Üniversiteli de liseli de gidiyor!
Türkiye'de 2000'li yılların başından bu yana artan yurtdışında eğitim ilgisi, bu yıl en yüksek seviyelerine ulaştı.
KEZBAN KARABOĞA
OECD verilerine göre Türkiye'de aileler her yıl yurtdışında eğitime 1.5 milyar doların üzerinde harcama yapıyor. Harcamaların, bu eğitim döneminde artması bekleniyor. Türkiye'de son dönemde yaşanan olaylarla güven kaybeden lise ve üniversiteler, ailelerin çocukları için eğitim tercihlerini yurt dışına kaydırmasına sebep oluyor. Konuyla ilgili IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü Deniz Akar, "Türkiye yaşayan gençlerin ve ailelerinin yurtdışında eğitime karşı 2000'li yılların başından bu yana ilgisi var. Ancak bu yıl, ilgi en yüksek seviyelerine ulaştı. Son dönemde yaşanan olaylarla güven kaybeden lise ve üniversiteler gençlerin ve ailelerin eğitim tercihlerini yurtdışına yönlendirmesine neden oluyor" dedi. Eğitim kurumlarına karşı güvenlerini kaybeden, üniversite tercihlerinde kararsızlık yaşayan ve çocuklarının gelecekte mağdur olmasını istemeyen pek çok ailenin yurtdışında eğitimin inceliklerini öğrenmek istediğinin altını çizen Akar, "Bu yönelişte vakıf üniversitelerinin yükselen fiyatlarının da etkili olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Yurtdışında bir lise ya da üniversitede eğitim almak ya da herhangi bir yüksek lisans programına katılmak neredeyse Türkiye’de özel bir kurumda eğitim almakla kafa kafaya geliyor. Durum böyle olunca aileler de hem güvenilirlikleri hem de işin maddi boyutu nedeniyle çocuklarını yurtdışına gönderiyorlar” dedi.
Rekor önbaşvuru
Yurtdışındaki üniversitelerin, Türkiye’deki gençlere büyük önem gösterdiğini belirten Akar, bu eğitim kurumlarının Türkiye’den öğrenci kazanabilmek adına burs rakamlarını artırdıklarını, bu şekilde öğrenci ve aileleri motive ettiklerinin altını çizdi. Bu yılki fuar kapsamında toplamda 1 milyon doları bulan bursların başarılı öğrencilere dağıtılacağını belirten Akar; 30. kez düzenlenecek IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarlarına bu yıl rekor seviyede başvuru aldıklarını belirtti. Fuara alınan önbaşvurular neticesinde belirlenen rakama göre yaklaşık 20 binin üzerinde öğrenci ve ailenin fuarı ziyaret etmesi bekleniyor.
Yurtdışında eğitim için en doğru karar nasıl alınır?
Her yıl milyonlarca öğrenci yurtdışında eğitim için uzun süren araştırmalar yapıyor. Üniversiteler hakkında online bilgi alınabiliyor fakat öğrenciler ve ailelerin ilk tercihi eğitim kurumlarıyla yüz yüze görüşmek oluyor. Bu sebeple dünya genelinde eğitim fuarları bilgi edinmek için tercih edilen noktalar oluyor. Bu yıl 30.’su düzenlenecek olan IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları 200'e yakın eğitim kurumunu tek bir çatı altında toplayarak öğrencilerin yönelimlerini analize ederek bilgilendirmeyi amaçlıyor.