Savulun, üç boyutlu girişimciler geliyor

3D yazıcılar, hayal bile edemeyeceğimiz bir hızla hayatımıza girdi. Türkiye önümüzdeki günlerde girişimcilerin sıra dışı başarı hikayelerine tanıklık edecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

sibel.jpg

Tam bir yıl önceydi… ABD Başkanı Barack Obama yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında 3 boyutlu yazıcı teknolojisinin ‘geleceğin sanayi devrimini’ yaratacağını söyledi. Sanayi, tıp ve perakende sektöründe bütün taşları yerinden oynatacağı yorumları ile gündeme oturan 3D yazıcılar, hayal bile edemeyeceğimiz bir hızla hayatımıza girdi. Kağıt üzerindeki tasarımları bir nesne olarak ortaya çıkaran bu teknoloji dünya ekonomisinde yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Girişimcilere de sınırsız bir kazanç dünyasının kapısını açtı. Bu nokta da “Üç boyutlu kazanç” yapılabilecek en doğru tanım olsa gerek. 3D printer satışı yapmak işin buzdağının sadece görünen kısmı. Mucitler kağıt üzerindeki projelerini gerçeğe dönüştürebiliyor, yazıcıya sahip olanlar makineyi kullanmadıkları zamanlarda başkalarına hizmet verebiliyor, tasarımcılar dijital tasarımlarını satabiliyor, 3D baskı merkezleri kuruluyor. Sadece bunlar da değil… Türkiye 3D printer teknoloji sayesinde önümüzdeki günlerde insansız hava taşıtları ve fotoğrafçılık dünyasında da çığır açacak başarı hikayelerine tanıklık edecek. Gelin hep beraber Türkiye’de bu konuda ne adımlar atılmaya başlandı, girişimcilere nasıl fırsatlar doğduğunu inceleyelim

3D yazıcınız sizden arta kalan zamanda para bassın!

Üç boyutlu yazıcıların her anı kıymetli Şöyle ki… Kendi işleriniz için 3 D bir printer aldınız. Sizin çalışmalarınızdan arta kalan zamanlarda 3D printerınız boş mu duruyor? 3D printerlar uzun süre çalışma koşullarına uygun tasarlandığı için bunu da fırsata dönüştürmek mümkün.  Dünya çapında ‘3D printerım şu anda boş gel sen kullan” iş modelleri ortaya çıktı. Bunun için oe internet üzerinden oluşturulan paylaşım platformlarına kayıt olmanız yeterli. 3D platformları yazıcıları bulundukları bölgelere göre sınıflandıryor.

İşte bu platformlardan en popüler olanları:

Makexyz: 3 boyutlu baskı hizmeti veren kişileri derleyen en büyük oluşumlardan biri. 3D yazıcınızı bu siteye kaydediyorsunuz, baskı yaptırmak isteyen kullanıcılar bu kanal vasıtasıyla size ulaşarak belirlediğiniz fiyatlar üzerinden baskılarını yaptırıyor. Makexyz yaptığınız anlaşma tutarının yüzde 5’ini komisyon olarak alıyor.

Cowfab: Bu konudaki bir diğer iş modeli de Cowfab. Bu sitede sistem biraz daha farklı işliyor. Baskısı yaptırılmak istenen 3 boyutlu tasarım siteye proje olarak kaydediliyor. 3d yazıcı sahipleri projeye teklif veriyor. Cowfab’da yapılan anlaşmalardan yüzde 5 komisyon alıyor.

Azavy: 3D yazıcı sahiplerini, tasarımcıları ve tüketicileri buluşturuyor.

you3Dit: Fikri olup da tasarımı bilmeyenler ve 3D yazıcısı olmayanları düşünen bir site. Fikri olan anlatıyor, you3Dit bir tasarımcı ve 3d yazıcı atayarak hayali gerçekleştiriyor.

Milli Eğitim Bakanlığı da 3D yazıcıları yakın takibe aldı

Uğur Akyer, Türkiye’de 3D printer teknolojisi üzerinde önemli çalışmalara imza atan girişimcilerden biri. Akyer, tamamen yerli ekipmanlar kullararak printer üretimi üzerine çalışmalar yapıyor. Kendine ait bir araştırma geliştirme laboratuvarı kuran Akyer, “3D printer Türkiye için henüz çok yeni bir alan. Ama geleceğe ilişkin büyük bir potansiyel taşıyor. Bu teknolojiyi kullanmak için Türkiye’nin birçok yerinden girişimcilerden talep alıyoruz. Oyuncak üretiminden, modelleme sektörüne kadar her alanda yeni bir dönem başladı” açıklamasını yapıyor. Üretimini yaptığı 3D printerların fiyatının 2-3 bin TL arasında olduğunu belirten Akyer, okullarda bu teknolojinin kullanılması konusunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın da araştırmalar yaptığı yönünde duyumlar aldıklarını anlatıyor.

3D Printer baskı yapmadan önce, üç boyutlu çizim dosyanızı binlerce ince katmanlara dilimler. Bu dilimlenmiş katman verileri üç boyutlu yazıcıya aktarılıyor. Alçı taşı veya ABS plastik gibi hammadde eritilerek yazıcıda katmanlar örülmeye başlanıyor. İngiltere’de borularının bile üç boyutlu yazıcıdan çıktığı iki katlı bir ev inşa edilirken, Hollanda’da bir hastaya kırılan çene kemiğinin yerine, titanyum tozu ile bio-seramik karışım kullanılarak üç boyutlu yazıcıda üretilmiş yapay çene kemiği takıldı.

Eskişehirli öğrenci insansız hava kargo aracı üretti

3D printer teknolojisi üzerine hizmet veren şirketlerden biri de İzmirli Mini Fabrikam… Şirketin Kurucusu Oral Tosun, mucitlerin 3D printer teknolojisi ile çok önemli bir fırsat yakaladığını ve yıllardır kağıt üzerinde yaptıkları çalışmaları hayata geçirme imkanı bulduklarını açıklıyor. Tosun, bu mucitlerden birini de Eskişehirli bir üniversite öğrencisi olduğunu açıklıyor. Bir süredir insansız hava aracı konusunda çalışmalar yapan Eskişehirli öğrenci için 3D printer ile parça üretimi yaptıklarını kaydeden Tosun, “Eskişehirli üniversite öğrencisi insansız hava aracı konusunda önemli bir yol kat etti. Hedefi kendi şirketini kurup üretime geçmek. Geliştirdiği insansız hava aracını kargo alanında kullanmak istiyor. Dünyanın en büyük internet marketi Amazon’un bir süre önce müşterilere postalarının insansız hava aracı ile gönderilmesi üzerine çalıştığını açıkladığı projesi gibi.”

Fotokopiciler out, 3D printer merkezleri in

3D printer teknolojisinin yarattığı iş modelleri arasında baskı merkezleri de yer alıyor. Özellikle İstanbul’da görmeye başladığımız 3D baskı merkezleri son dönemin en parlak iş modelleri arasında yerini aldı bile. Bu merkezlerde baskı maliyeti parçanın gram ağırlığına göre hesaplanıyor. Baskı yapan merkezler fiyatları cm 3 hesabına ya da gram  ağırlığına göre yapıyor. 1 Cm3 baskı için piyasadaki fiyatlar şu anda 0.5 ile 4 dolar arasında değişiyor.

Baskıya hazır 3 boyutlu tasarım satışı bile yapılıyor

3D teknolojisinde olmaz diye bir şey yok. “Tasarımım yok” ya da “Digital tasarım yapmayı bilmiyorum” diyenler için bile uygulamalar var. İnternetten tasarım paylaşan siteler bile doğdu. Ücretsiz üç boyutlu tasarım indirilen sitelerden biri Makerbot Thingiverse… Bu sitede binlerce ücretsiz tasarım indirebiliyorsunuz. GrabCAD ve Yeggi platformu da bu konuda yararlanabileceğiniz internet siteleri.

3D ile hobilerden işe dönüş başladı

Hobi sahipleri de 3D yazıcılara en büyük ilgi gösterenler arasında. Karşımıza bu teknolojiyi ve hobisini kullanarak kişiye özel aksesuar üretimine geçen örnekler çıkmaya başladı.  Kimi 3D yazıcı sayesinde takı tasarımı yapıyor, kimi ise cep telefonu kılıfı, kimi uçak, ev araba gibi model maketler üretiyor.

ABD’de müşterilerden gelen isteklere göre bisiklet ve gitar gövdesi üreten dükkânlar bile hizmet vermeye başladı.

Gülümseyin 3D printer ile!

3D printer ile fotoğrafçılık sektörü de kabuk değiştirecek. Çekilen fotoğraflar artık 3D printer ile küçük biblolar olarak elinizde olacak. Mini Fabrikam’ın kurucusu Oral Tosun, önümüzdeki günlerde yeni bir iş modelini hayata geçirmek için geri sayıma geçti. açacağı merkezde fotoğrafları alçı taşından küçük biblolar haline getirecek. Oral Tosun, Türkiye’de farklı bir alanda yatırım yapmak isteyenlerle birlikte çalışmak için yeşil ışık yakıyor. Türkiye’de bir ilke imza atacak olan Tosun, Uzakdoğu’da ve Avrupa’da benzer uygulamaların yavaş yavaş arttığını söylüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir