilk zırhlı aracı olan Altay'ı yapan şirket, enerji, otomotiv, dayanıklı tüketim malları ve finans sektöründen sonra şimdi savunma sanaayiine daha fazla ağırlık verecek. Kahramanmaraş'ta Koçtaş açılışı sırasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, grup şirketlerinin farklı alanlara yöneleceğinin sinyalini verdi. Daha önce Gözde Girişim ve UEM Group konsorsiyumu ile 5.7 milyar dolara aldıkları köprü otoyol ihalesini beşinci alan olarak düşündüklerini dile getiren Ali Koç, "Köprü ve otoyol ihalesi iptal edilince farklı bir alan düşündük. Savunma ihtiyaçlarının yüzde 50'sinin yerli olma hedefi var.
Bu karar önemli. Bu karar ile birlikte beşinci alan olarak savunma sanayii birkaç adım öne çıktı. Bizim becerimiz ile devleti deflerine bakıldığında savunma sanayii öne çıktı. Riskleri yüksek ama geliştirdiğiniz bir prototip tuttuğunda seri üretime geçebiliyorsunuz" diye konuştu.
'Hükümetin hedefleri bizi teşvik ediyor'
Böyle kararların alınmasında Türkiye'nin son yıllarda yaptığı atılımın etkisinin büyük oluğunu ifade eden Ali Koç, Türkiye'nin son 10 yılda müthiş bir değişim gösterdiğine dikkat çekti. Koç, şöyle konuştu: "Milli gelir, turist sayısı, ihracat yükseldi. 2023 hedefleri ile orantılı bir yükseliş var. Kişi başı gelir 10 bin 500 dolara ulaştı. Hükümetin koyduğu hedefler bizi heyecanlandırıyor. Bu hedefleri yakalayamazsak da yaklaşmak yeter. Bu hedefler umut verici ve bizi teşvik ediyor. Kişi başı 25 bin dolar gelir hedefi var. Ama gelişmiş ülkeler 19 bin dolar seviyesinde takılıyor. Orayı geçmekte zorlanıyorlar. Biz takılmadan bu seviyeyi geçeceğiz."
'Not artırımı geç kalınmış bir karardı'
Türkiye'nin kredi notu konusunda da düşüncelerini dile getiren Ali Koç, Türkiye'nin yatırım yapılabilir notun çoktan hak edildiğini söyledi. Şu an Türkiye'den kötü olan birçok ülkenin kredi notunun Türkiye'den yüksek olduğunu dile getiren Koç, kredi notunun önemi konusunda şunları söyledi: "Yatırım yapılabilir seviyeye gelmeden önce size bakmayan para akışı size bakmaya başlar.
Bu hem finansman hem de finansmanın maliyeti açısından çok önemli. Bizim yatırım yapılabilir seviyeye gelmemiz şaşırtıcı değil. Yanımıza yaklaşamayan ülkelere bizden yüksek not verildi."
'Olimpiyatları yapacak gücümüz var'
Eylül ayında belli olacak 2020 Olimpiyatları ev sahipliği için Tokyo ve Madrid ile yarışan İstanbul'un durumu hakkında da konuşan Ali Koç, Türkiye'nin olimpiyatları yapacak hem ekonomik hem de insan gücüne sahip olduğunu vurguladı. Koç, "Eylülde sonuç açıklanacak. İstanbul kazanırsa ekonomimiz iyi yerlere gelecek. Türkiye 20 milyar dolar bütçe garanti ediyor olimpiyatlar için. Madrid'de bu rakam 5 milyar dolar. Olimpiyatları alamasak da bu rakamın yüzde 60'ı altyapı için zaten harcanacak. Bizim olimpiyatları yapacak hem insan hem de ekonomik gücümüz var" şeklinde konuştu.
'Türkiye'nin geleceğine inandık'
Türkiye'nin bulunduğu bölgenin en fazla öne çıkan ülkesi olduğunu söyleyen Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, kendilerinin Türkiye'nin geleceğine en fazla inanan gruplardan biri olduklarını vurguladı. Koç, "Koç Holding olarak Türkiye'nin geleceğine en fazla inanan grupların başında geliyoruz. Buna inanmasak köprü ve otoyol ihalesine o kadar teklif vermezdik. Türkiye olarak kendimizi küçümsemememiz lazım. Pek çok ülkeyi bizim inşaat şirketleri inşa etti. Bundan sonra katma değeri yüksek üretim yapmalıyız" şeklinde konuştu.