TTGV’den inovasyon programları atağı

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, İdeanest, Xnovate ve HİT adında 3 yeni program başlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAMER IŞITIR

İSTANBUL - Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV), geçtiğimiz Aralık ayında İdeanest programı ile başlattığı lansmanlarına Şubat ayında da devam etti. İstanbul’da tanıtımı yapılan Xnovate programını Ankara’daki HİT programı takip etti. Girişim, yatırım ve inovasyon süreçlerinin geliştirilmesi için Türkiye’de pek çok paydaşı bir araya getiren TTGV, inovasyona yönelik desteklerinin yanı sıra finansman ve insan kaynağı yetiştirmek için de çalışmalar yapıyor.

HİT PROGRAMI: Lansmanı 7 Şubat 2018 tarihinde yapılan TTGV’nin “İlk Pazara Giriş” tematik yatırım programı HİT, öncelikle sağlık alanında faaliyet gösteren girişimlere odaklanıyor. Program kapsamında değerlendirilecek girişimlerin, yatırım alma olasılığının yüksek olması ya da program bünyesindeyken geliştirilme potansiyelinin bulunması, bu girişimlerin programa kabul edilmesi için en önemli tercih sebebi sayılıyor. Süreç sonlandığında ortaya çıkacak üründen beklenen temel nitelikler ise; işleyişe gireceği ulaşılabilir bir pazarın mevcudiyeti, kabul edilmiş bir probleme çözüm getirmesi ve etkileşim içerisinde olacağı belirli bir müşteri grubunun var olması. Girişimcilerden, projelerini bu detayların listelendiği bir iş planı ile desteklemeleri bekleniyor. Program, geçerli bir iş planı olan nitelikli girişimlere pazara giriş süreçlerini hızlandırmak üzere girişim bazında 1 yıl süreyle 50.000 ABD Doları tutarında bir bütçe ile destek sağlıyor. TTGV, projenin geliştirilmesi sürecinde ve sonrasında sağladığı maddi destek dışında farklı uzmanlık konularında gerekli destekleri de girişimcilerle paylaşıyor. Program kapsamında 2018 yılında 30 sağlık girişiminin desteklenmesi hedefleniyor.

İDEANEST PROGRAMI: İdeanest bir kitlesel kaynak geliştirme platformu. Dünyada 4 farklı türü olan kitle fonlama uygulamaları, internet teknolojisinin gelişmesi ve sosyal medya kullanımının artmasıyla beraber bir alternatif finansman kaynağı olarak ortaya çıkıyor. Bağış bazlı kitle fonlama uygulamaları kapsamında değerlendirilen İdeanest’te bağışçılar, fonlanmasına destek oldukları girişimlerin hayata geçmesi karşılığında herhangi bir maddi beklentide bulunmuyorlar. TTGV, program kapsamında girişimcilere yalnızca proje fonu sağlanmasına değil, aynı zamanda ihtiyaç duyabilecekleri diğer uzmanlıklara da erişimlerinin sağlanmasına yardımcı oluyor. “Teknoloji üreten Türkiye” ilkesini ön plana alarak “teknoloji bağışçılığı” kavramına ve bunun önemine vurgu yapan programda, şu ana kadar fonlanan 4 projeden 3’ü belirlenen maddi desteği alırken, ilerleyen süreçte bu sayının daha da artması bekleniyor.

XNOVATE PROGRAMI: Lansmanı 2 Şubat 2018 tarihinde yapılan program, rekabet yaratacak inovasyon süreçleri için teknoloji/ ürün yönetimi ve inovasyon alanında iyi uygulamaların yaygınlaşmasını ve bu alanda insan kaynağının yetiştirilmesini amaçlıyor. Program, farklı ölçeklerdeki organizasyonlarda inovatif çalışmalar yapanlara, birlikte öğrenen ve gelişen bir topluluk içinde yeni fikir ve yöntemlerin konuşulup uygulanacağı ortamlar ve araçlar sunuyor. Xnovate’in iki ana odağı, İnovasyon Liderliği-Fellowship Programı ve İnovasyon Ağı’ndan oluşuyor. İnovasyon Liderliği- Fellowship Programı; teknoloji/ürün yönetimi ve inovasyon alanında dönüşüm sağlayacak 35 yaş altı genç liderlerin yetiştirilmesini, hedefl enen alanlarda derinleşmeyi ve profesyonel gelişimi ön planda tutuyor. Programın bir diğer odağı olan İnovasyon Ağı ise, belirtilen alanlarda çalışmalar yapan akademi ve iş dünyasından profesyonelleri ortak bir hedef doğrultusunda bir araya getiriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir