‘3 çocuk’ teşviği, Civil’i 70 mağazaya taşıyacak

Civil Çocuk Giyim’in CEO’su Fatih Korkmaz, hükümet politikalarının doğurganlığı teşvik ettiğini, yükselen yeni doğan sayısının çocuk tekstili sektörünün çift haneli büyümesini sağladığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Yener KARADENİZ

İSTANBUL - Tekstil sektörü birçok açıdan dönüşüm yaşıyor. Marklar yeni stratejiler belirliyor. Bu stratejiler arasında dikkat çeken bir gelişme de çocuk giyim alanına yöneliş... Son yıllarda Koton’dan Mango’ya Little Big’den H&M’e kadar yerel ya da uluslararası birçok marka bu branşa yöneldi. Sektöründe en fazla büyüme kaydeden çocuk giyim, ülke ekonomisinin 3-4 katı büyümeler gösteriyor. Sektör yetkilileri, bu gelişmede doğurganlık oranının yüksekliği ve hükümetin 3 çocuk teşvikiyle bu oranın daha da yükselmesinin etkisine işaret ediyor. Çocuk giyim markası, 150 milyon dolar cirolu Civil’in CEO’su Fatih Korkmaz, bir yılda 1.3 milyon çocuğun dünyaya geldiğini, her yıl en az yüzde 15 büyüyen sektöre zincir mağazaların da girmeye başladığını, trendin devam edeceğini söyledi.

Civil, 1996’dan bu yana çocuk giyim sektöründe. CEO Korkmaz, “Başbakan 3 çocuk dedikçe sektör büyüdü. 1990 - 2000 arasındaki “tek çocuk trendi” kırıldı. Tek çocuklar problem söylemi, kürtaj ve sezeryanla ilgili sınırlamalar da sektörün önünü açıyor. Sektör her zaman ülke büyümesinin 2-3 katı büyüyor. Bu yıl yüzde 20 büyüyecek” dedi.

Yılda 11 milyon adet ürün satıyor

0-14 yaşa hitap eden çocuk giyim sektörü 5 milyar dolarlık bir pazar ve bu pazarda yaklaşık 20 bin şirket bulunuyor. Pazar her yıl en az yüzde 15 büyüyor. Civil ürünlerinin yüzde 60’ı çocuk tekstilinden oluşuyor. Civil bu yüzde 60’lık ürünle sektörde yüzde 3’lük pazar payına sahip. Hedefi yüzde 5! Civil en son Diyarbakır’da açılan mağaza ile 50 bin metrekarelik satış alanı, 22 il ve 40 mağazaya ulaştı. Hedeflerinin 100 bin metrekare satış alanı ve 70 mağaza olduğunu söyleyen Korkmaz, lojistik maliyetler nedeniyle bölgesel büyüdüklerini, Diyarbakır’ın ardından aynı bölgede Bitlis, Batman gibi birkaç ile daha gireceklerini söyledi. Civil mağazalarında 650 markaya ait ürünler satılıyor. Civil’i, Carrefour, İKEA gibi mağazalara benzeten Korkmaz, çocuk tekstilinin yanı sıra kozmetik ürün de sattıklarını dile getirdi.

Civil mağazalarında yılda 35 bin modele ait 11 milyon adet ürün satılıyor. Geçen yıl 100 milyon dolar ciro elde eden markanın bu yılki hedefi 150 milyon dolar. Marka 70 mağazaya ulaşmadan yurtdışına açılmayı da düşünmüyor. Korkmaz, “35 bin model var. Satınalma ekibine özel önem veriyoruz. Bu ekip için bir üniversite ile anlaşma yaptık. 6 ayda onlara sonuçta diploma almayacaklar ama 4 yılık işletme eğitimini sıfırdan tekrar veriyoruz. Hocalar çalışanlarımıza eğitim veriyor. Kendi istediğimiz gibi eğitim verdiriyoruz. Şu anda 3. aydayız, 6 ay sonra mezun olacaklar. İçlerinde lise mezunu da üniversite mezunları da var. Aldıkları eğitim yetersiz geliyor biz de o yüzden böyle bir sistem uygulamaya geçirdik” dedi.

‘Yanlış yabancı ortak da kötü sonuç verebiliyor’

Civil Çocuk Giyim’in CEO’su Fatih Korkmaz, sektörde, son zamanlarda dikkat çeken iflas erteleme başvurularını da değerlendirdi. Doğru finansal yapı ve doğru üretim kanalı ile kimsenin batma ihtimalinin olmadığını düşünen Korkmaz, “İflasların en önemli sebebi yüksek AVM kiraları. Diğer sebepler ise sezonu ıskalamak ve yanlış yabancı ortak. Herkesin entegre üretim tesisi yok ama içeride de ihtiyacı karşılayacak kadar fasoncu yok. Bir ürünün tezgaha gelmesi için hazırlık aşaması 2 ile 6 ay arasında değişiyor. İplikten kumaşa, kesimden dikişe kadar türlü aşamalardan geçiyor. Bunlardan her hangi birinde yaşanan bir aksaklık markaların sezonu ıskalamasına denen oluyor. İflasların altında bunlar var. Albimini sezon ıskalama nedeni ile batarken, Bücürk ve Wennice ise yabancı ortaklar ve yüksek AVM giderleri nedeni ile battı. Özellikler Bücürük kar etmesi imkansız olan yerlere girdi. Bu iki markanın bir diğer ortak özelliği ise ikisinin de 2 yıl önce yabancı bir fonla ortaklık kurmaları” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir