4 yıl sonra 30 milyar dolar
Hazırgiyim sektörü bu yıl 19 milyar dolar, 2017'ye kadar 30 milyar dolar ihracat hedefliyor
İSTANBUL - Hazırgiyim sektörünü temsil eden derneklerle Türk moda endüstrisinin 4 yıllık yeni rotasını belirlediklerini söyleyen İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "İhracatın kilosunu 35 dolara çıkarıp 2017’de 30 milyar doları yakalayacağız"
TGSD, OTİAD, LASİAD, MESİAD, BATİAD, KYSD, TİGSAD, TRİSAD ve MTD başkanlarıyla birlikte sektörün gelecek 4 yıldaki hedeflerini açıklayan Hikmet Tanrıverdi, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye sundukları 35 maddelik sorun paketi sunduklarını söyledi.
Tanrıverdi, acil çözüm bekleyen ilk 5 maddenin sektörün önünde Çin seddi oluşturduğunu, sorunların giderilmesi halinde hedeflerin çok daha kısa sürede yakalanabileceğini bildirdi.
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) önderliğinde bir araya gelerek sektörün 4 yıllık yeni rotasını çizen hazır giyimciler, 2017 sonu için belirledikleri 30 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayabilmek için ekonomi yönetimine ilettikleri 5 maddelik acil sorun listesinin çözüme kavuşturulmasını istediler.
Moda endüstrisindeki risk ve avantajların masaya yatırılarak yeni yol haritasının çizildiği toplantıya İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi ve yönetim kurulunun yanı sıra, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) Başkanı Ali Ulvi Orhan, Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyaseddin Eyyüpkoca, Merter Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD) Başkanı Yusuf Gecü, Bayrampaşa Tekstil ve Sanayici İşadamları Derneği (BATİAD) Başkanı Aydın Erten, Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği (KYSD) Başkanı Osman Ege, Tüm İç Giyim Sanayicileri Derneği (TİGSAD) Başkanı İrfan Özhamaratlı, Türkiye Triko Sanayicileri Derneği (TRİSAD) Başkanı Mustafa Balkuv ile Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) Başkanı Mehtap Elaidi katıldı.
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, sektörün 4 yıllık yeni rotasını belirlerken, hakim pazarlarda daha da güçlenip, başta ABD ve Japonya olmak üzere uzak ülkelerde tasarım ve yüksek katma değere sahip ürünler ile var olma yoluna gideceklerini söyledi.
2013'te hedefi 12'den vurduk
2013’te yüzde 8,3 artış elde edip, 2023 ihracat stratejisinde belirlenen 17,4 milyar dolarlık ihracat hedefini tam 12’den vurduklarını anlatan Tanrıverdi, “2014 yılının Ocak ayında ise yüzde 14,2 oranında artış yakaladık ve 1,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Tüm sektörler arasında en fazla ihracat yapan sektör olduk. Şubat ayında da ihracatımız artmaya devam ediyor. Yüzde 7,2 artışla 1,5 milyar dolar ihracat yaptık” dedi.
Hikmet Tanrıverdi, Türkiye’de 24 sektör arasında en fazla katma değerli ürün ihraç eden ilk üç sektör arasında bulunduklarını vurgulayarak şöyle devam etti:
“24 dolar olan kilogram birim fiyatımızı halihazırda yatırım yaptığımız tasarım, moda ve markalaşma süreçlerinin desteğiyle 4 yılın sonunda 30-35 dolar aralığına çıkartmayı hedefliyoruz.
AB ülkelerine Çin 12 euro/kg, Bangladeş 11 euro/kg ihracat yaparken Türkiye 17 euro/kg üzerinden hazırgiyim ihracatını gerçekleştiriyor.
AB ortalama ithal birim fiyatına göre yüzde 36, Çin’in birim fiyatına göre ise yüzde 47 daha yüksek birim fiyatla ürün satıyoruz. Tüm bu rakamlar dünya moda endüstrisinde elde ettiğimiz başarının kanıtıdır. Öte yandan Avrupa’da yaşanan onca krize, durgunluğa ve rakiplerimizin yoğun baskısına rağmen 2009’dan 2012 yılına pazar payımızı yüzde 12,4’ten yüzde 12,9’a yükselttik.”
Ülke grupları bazında bakıldığında AB pazarının yüzde 74,1 ile açık ara en çok İhracat gerçekleştirilen bölge olduğunu hatırlatan Tanrıverdi, “Buna karşın Amerika ülkeleri (ABD, Kanada, Brezilya, Meksika vb) toplamı ihracatımızdan sadece yüzde 3,2 pay alıyor. Sadece ABD 73 milyar dolar ile dünyanın en çok hazır giyim ithalatı yapan ülkesi konumunda. Biz ise bu ülkeye 445 milyon dolar ihracat gerçekleştiriyoruz. Böylesine küçük bir rakam ile yetinmemiz mümkün değil. Bunun için 4 yıllık rotamızda üzerinde en çok yoğunlaşacağımız bölgelerin başında Amerika geliyor” dedi.
Önümüzdeki Çin Seddi kaldırılsın
22 Şubatta ziyaret ettikleri Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile 35 maddelik sorun ve çözüm önerilerini paylaştıklarını açıklayan Tanrıverdi, bazı maddelerin sektörün önünde Çin Seddi gibi durduğunu söyledi. İhracat tekerine taş koyan, hazır giyim sanayicisinin acil çözüm beklediği ilk 5 maddeyi ise şöyle özetledi:
• Hammaddeye erişimde engellerin kaldırılması
• Dahilde işleme rejimindeki sorunların giderilmesi
• Devlet yardımları uygulamalarının basitleştirilmesi ve süreçlerin hızlandırılması
• Koleksiyon hazırlayan firmalarımızın tasarım süreçlerinin desteklenmesi ve ür-ge'nin de ar-ge teşvik düzenlemelerinden yararlandırılması
• Yurtiçinde her sektörün 1 prestij fuarının hedef ülke destek oranında desteklenmesi
Hikmet Tanrıverdi, bu beş sorunun çözülmesinin sürdürülebilir büyümeye kapı açacağını ve hedeflerin tutturulmasını birkaç yıl öne çekeceğini ifade etti.
Çalışanlarımızın yüzde 48'i kadın
Hazırgiyim sektörünün ihracat kadar istihdamda da önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Tanrıverdi, tekstilin 439 bin, hazırgiyimin ise 230 bini kadın olmak üzere 476 bin kişiye iş olanağı sağladığını söyledi. Hikmet Tanrıverdi, hiçbir sektörde yüzde 48 oranında kadın çalışan bulunmadığına işaret ederek, “Tekstil ve hazırgiyim toplamda 915 bin kişiye istihdam sağlıyor. Ancak kayıtlar çok düzgün tutulmadığı için bu rakamın gerçeği yansıtmadığını düşünüyoruz. En az 1,5 milyonun üzerinde insanımıza iş imkanı sunuyoruz ve bunun da neredeyse yarısı kadınlarımızdan oluşuyor” dedi.
2014’ün ihracatçı açısından 2012 ve 2013’e göre çok daha olumlu bir yıl olacağına inandıklarını anlatan Tanrıverdi, markalaşmadan tasarıma, inovasyondan Ar-Ge'ye hazırgiyim sektörünü geleceğin şartlarına hazırlamak için var güçleriyle çalıştıklarını bildirdi.
Ukrayna'ya 2013'te 33 milyon dolarlık ihracat yaptık şimdi tedirginiz
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, dünyanın yeni kriz gündemini oluşturan Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliğin Türk hazır giyim ihracatını olumsuz etkileyeceğini de vurguladı. Yaşanan olaylardan tedirgin olduklarını kaydeden Tanrıverdi, “2013 yılında Ukrayna’ya bir önceki yıla göre yüzde 73’lik artış ile 333 milyon dolarlık hazırgiyim ihracatı gerçekleştirdik. Büyüyen bir pazarda sorun yaşamak istemiyoruz. Maalesef yakın ülkelerdeki ekonomik ve siyasi dalgalanmalar bizi olumsuz etkiliyor. Umarız yaşanan kriz kısa sürede çözüme kavuşturulur” dedi.