Tarımın geleceği veri toplama ve işlemede

tarla.io girişimi geçtiğimiz haftalarda Bonn şehrinde gerçekleşen COP23 Data for Climate Action Challange'da 67 ülkeden 450 ekip arasından sıyrılıp, "Kışlık Buğdayın Optimum Dikim Zamanı" projesi ile, Veri Görselleştirmesi Ödülü aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Tarla.io, çiftçilere ve tarım ile ilgili tüm kurumlara bilgi teknolojileri sağlayan bir karar destek platformu. Tarım sektörünün karşı karşıya kaldığı sorunlara çözüm olmayı hedefl iyor. Kerem Erikçi ve Erdem Erikçi tarafından kurulan tarla. io’nun sisteminde 100 bini aşkın çiftçi bulunuyor.

Platform, meteoroloji servisleri, kendi yıldırım tespit ağları, toprak sensörleri ve uydu servisleri arayıcılığı ile topladığı bilgileri algoritması sayesinde yorumlayarak çiftçilere ulaştırıyor.
tarla.io girişimi geçtiğimiz haftalarda Bonn şehrinde gerçekleşen COP23 Data for Climate Action Challange'da 67 ülkeden 450 ekip arasından sıyrılıp, "Kışlık Buğdayın Optimum Dikim Zamanı" projesi ile, Veri Görselleştirmesi Ödülü aldı.

“Kışlık Buğdayın Optimum Dikim Zamanı” projesi Erdem Erikçi ve Alper Erdoğan tarafından geliştirilmiş.

Projenin temel aldığı konu şöyle tanımlanıyor: “Küresel ısınma dünya genelinde tarım sistemlerini yakından ilgilendiriyor. Buğday üretimindeki değişimler hem çiftçiliği ve de gıda güvenliğini etkiliyor. Her senenin ve coğrafi bölgenin dikim için doğru dönemleri var. Bunu da farklı iklim koşulları belirliyor.”

Proje kapsamında, kuzey yarım kürede bulunan farklı bölgeler için kışlık buğdayın en iyi dikim zamanları belirlenmiş. Projenin yaratmak istediği etki ise, çiftçilerin, iklimsel değişime uyum göstermelerini sağlayarak, dikim zamanlarını yönetmelerine yardım etmek.

Çiftçiyi veri ile birleştiren bu proje, hem üretimde verimlilik artışını sağlamak hem de küresel ısınma ile mücadelede güç kazanmak açısından önemli. Aynı zamanda kamu ve özel sektörden elde edilen verilerin paylaşımı ile sosyal fayda sağlamak açısından da önemli bir rol üstleniyor.

Projeyi gerçekleştiren Eriktronik Engineering ekibinden Erdem Erikçi geçtiğimiz günlerde WIRED Brand Lab’e verdiği söyleşide, tarla.io hakkında şu bilgileri verdi:

İklim değişikliği herşeyi değiştiriyor

“Çiftçiler için dijital araçlar üretiyoruz. Çiftçilere ne zaman sulama yapmaları gerektiğini, tohumun ne kadar suya ihtiyacı olduğunu söylüyoruz. Meteoroloji verisinin yanı sıra, bitkilerin sağlığı, toprağın nem oranı gibi faklı verileri topluyoruz. Tarım ve tarım sanayi oldukça tutucu sektörler. Oysa iklim değişikliği nedeniyle, herşey değişiyor. Örneğin bir bölgede yağışlar azalırken, bir diğer bölgede yağış zamanları değişebiliyor. Buna uyum sağlamak zorundayız. Biz çiftçilere yardım edecek araçlar geliştiriyoruz; ama onların yetenek ve deneyimini yok saymıyoruz. Biz veriyi sağlıyoruz; onlar bu veriyi istedikleri gibi yorumlayıp, kullanabiliyorlar. Çiftçileri SMS, web sitesi ya da uygulama yoluyla bilgilendiriyoruz; onlarla iletişim halinde oluyoruz. Hedefimiz mümkün olduğunca çok çiftçiye ulaşmak. Gelecekte ise, mahsulde karşılaşılan hastalıkları önlemek adına bir erken uyarı sistemi geliştirmeyi hedefliyoruz.”

Artırılmış gerçeklik,veriyi görselleştirme...

Farklı fikirleri deneyen, çıktılarını paylaşan ve geleceğe dair öngörülerde bulunan tarla.io, gizli kalmış verinin tüm oyunculara açılması ile daha az kaynakla daha çok verim elde edilebileceğine inanıyor. Çalışmalarından bazı örnekler şöyle:

Dolu topu: Meyve üreticileri ve seralar için doluyu engelleyebilir miyiz? tarla.io nerede dolu olacağını yüksek doğruluk ile tahmin edebiliyor ve yaklaşık 1 saat öncesinden kayıtlı alanlara noktasal uyarılar yapabiliyor.

Görselleştirme: Topladığımız veriyi nasıl sunmalıyız? tarla.io karanlık verinin çokça bulunduğu tarım sektöründe bir süredir biriktirdiği parametreleri interaktif olarak açma kararı almış. Ticari olarak sunduğu veri beslemesinin (Data Feed) yıllık özetlerini açarak tarımdaki aktörlere kuşbakışı bir perspektif kazandırmayı hedefliyor.

Sensör: Sulama ve ilaçlama zamanını bilmek için daha neler yapabiliriz? tarla.io hava tahminleri ve hesaplamaları ile sulama ve ilaçlama zamanını bilmek için çalışıyor. Bu çalışmalarını bir üst seviyeye çıkartmak için sahadaki yerel ölçümlerin ve canlı bilginin ne kadar önemli olduğunu tecrübe ediyor. Yerel ölçümlerin çok ucuza yapılabilmesi için donanım çözümleri araştırıyor, tasarımda akılcı yaklaşımlarda bulunuyor. Bu süreçte, sensörler ve ağ teknolojileri deniyor. Hedef hem yapılan yatırımın daha büyük bir fayda sağlaması hem de çevresel ayak izinin azaltılması.

Bitki gelişimi ve riskler: Bitki gelişim evreleri ile riskleri takip ederek büyük bir değer yaratabilir miyiz? Bitkinin ekim tarihi ile başlayan büyüme simülasyonu üzerine fırtına, yağış, sıcaklık ve hastalık birikimlerini ekleyerek her tarla ve bitki ikilisinin yapılan yatırıma karşı getireceği kazanç ile (ROI), sigorta prim fiyatlaması, kredi faiz oranları düzeltilebilir mi? Bu soruya cevap arayan girişim, “Riski az olan çiftçilere düşük faiz, düşük prim ile sigorta yaptırılmasının önünü açmak büyük bir finansman problemini çözmek için tarafsız bilgi kaynağı olacaktır” diyor.

Arttırılmış gerçeklik: Tarlanızı olduğu yerden alıp masanızın üzerine getirsek? tarla.io uydu servisinde elde ettiği haftalık bitki sağlığı görüntülerini çok daha anlaşılır kılabilmek adına arttırılmış gerçeklik teknolojilerini deniyor. Bu; tarlanızdaki bitkilerin, uydu fotoğrafl arı ve görüntü işleme teknolojileri ile cep telefonuna gelmesi; tarla kontrollerinin hiç olmadığı kadar doğru yapılması ve birim alandan çok daha iyi verim elde edilmesi anlamına geliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir