'Tekstil ihracatında krizin etkisini hissetmeye başladık'

Başbakan Erdoğan, genel olarak ihracatta, özel olarak da tekstil ve hazır giyim ihracatında, küresel ekonomik krizin etkilerini daha sıcak şekilde, yeni yeni hissetmeye başladıklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, genel olarak ihracatta, özel olarak da tekstil ve hazır giyim ihracatında, Avrupa'yı etkisi altına alan küresel ekonomik krizin etkilerini daha sıcak şekilde, yeni yeni hissetmeye başladıklarını belirterek, "En son, nisan ayı rakamlarımızda, Avrupa Birliği üyesi ülkelere özellikle bizim onlara olan ihracatımızın, bu ülkelerde devam eden kriz nedeniyle yüzde 18 gerilediğini görüyoruz. Ancak, Avrupa'ya ihracatımız bir miktar gerilerken, Bağımsız Devletler Topluluğu'na ihracatımız yüzde 8, Ortadoğu bölgesine yüzde 17 ve Afrika'ya yüzde 43 artış kaydetti" dedi.
Başbakan Erdoğan, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) tarafından düzenlenen "5. İstanbul Moda Hazır Giyim Konferansı"nda yaptığı konuşmasında, Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından, Nisan ayı ihracat rakamları açıklandığını hatırlatarak, 2012 yılı Nisan ayında ihracatın, bir önceki yılın Nisan ayına göre küçük bir gerileme yaşasa da, 11 milyar 407 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.
İlk 4 aylık ihracatın, önceki yılın ilk 4 ayına göre yüzde 5.9 artış kaydettiğini, son 12 aylık ihracatın da, 138 milyar doları aşarak, yine cumhuriyet tarihinin yeni bir rekorunu kırdığını anlatan Erdoğan, "Bu yüksek oranların elde edilmesinde çok büyük katkısı olan tekstil ve hazır giyim sektörümüzün temsilcilerini bu vesileyle şahsım, ülkem ve milletim adına tebrik ediyor, kendilerine teşekkür ediyorum" dedi. Başbakan Erdoğan, 2011 yılında, Türkiye'nin hazır giyim ihracatının, 16 milyar dolara ulaştığını, tekstil ihracatının da yüzde 21'lik bir artışla 11.5 milyar dolara yükseldiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Tekstil ve hazır giyim sektörü, 2011 yılında da en fazla ihracat yapan, dolayısıyla Türkiye'nin büyümesine en fazla katkıyı sağlayan sektörler arasında yer aldı. Tabii, genel olarak ihracatta, özel olarak da tekstil ve hazır giyim ihracatında, Avrupa'yı etkisi altına alan küresel ekonomik krizin etkilerini daha sıcak şekilde yeni yeni hissetmeye başladık. En son, nisan ayı rakamlarımızda, Avrupa Birliği üyesi ülkelere  olan ihracatımızın, bu ülkelerde devam eden kriz nedeniyle yüzde 18 gerilediğini görüyoruz. Ancak, Avrupa'ya ihracatımız bir miktar gerilerken, Bağımsız Devletler Topluluğu'na ihracatımız yüzde 8, Ortadoğu bölgesine yüzde 17 ve Afrika'ya yüzde 43 artış kaydetti. Burada Latin Amerika'daki artışları söylemiyorum. Türk ihracatçısı oralara kadar uzanmış vaziyette. Öyle ki, nisanda ihracatımız, Katar'a yüzde 135, Ürdün'e yüzde 121 ve Nijerya'ya yüzde 76 arttı. Türkiye'de bugün, yatırımcı için, sanayici için, özellikle de ihracatçı için mesafe kavramı anlamını tamamen yitirdi,  Hiç hız kesmeden, aşkımızı, sevdamızı, heyecanımızı yitirmeden, yolumuza devam edeceğiz."

'Kamu eliyle fabrika
açma dönemi sona erdi'


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Kahve köşelerinde oturan insanımızı iş sahibi yapmak için artık kamu eliyle fabrika açma dönemi sona erdi. O model başarısız oldu ve tüm dünyada, geç de olsa bizde de terkedildi" dedi. Erdoğan, şunları kaydetti: "Bize düşen nedir? Biz, yol açacağız, yol yapacağız, havaalanı inşa edeceğiz." Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da "Dünyada artık yeni trend Türkiye'dir, Türkiye markasıdır. Demode anlayışlara meydan okuyanlar için Türkiye ilham kaynağıdır" dedi.

'Sektör 5 ve 6'ncı bölgede
asla zarar etmeyecek'


Başbakan Erdoğan, özellikle 5 ve 6'ıncı bölgelerde, bu yeni teşvik sistemiyle birlikte, tekstil ve hazır giyim sektörlerini daha yoğun şekilde görmek istediklerini belirterek, "Ben inanıyorum ki, sektör, bu bölgelere açıldığında, asla ve asla zarar etmeyecek, ölü yatırım gerçekleştirmeyecek. Tam tersine, bölgenin dinamik iş gücü, bölgenin sadakati, iş kültürü, orada yatırım yapanları mutlu da edecek. Öncelikle 5 ve 6;ıncı bölgede bulunan illerimizden yetişmiş işadamlarımızın, ardından diğer yatırımcıların bölgeye ilgisi, bölgenin kaderini değiştirecek, hem bölgenin, hem Türkiye'nin kronik sorunlarına çözüm üretecek" dedi.


Negrin: İhracat kaybımız
2 milyar dolar


Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin ise korunma önlemleri alınmadan önceki 8 aylık dönemden bir önceki yıla göre kumaş ithalatındaki gerilemenin 860 milyon dolara ulaştığını, bunlara karşın hazır giyim ihracatındaki kaybın aynı dönemde 2 milyar dolar olduğunu belirterek, "Geçen yıldan bu yana bir faydasını görmediğimiz bu uygulamanın kaldırılmasını ya da en azından hafifletilmesi için ilginizi rica ediyoruz" dedi.
Zor bir sene olmasına rağmen 30 bin kişiye daha iş imkanı yarattıklarını, en az 75 bin kişiye daha istihdam yaratmayı hedeflediklerini ifade eden Negrin, Türkiye'nin yüzde 18 ihracatını artırdığı bir ortamda hazır giyim ihracatının 16 milyar dolar olduğunu kaydetti. Negirin şunları söyledi:"İhracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.1 azaldı. Bir önceki sekiz ayın ihracat artışı sürdürülebilmiş olsa 2.1 milyar dolar daha fazla ihracat yapabilecektik. Buna mukabil getirilen korunma önlemleri sonucu hazır giyim ürünleri ithalatı 2011 ocak-temmuz döneminde 1.72 milyar dolar iken, 2011 ağustos- 2012 şubat arasında 1.4 milyar dolar olmuş ve sadece 300 milyon dolar azalma sağlandı. Kumaş ithalatında da iki aynı dönemde gerileme 860 milyon dolara ulaştı. Hazır giyim ihracatında kaybımız aynı dönemde 2 milyar dolar oldu. Bu uygulama mağazacılarımızın  dünya markası olmasını geciktiriyor."
Cem Negrin, yeni teşvik sistemini son derece önemsediklerini ve Müsteşarlığın 6. Bölgede 2002-2003 yıllarındaki 365 dolarlık asgari ücrete çeken uygulamasının, hazır giyimin tekrar en güçlü sektör olması noktasında önünü açtığını söyledi. Teşvik bölgelerinde şu andamalların 2-3 günde gittiğini, isteklerinin bu bölgelere 1-2 yıl içinde kendileri yatırım yaparken devletin de demiryollarını 1-1.5 sene içinde tamamlaması gerektiğini söyledi.


Türkiye, sadece üretimi ile değil
tasarımlarıyla da dikkat çekici



Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Ekonomi, Enerji, İskan, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Günther Horzetzky, Türkiye'nin Avrupa'da büyük bir yatırımcı konumuna geldiğini söyledi. Horzetzky,  Sadece geçen yıl Alman şirketlerinin Türkiye'ye 593 milyon dolarlık yatırım yatırım yaparak, bir önceki yıla oranla yatırımlarını yüzde 19 artırdıklarını söyledi.
Horzetzky, "Türkiye geçen yıl tüm Avrupa'da yaklaşık 970 milyon dolarlık yatırım yaptı. Bu yatırımın 68 milyon dolarlık kısmı Almanya'ya yapıldı. Buradan da açık bir şekilde Türkiye'nin büyük bir yatırımcı olduğunu görebiliyoruz" dedi. Horzetzky, iki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin artık ekonomik bir boyut kazandığına dikkati çekti. Türkiye'de uluslararası öneme sahip markalar bulunduğunu, teksil sektörünün hızlı büyüdüğünü belirten Horzetzky, "Türkiye sadece üretim kapasitesi ile değil, aynı zamanda tasarımları, Fashion Week ve Collective Premier gibi etkinlikleri ile de dünyanın dikkatini çekiyor " dedi.

'Türkiye'nin kendisi eşsiz ve büyük bir marka'
Avrupa'nın en büyük tekstil birliklerinden olan Eurotex'in Yönetim Kurulu Başkanı Alberto Pacanelli ise Avrupa'nın tekstil ürünü ithal ettiği ülkeler içerisinde Rusya ve Türkiye'nin ciddi gelişme kaydettiğini hatırlatarak,  "Çin'in ihracatının lojistik maaliyet nedeniyle hız kesmeye başladığını görüyoruz. Türkiye, Çin'in bu dezavantajını, avantaja çevirebilir ve Avrupa'nın temel tedarikçisi olabilir" dedi.
Dünyanın her yerinde FG-4 adıyla 80 mağazası bulunan ve pazarlama ve marka uzmanı olarak tanınan George Davies ise konuşmasında, "Marka demek pek çok kişinin sizi tanıyabilmesi için eşsiz olması gerekiyor. Fakat Türkiye zaten eşsiz ve zaten büyük bir marka ve onu artık herkes tanıyor. Bizim için sırada Türkiye'de perakendecilik yapmak var. Türkiye tekstil açısından mükemmel bir yer. Hong Kong'a gitmeye gerek yok, burada üretebiliriz" dedi.


 

Bu konularda ilginizi çekebilir