Suriyeli girişimciden ilginç uygulama

Suriyeli girişimci Shetewy, ölümden sonra, ses kaydı, mesaj ve çeşitli hediyeler gönderilmesine imkan tanıyan bir uygulama geliştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bu yıl 4 bin girişimcinin başvurduğu e-tohum'un belirlediği en iyi 17 girişimlik listede MyTrustedWill de yer aldı. MyTrustedWill kullanıcıların, ses kaydı, mail, metin ya da video mesajı kaydedip bunları ölümlerinin ardından sevdikleri kişilere göndermelerini sağlayan bir internet sitesi. İstanbul'da yaşayan 26 yaşındaki Suriyeli Ebrahiem Shetewy'ın geliştirdiği site The Golden Nerve adlı bir yapay zeka çözümüne sahip.

Sitenin sahip olduğu yapay zeka ile kullanıcılarının hayat durumunu sürekli olarak denetlediğini ifade eden Shetewy, "Bu sistem kullanıcılarının yaşam durumunu her 25 saatte bir 4 aşamalı olarak sorguluyor. Buna göre ilk olarak sistem kullanıcının sosyal medya hareketlerini takip ediyor. İkinci aşamada kullanıcıya durumunu bildirmesi istenen bir mail gönderiliyor. Daha sonra hem kullanıcı hem de sisteme kaydettiği bir başka kişinin numarası otomatik olarak aranıyor. Son aşamada ise aynı bölgeden bir kişi kullanıcının evine giderek durumu doğruluyor. Son doğrulama işlemiyle sistem kayıtlı mesajları ilgililere iletiyor." diye konuştu.

Projeye başladıkları ilk zamanlarda kullanıcıların güvenini kazanmanın zor olduğunu belirten Shetewy, MyTrustedWill'in şu an geldiği aşamadan memnun olduklarını ifade etti. Shetewy, "Sistem bizim bile şaşırdığımız şekilde doğru olarak ölümleri tespit etmeye başladı. Birkaç gün önce ölen yakınlarının kaydettiği mesajları alan kişilerden geri bildirimler almaya başladık" değerlendirmesinde bulundu.

2 bin 600'den fazla kullanıcısı var

Siteyi geliştirme fikrinin büyükannesinin kaybı üzerine doğduğunu kaydeden Shetewy, "Bu ürünü geliştirme fikri oldukça kişisel bir kaybımdan sonra ortaya çıktı. Büyükannem kanserden öldü, son isteği doğum günüme katılmaktı ancak 2 gün daha bekleyemedi. Bu olay sonrası insanların sevdiklerine ölümlerinden sonra bir şeyler söyleyebilmelerinin yolunu aradım." dedi.

Sitenin 19 ayda geliştirildiğini kaydeden Shetewy, geliştirme sürecinde Google ve Microsoft'ta görevli mühendislerden yardım aldıklarını da kaydetti.

İos, Android ve Windows platformları için mobil uygulama geliştirmek üzere çalıştıklarını ifade eden Shetewy, 2 bin 600'den fazla kullanıcıya sahip olduklarını belirtti.

Ücretsiz ve ücretli seçenekler mevcut

MyTrustedWill'in ücretsiz versiyonu olduğu gibi 4,99 ve 9,99 dolarlık iki ücretli tarifesi de bulunuyor.

Ayrıca kullanıcılar başta MasterCard, VISA ve Toys"R"Us hediye kartları olmak üzere pek çok firmanın hediye kartlarını ölümlerinden sonra sevdiklerine iletme imkanına da sahipler.