Seyahatte de teknoloji devrimi

Dijitalleşmenin evrimle sonuçlandığı sektörlerden biri de turizm. Skyscanner Türkiye Pazarlama Müdürü Murat Özkök, mevcut geleneksel seyahat planlama alışkanlıklarının beş yıl içinde kökten değişeceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HİLAL SARI BAŞARAN

Skyscanner Türkiye Pazarlama Müdürü Murat Özkök’le teknolojinin turizm sektörüne etkilerini konuştuk. Özkök 10 yıl içinde saatlerce zamanımızı alan çevrimiçi seyahat bulma, araştırma ve farklı platformlar ile cihazlar üzerinden rezervasyon yapma işinin çoktan ortadan kalkacağını, yakın gelecekte; semantik, konumu bilen ve Big Data uygulamalarıyla tam entegre olmuş bir turizm sektörü olacağını belirtiyor.

- Turizm sektörü teknolojiden nasıl etkilendi?

Teknolojinin gelişimiyle günlük hayatımızı kolaylaştıran, iş süreçlerini basitleştirip hızlandırarak zaman kazandıran pek çok uygulama da hayatımıza giriyor. Artık dijital platformlara taşınmış olan seyahat planlama hizmetleri de teknolojik gelişmelerin sağladığı avantajları etkin bir şekilde kullanabiliyor. Üstelik yalnızca kullanıcılarına zaman kazandıran işlerini kolaylaştıran değil çok daha gelişmiş özelliklere sahip uygulamalar seyahatseverlerin kullanımına sunuluyor. Mobil hale getirilen seyahat planlama uygulamalarıyla seyahatseverler, uçak bileti ya da otel kiralama seçeneklerini ve rezervasyonlarını, diledikleri yerden diledikleri zamanda gerçekleştirebiliyor. Teknoloji dünyasındaki değişimler, tüm sektörlerde olduğu gibi turizm alanında hizmet veren şirketlerin de iş geliştirme süreçlerinde başarılı sonuçlar almasında etkili oluyor.

SEMANTİK, KONUM BİLEN ‘BİG DATA’ TATİLLER YOLDA

- Yakın gelecekte turizmde nasıl bir trend bekliyorsunuz?

Seyahat arama sitesi Skyscanner, 2024 yılında seyahatin geleceği hakkında bir çalışmaya imza attı. “Seyahatin Geleceği/The Future of Travel 2024” adlı bu çalışmayı hareketli ve eğlenceli bir tasarımla skyscanner2024. com mikro site üzerinden yayınladı. Ziyaretçiler bu sitede 10 sene sonra seyahat sektöründe nelerin değişeceğini görebiliyor. Mikro site, “Planlama ve Rezervasyon”, “Yolculuk” ve “Varış Yerleri ve Oteller” olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Araştırmamız ve uzmanlarla yaptığımız görüşmelerimiz, 10 yıl içinde zaman alıcı çevrimiçi seyahat bulma, araştırma ve farklı platformlar ile cihazlar üzerinden rezervasyon yapma işinin çoktan ortadan kalkacağını gösteriyor. Yakın gelecekte; semantik, konumu bilen ve Big Data uygulamalarına toplu sektör geçişi olacağını öngörüyoruz. 5 yıl içinde Google Glass gibi araçlarla, yurtdışında yabancı dil bilmemek bir sorun olmaktan çıkacak ve nereye nasıl ulaşacağımızı, hangi restoranda ne yiyebileceğimiz görebileceğiz. Gelecekte, rezervasyon yapma ve seyahat planlama yöntemleri de tamamen değişecek. Kişiselleştirilmiş hizmetler ve Yapay Zeka gibi gelişmeler hayatımızda olacak. Düzenli olarak iş gezilerine mi çıkıyorsunuz, yalnızca el bagajıyla mı seyahat ediyorsunuz, business class mı uçmayı tercih ediyorsunuz, şehir merkezinde dört yıldızlı bir otelde mi kalmaktan hoşlanıyorsunuz; tüm bu konularda Skyscanner gibi seyahat hizmetleri, tercihlerinizi ve kişisel zevklerinizi bilerek çevrimiçi semantik ve sezgisel araçlar yayınlayabilecek. Teknolojik devrim henüz bebeklik çağında, önümüzdeki yıllarda çok büyük gelişmeler yaşanacağına inanıyoruz.

SOSYAL MEDYA MESAJLARININ YÜZDE 55’İ TATİLLE İLGİLİ

- Skyscanner kuruluşundan bu yana nasıl bir büyüme yaşadı ve mobil bunu nasıl etkiledi?

2015’te ana pazarın ötesinde mobilde ve uçuş dışı hizmetlerde somut başarılar kaydettik ve yılın ikinci yarısında artan bir büyüme ivmesi yakaladık. Skyscanner’ın ziyaretçi sayısı 2015 yılında %48 arttı. Şirket, 50 milyon aylık ziyaretçi sayısına ulaşarak, rekor bir artış yaşadı. Mobil ziyaretçi sayısı %60 artarak, yalnızca 12 ayda %7 büyümeyle, toplam ziyaretçi sayısının %59’una ulaştı. Mobil cihazlar üzerinden yapılan rezervasyonlar yıl boyunca %24 artarak, tüm işlemler içindeki hacmini %42’ye yükseltti. Skyscanner’ın ödüllü uygulamalarının indirme sayısı, toplamda 40 milyonu aştı. Mobil cihaz kullanım oranının artması seyahat sektörüne büyük ölçüde yön veriyor. Sosyal medyanın da seyahat severlere karar aşamasında ilham verme etkisi oldukça yüksek. Sosyal medya kullanıcılarının %55’i, “tatil” ve “tatille alakalı” mesajların sosyal medya hesaplarından paylaştığı ilk üç mesaj türünden olduğunu söylüyor. Ayrıca, sosyal medya kullanıcılarının dörtte üçü sosyal medya olmadan arkadaşlarının tatilde nerede olduklarından haberdar olamayacaklarını söylüyor.

TÜRKİYE’NİN GENÇ NÜFUSU TATİLİNİ MOBİL PLANLIYOR

Türkiye’de genç nüfusun ağırlıkta olması ve mobil uygulamalara olan eğilimin artmasıyla, Skyscanner üzerinde yapılan aramalarda, bilgisayar yerine artık çoğunlukla mobil cihazlar tercih ediliyor. Mobil trende paralel olarak geliştirdiğimiz uygulamamızın bu anlamda büyümemize katkıda bulunacağına inanıyoruz.

- Bu dönüşüm sektördeki insan kaynaklarına nasıl bir etki yaptı?

Barcelona plajlarında uzanırken bir sonraki seyahatini planlamak, Japonya’nın en popüler restoranında en leziz yemekleri bulmak, İsviçre’de kayak için en uygun otelleri araştırmak çok kolay. Teknolojideki gelişmelerle birlikte insan kaynağı yönetiminde de tüm bu süreçlere hâkim dolayısıyla eskisinden çok daha donanımlı çalışanlara ihtiyaç duyuluyor. Müşteri hizmetlerinde anında dönüş sağlayan sistemlerin hayatımıza girmesiyle, çalışanların da daha reaktif, çözüm odaklı ve hızlı sonuç alabilen özelliklere sahip olması önem kazanıyor.

İNTERNETTEN KİTAP ALIR GİBİ TATİL PLANLANSIN İSTİYORUZ

- Gelecekte turizm sektöründe daha az personele ihtiyaç olacağını düşünüyor musunuz? Belki azalan hizmet personelinin yerini uygulama ve yazılımcılar alacak olabilir mi?

Skyscanner olarak çevrimiçi ve mobil seyahatin erken çağlarında olduğumuzu ve rezervasyonun kullanıcılar için sezgisel bir süreç olması yolunda sorunlar olduğunu düşünüyoruz. Seyahat planlama ve rezervasyon sürecini, internet üzerinden bir kitap alıyormuş gibi kolaylaştırmak istiyoruz; bu çözmesi oldukça zor bir problem ancak bizim için oldukça heyecan verici. Seyahat sektöründe hizmet veren bir teknoloji şirketi olarak, kendimizi seyahat planlama ve rezervasyon sürecini mümkün olduğunca basitleştirmeye ve sezgisel hale getirmeye adadık. Ancak ne olursa olsun hiçbir makine henüz empati, hoşgörü gibi insani özelliklere hakim değil. Sektörün insan odaklı olması nedeniyle teknoloji ne kadar etkili hale gelirse gelsin, hizmet sektöründe insan gücü ve yeteneğine her zaman ihtiyaç duyulacak.

OTEL DUVARLARI İNTERAKTİF EKRANLARA DÖNÜŞECEK

- Otelleri önceden 3D sanal bir şekilde gezebilecek miyiz? Sizce böyle çarpıcı değişiklikler de olacak mı?

Skyscanner’ın üç bölümden oluşan ve seyahatin geleceğine yönelik tahminlerin bulunduğu “Seyahatin Geleceği/The Future of Travel” raporu, konaklama ile ilgili de ilginç veriler sunuyor. Skyscanner’ın araştırmasına göre giyilebilir teknoloji hızla gelişerek hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelecek. Akıllı gözlükler akıllı lenslere dönüşerek anında çeviri yapabilecek, böylece yabancı dil sorunu kalmayacak. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde teknolojinin hızlanan seyri, otellere misafirlerine mobil cihazları üzerinden deneyim elde etmelerini sağlayacak hiper-kişiselleştirilmiş sistemler sunacak. Otel odalarındaki duvarların interaktif oluşu sayesinde artık filmler, fotoğrafl ar ve hatta Skype görüşmeleri için ayrı ayrı cihazlara ihtiyaç duyulmayacak. C vitamini katkılı duşlar sayesinde cilt ve saç bakımı aynı anda yapılıp, 3 boyutlu yazıcılar sayesinde sabun ve diş macunu dâhil her türlü banyo eşyasına aynı anda sahip olunabilecek.