Bossa, ‘Eden’i kurdu, yüzde 100 geri dönüşümle kumaş üretti

Yüzde 100 geri dönüşümlü kumaşlarını Re-set Koleksiyonu ile satışa sunan Bossa, başarısını dünya çapında da taçlandırdı. Amsterdam’da düzenlenen Global Denim Awards’tan Bossa, kumaş kategorisinde ‘En Sürdürülebilir Firma’ unvanı ile geri döndü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DEMET ÖZTÜRK-ADANA

Yüzde 100 geri dönüşümlü kumaşlarını Re-Set koleksiyonu ile satışa sunan Bossa, Amsterdam’da düzenlenen Global Denim Awards’tan kumaş kategorisinde ‘En Sürdürülebilir Firma’ unvanı ile geri döndü. Satış ve Üretim Genel Müdür Yardımcısı Sedef Uncu Akı,sürdürülebilir ürün çalışmalarına hız verdiklerini bildirdi

Entegre yapısı ile dünya tekstil sektörünün önemli kuruluşları arasında yer alan Bossa, ‘Eden’ adını verdiği bir iplikhane ile yüzde 100 telef ürünleri yeniden üretime kazandırıyor. Bossa, geri dönüşümle ürettikleri kumaşları Re-set Koleksiyonu ile satışa sunuyor. Firma bu üretimiyle Amsterdam’da düzenlenen Global Denim Awards yarışmasının kumaş kategorisinde ‘En Sürdürülebilir Firma’ ödülünü aldı. 

Adana’daki 650 bin metrekare alana yayılmış üç üretim tesisi ile yarım asrı aşan bir süredir üretim yapan Bossa, sürdürülebilir ürün çalışmalarına hız kazandırdı. Bossa’nın Türkiye’nin en büyük entegre tekstil kuruluşlarından biri olduğunu ifade eden Satış ve Üretim Genel Müdür Yardımcısı Sedef Uncu Akı, 3 ayrı ürün grubunda işletmelerinin olduğunu aktardı. Akı, yüzde 60’ı denim olmak üzere dış giyim grubu ve gömleklik üretimi yaptıklarını dile getirerek, bu üç ayrı grupta önemli global oyuncular arasında olduklarını ve dünya çapında isim yapmış büyük markalarla çalıştıklarının altını çizdi. Akı, suyu daha az kullanan teknoloji, doğal boyalar, enerjiyi daha az ve verimli kullanan sistemler üzerine çalışmalar yaptıklarını anlatarak, geri dönüştürülmüş pamuğun yanı sıra geri dönüştürülmüş polyester de kullandıklarını ifade etti. 

Dünya modasındaki trendleri de dikkate alarak, katma değeri daha yüksek, daha çevreci, daha şık ve yenilikçi çizgide kumaşlar üretmek için yeni yatırımlar yaptıklarını dile getiren Akı, inovatif ürünler üzerine çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. 

"Enerjiyi daha az ve verimli kullanıyoruz" 

Akı, Bossa’nın suyu daha az kullanan teknolojiler, doğal boyalar, enerjiyi daha az ve verimli kullanan sistemler üzerine yaptığı araştırma ve uygulamalarını geliştirerek sürdürdüğünü ifade ederek, geri dönüştürülmüş hammadde içeren denimlerle birlikte geri dönüştürülmüş polyesteri de kullanmakta olduğunu dile getirdi. Akı, elyafl arı geri dönüşümden geçirip pamukla karıştırıp yeniden kullanarak yün elde ettiklerine vurgu yaparak, şunları söyledi: “Sıfırdan pamuk satın almak yerine ürünün içerisine telef olmuş bir maddeyi alıp geri dönüştürüp tekrar kazandırmış oluyoruz. Ve bu bağlamda geri dönüştürülmüş bir ürün elde etmiş oluyoruz. Bununla ilgili olarak Eden diye bir iplikhane kurduk. Normal pamuk lifinin boyu geri dönüşümde kısalıyor ve iplik olarak işlenmesini zorlaştırıyor. Bunun için özel bir teknik gerekiyor. Özel bir Ar-Ge çalışmasıyla bu işin karışımından başlayarak erimesine kadar özel bir hat var. Bununla alakalı ciddi projeler yaptık. Amacımız yüzde 100 geri dönüştürülmüş ürün üretebilmek. Sonrasında bunu bir proje olarak geliştirdik ve bu proje doğrultusunda geliştirdiğimiz ürünü geçen sene Amsterdam’da bir fuarda sergiledik. Tamamı yüzde 100 geri dönüştürülmüş. Re-set ürün koleksiyonumuzdan kumaşlar ile Global Denim Awards yarışmasına katıldık ve dünyanın çeşitli yerlerinden 6 tane şirket içerisinde ‘En Sürdürülebilir Firma’ ödülünü aldık.” 

