Korsan yazılımların ekonomiye maliyeti de ağır

Business Software Alliance Türkiye Program Direktörü Sapancılar, "Lisanssız yazılım kullanımının Türkiye ekonomisine maliyeti 2013'te 2,5 milyon lirayı aştı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Business Software Alliance (BSA) Türkiye Program Direktörü Nilüfer Sapancılar, lisanssız yazılım kullanımının Türkiye ekonomisini olumsuz etkilediğini söyledi. 

Sapancılar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BSA'nın 80'den fazla ülkede faaliyet gösteren, kar amacı gütmeyen bir organizasyon olarak orijinal ve lisanslı yazılım kullanımının yaygınlaşmasına odaklandığını belirtti. 

Yazılım telif haklarının korunması ve bilişim sektörünün gelişmesi yönünde çaba sarf ettiklerini ifade eden Sapancılar, "BSA yaptığı çalışmalar kapsamında fikri mülkiyet haklarını desteklemeyi, yazılım hırsızlığını engellemek ve yazılım korsanlığı oranını düşürmek için yazılım hırsızlığı konusunda halkı eğitmeyi amaçlamaktadır" dedi. 

Sapancılar, BSA'nın ayrıca sektör liderliği araştırmalarıyla "yazılım hırsızlığı" sorununun kapsamına ışık tutarak ekonomiye etkisine yönelik en güvenilir global çalışmaları yayımladığını dile getirdi. 

BSA Küresel Yazılım Araştırması'nın 2015'te yayımladığı rapora da değinen Sapancılar, şu bilgileri verdi: 

"Geçen yıl Türkiye'de lisanssız yazılım kullanımı yüzde 60 iken küresel olarak bu oran 43'e tekabül ediyor. Türkiye'deki oran, araştırmaya katılan ülkeler arasındaki en yüksek oranlardan biri. Bu oran Pakistan'da 85, Çin'de 74, Endonezya'da 44, Cezayir'de 43, ABD ve Almanya'da 13, Japonya'da ise 7 seviyesinde seyrediyor." 

Sapancılar, Türkiye'deki korsan yazılım kullanımının ekonomiye etkisini de anlattı. 

"Korsan yazılım oranının 506 milyon dolarlık ticari değere denk geldiğini düşünüyoruz. Lisanssız yazılım kullanımının Türkiye ekonomisine maliyeti 2013'te 2,5 milyon lirayı aştı" diyen Sapancılar, korsan yazılım kullanım oranının hala yüksek olmasının yabancı sermaye yatırımlarını da etkileyebildiğini aktardı. 

Sapancılar, internet korsanlığı dolayısıyla 2009'da dünyada yaklaşık 51 milyar dolar para kaybedildiğine de dikkati çekti.  

"Güvenlik tehdidini önlemek için lisanslı yazılım" 

BSA Türkiye Program Direktörü Sapancılar, araştırmanın, dünya çapında kullanıcıların, lisanslı yazılım kullanmalarının ardında yatan başlıca neden olarak "kötü amaçlı yazılımlardan kaynaklanan güvenlik tehditleri"ni gösterdiklerini ortaya koyduğunu söyledi. 

Lisanssız yazılım kullanımıyla ilgili riskler için kullanıcıların yüzde 64'ünün bilgisayar korsanlarının yetkisiz erişimini en büyük endişe kaynağı olarak gördüğünü belirten Sapancılar, kullanıcıların yüzde 59'unun ise veri kaybını ön plana çıkardığını aktardı. 

Sapancılar, Türkiye'de 2007'de lisanssız yazılım kullanımının yüzde 65 olduğunu, geçen yıl ise yüzde 60'a gerilediğini kaydetti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir