75 hazır giyim ve tekstilciden ‘anti-damping kalksın’ çağrısı
75 firma, sentetik filament iplikten dokunmuş giysilik kumaşta uygulanan antidampingin kaldırılması ve inceltilmiş ham kumaşta ithalatın yolunun açılması için çağrıda bulundu
ESRA ÖZARFAT
BURSA - Bursalı 75 tekstil ve hazır giyim firması ticaret odası ve ihracatçı birliklerine ilettikleri gerekçeli yazıyla sentetik filament iplikten dokunmuş giysilik kumaşta uygulanan antidampingin kaldırılmasını, inceltilmiş ham kumaşta ise ithalatın yolunun açılmasını istedi. Öte yandan sektör söz konusu önlemin kapsamının Endonezya’yı kapsayacak şekilde genişletilmesine karşı çıkıyor. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünü ilgilendiren bu konuda sektörün yüzde 80’i Bursa’dan üretim yapıyor.
Aralarında SYK, Yeşim, Sunteks gibi büyük ölçekli firmaların bulunduğu 75 Bursalı tekstil ve hazır giyim firması Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ve Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) nezdinde Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunarak sentetik filament iplikten dokunmuş giysilik kumaşların oluşturduğu 5407 GTİP numaralı ürünlere 2002 yılından bu yana uygulanan antidampingin kaldırılmasını, üretimi aşamasında çevreye zarar veren inceltilmiş ham kumaşta ise ithalatın yolunun açılmasını istedi. Öte yandan sektör temsilcileri Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC), Tayland, Malezya ve Tayvan’dan antidampingin devam etmesini, ancak söz konusu önlemin kapsamının Endonezya’yı kapsayacak şekilde genişletilmesinin uygun olmadığını savunuyor. Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nden (UHKİB) alınan bilgiye göre birliğe iletilen şirket görüş yazıları 7 ve 13 Mayıs tarihlerinde Ekonomi Bakanlığı’na iletildi.
Kahraman: Rekabet avantajını yitirmek istemiyoruz
Tekstil yoğunluklu Demirtaş OSB’de faaliyet gösteren Sunteks Dokuma’nın Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Kahraman, “Başvuruda bulunan 75 firma Türkiye’nin kadın giyiminde ihracatının yüzde 80’ini gerçekleştiren Bursalı firmalardır. Polyester geçmişten bu yana Bursa’nın işidir. Bu nedenle önlemin Endonezya’yı kapsayacak şekilde genişletilmesini istemiyoruz. Endonezya bizim için çok önemli. Bursa’da 200’e yakın boyahanemiz var. Kapsamın genişletilmesi boyahanelerimize büyük sıkıntı verir, işsiz kalırız. Son yıllarda İspanya’da, İtalya’da boyahanelere yatırım teşvikleri verilmeye başlandı. Bizim Avrupa pazarındaki rakiplerimiz onlar. Bu pazardaki rekabet şansımızın azalmasını istemiyoruz” şeklinde konuştu. Kahraman, şunları söyledi: “Bizler 1 dolarlık hammaddeyi getirip 13-15 dolarlık gömlek satabiliyorsak görevimizi yapıyoruz demektir. Ama o 1 dolarlık mala antidamping koyulduğu zaman rekabet şansımız azalıyor.”
Yedikardeş: İnceltme işlemi çevreye 8 kat zarar veriyor
OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi ve SYK Tekstil’in Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yedikardeş, İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi’nin 9 Haziran’da DÜNYA Gazetesi aracılığıyla kamuoyuna duyurduğu konu hakkında sektörü desteklediklerini söyledi. Yedikardeş, 5407 GTİP numaralı mallara uygulanan antidamping konusunun Türkiye’de çok az sayıda ili ilgilendirdiğini, buna karşın hazır giyim üreticileri çerçevesinde bakılırsa yüzde 85 oranında Bursa’yı etkilediğini kaydetti. Selim Yedikardeş, “Bursalı hazır giyim ve tekstil sanayicileri olarak konfeksiyoncularımızın bu çağrısını destekliyoruz. Ancak bu malların inceltilmiş olan kısımlarının yurt dışından getirilmesini kabul ediyoruz. Çünkü bu kumaşların inceltmesini Bursa’da yapabilen firmamız yok. Olsa bile bizler yaptırmak istemiyoruz. Çünkü inceltme işlemi nedeniyle çevreye normalinden 8 kat daha fazla zarar vermiş olacağız” diye konuştu. Kumaş üretiminin ardından yapılan inceltme için kostikleme işlemi yapıldığına vurgu yapan Yedikardeş, bu işlem nedeniyle oluşan kirliliğin ancak kimyasal arıtma tesisleriyle giderilebileceğini kaydetti. Yedikardeş, Uzakdoğu’da üretilen malların kanserojen madde içerdiğini ve Avrupa standartlarında boyanmadığını bildiklerini ifade etti.