Tercihte ‘online fuar’ dönemi başladı!
Fuarcılıkta İzmir, İstanbul, Ankara üçgeninin kırılması gerektiğini belirten Endless Abroad Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Genel Müdürü Gökmen Özdemir eğitim fuarlarına daha yüksek katılım için ‘online’ fuarların alternatif oluşturduğunu belirtti.
KEZBAN KARABOĞA
Sınav maratonu bitti, tercih dönemi yaklaşıyor. Üniversite adayları şimdi ince hesaplar yapacak, istedikleri okullara girmeye çalışacaklar. İşte tam da bu dönemde Türkiye’de ilk kez online üniversite tercih fuarı hayata geçirilecek. Endless Abroad Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı Genel Müdürü Gökmen Özdemir, “Temmuz ayında universitefuari. com’da üniversite tercih fuarı düzenleyeceğiz. Öğrenciler fuar alanına geliyor, binanın içine giriyor, o kurumlarda fuar saatlerinde yerlerinde hazır bulunan yetkililerle online olarak görüşüyorlar” dedi. Bunun Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkat çeken Özdemir, “Bu fuara, İstanbul Kültür Üniversitesi, İstanbul Aydın Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi, Koç Üniversitesi gibi pek çok üniversite katılacak” diye konuştu.
Fuarcılık alanında ‘online’ alternatif oluşturmak istediklerini dikkat çeken Özdemir, “Online e-ticaret siteleri oluştu, artık herkes online alışveriş yapıyor. AVM’den de bilgisayardan da alışveriş yapıyorsunuz. Bu bir seçenek haline geldi. Biz de diyoruz ki kişilere farklı alanlarda fuarlar sunarak alternatif oluşturalım. Amacımız insanlara kolaylık sağlamak” diye konuştu. Bu yıl 5 farklı online fuar düzenleyeceklerini anlatan Özdemir, 2017 yılında bu sayıyı farklı firmalarla işbirliği yaparak 12’ye çıkarmak istediklerini anlattı. Aralık ayında Gayrimenkul ve Yatırım Fuarını yatirimfuari.com’da online yapacaklarını vurgulayan Özdemir, “Franchising fuarı yapacağız. Bir de B2B Fair düzenleyeceğiz” diye konuştu.
Örneğin Trabzon’da oturan bir kişinin İstanbul’da yapılan her fiziksel fuara katılma imkanı olmadığını belirten Özdemir, “Bu sorun online fuar ile ortadan kalkıyor. Tabii her fuar online’a dönecek diye bir şey söz konusu değil fakat hizmet sektöründe pek çok fuar online olarak düzenlenebilir. Bu şekilde İstanbul, Ankara, İzmir üçlemesinden çıkılabilir” diye konuştu. Online fuarların bütçelerinin geleneksel fuarlara göre daha uygun olduğunu belirten Özdemir, “Geleneksel fuarlar zaman kaybına neden olabiliyor. Gidiş-geliş ve yerleşme 3-5 gün alabiliyor. Bu şekilde bazen 2 günlük fuar bir haftaya patlıyor. Oysa online fuarlar zaman kaybına yol açmıyor” dedi.
Türkiye’de 5 ofisi var
Endless Grup bünyesinde 4 marka var: Endless Abroad Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı, Endaca, Endless Fairs, Endless Campus. Endless Abroad Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı grubun ana işi. 12 yıldır yurtdışı eğitim danışmanlığı veriyor. Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Denizli’de 5 ofisi var. Endaca, 2 yıl önce kuruldu. Türkiye’deki öğrencileri İngiltere’deki native speaker yani ana dili İngilizce olan hocalarla buluşturarak British Council akreditasyonu almalarını sağlayan bir uzaktan eğitim sistemi. Endless Fairs, fiziksel fuarların aynısını dijital ortama taşıyan bir fuar şirketi. Şubatta ilk yurt dışı eğitim fuarını yaptı. Bu fuarda 27 tane stant açıldı ve 3 gün boyunca yaklaşık 14 bin öğrenci katıldı. Fuara 23 tane dil okulu ve üniversite katıldı.
Yurtdışı eğitimde yeni destinasyon Dubai
Yurtdışı eğitimde yeni bir destinasyon oluştuğunu belirten Gökmen Özdemir, “Dubai’de insanların yüzde 90’ı-yüzde 95’i İngilizce konuşuyor. Ülkede çok fazla yabancı; İngiliz, Amerikalı var. Bu ülkenin Türkiye için en büyük avantajlarından bir tanesi vize kolaylığı olması. Pasaportunuzu yolluyorsunuz, vizeniz geliyor. Bir başka avantaj da öğrenciler için çalışma izni olması. Dubai’de 12 haftanın üzerinde bir eğitime giderseniz haftada 20 saat çalışma izniniz oluyor. Bunu, örneğin İrlanda’da 24 haftada alırsınız” diye konuştu.