Organik pamuğa alternatif “iyi pamuk”

Organik pamuklu ürünlere başlamalarının ardından Re-set Koleksiyonu’nu da çıkardıklarına değinen Akı, pamuğun yanına ekolojik kimyasalları da eklediklerini ifade etti. Akı, pamuktan başlayarak bütün girdileri analiz ettikleri Bossa Carries ile süreci ve bütün süreç adımlarında neler yapılabileceğini düşündükleri bir program oluşturduklarını anlatı. Akı, şöyle devam etti: “Buradaki kritik şey şu, dönüştürülmüş pamuk kullandınız ama ondan yaptığınız telef normaldeki telefin 2 katı. Proseste bir kimyasal kullanılıyor, ekolojik ama daha çok yıkamak gerekiyor. Bu sebeple bu tip gelişmelerde sürecin tamamına bakmak gerekiyor. İyi yapılacak bir şey farkı sonuçlarla karşılaşılmasına sebep olabilir.” 

Akı, Türkiye’nin pamuk üretimiyle ilgili hala yeterli noktada olmadığına değinerek, organik pamuk üretiminin dünyadaki üretimine bakıldığında kısıtlı olduğunu dile getirdi. Buna bağlı olarak organik pamuğa alternatif olarak yeni bir pamuk türü çıktığına dikkat çeken Akı, “iyi pamuk” olarak adlandırılan bu türün, organik pamuk kadar sert olmadığını ancak su ve kimyasal tüketiminde çiftçiye üretimde sürdürülebilirliği ve çevreye duyarlı olmayı öğreten bir sistem olduğunu söyledi. Türkiye’de de iyi pamuk üretimine başlandığına değinen Akı, iyi pamukla üretilen pamukla bir harman yaparak ürünlerinde kullandıklarını ifade etti. İyi pamukta, organik pamukta tescil edilenden daha farklı bir sistemle çalışıldığının altını çizen Akı, “Bossa’dan iyi pamuk ürün isteyenler oluyor. Bunun için bir tescil gerekmediğinden iyi pamuktaki sistemde 10 bin metre için alacağınız pamuğu normal pamuk yerine iyi pamuktan seçiyorsanız sistem sizi otomatik olarak çevreye iyi bir şey yapmış olarak algılıyor” dedi.

İhracatta hedef Uzakdoğu

Bossa’nın üretiminin yarısından fazlasını ihraç ettiğini söyleyen Sedef Uncu Akı; Hugo Boss, Diesel, G-Star, Zara, Topshop, H&M, Dolce & Gabbana, Esprit gibi pek çok ünlü markayla çalıştıklarını dile getirdi. Akı, ihraç ettikleri ürünlerinin Türkiye’nin dünya tekstilindeki önemli bir üretim üssü olması itibariyle, yurtiçindeki konfeksiyonculara sevk ettikleri ve buralarda işlem gördükten sonra bitmiş ürün olarak dünya markalarına yapılan dolaylı ihracat ile birlikte ihracat rakamlarının yüzde 85’lere çıktığını kaydetti. Akı, 2014 yılını 180 milyon dolar ciro ile kapattıklarını ve bunun 100 milyon dolarının ihracat rakamları olduğunu dile getirdi. Ağırlıklı olarak Avrupa, Almanya, İskandinavya, İspanya ve İtalya’ya başta olmak üzere 80 ülkeye denim ihracatı gerçekleştirdiklerini söyleyen Akı, sürdürülebilir kumaşlarının artmasıyla da farklı bölgelere yayılma hedeflerinin olduğunu anlattı. Akı, önümüzdeki süreç içerisinde Uzakdoğu stratejilerinin olduğuna değinerek, Kore, Avusturalya ve Japonya'yı hedef pazar olarak gördüklerini ve buralara yatırım yapma planlarının bulunduğunu belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir