Çocuklar bayramda tekstilcileri sevindirdi

İflas ertelemelerle son dönemde sıkıntılı bir sürece giren tekstil sektöründe çocuklar, firmalara bayram sevinci yaşattı. Gezi eylemleri nedeni ile düşen satışlar, bayram sezonunda kimi firmada yüzde 100’e yakın arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yener KARADENİZ

 

İSTANBUL - Türkiye’de 15 yaş altı 19 milyona yakın çocuk, tekstilcilerin yüzünü güldürdü. 6 milyar TL’ye yaklaşan çocuk giyim pazarında faaliyet gösteren markalarda satışlar bayramda yüzde 25 ile  yüzde 100’e varan oranlarda artış gösterdi. Bir biri ardına iflas erteleme hatta iflasların yaşandığı sektörde şirketler bayram ile moral buldu. Kimi firmada satışlar yüzde 100’e varan oranlarda artış gösterdi. Markalar şimdi okul sezonunu açılmasını bekliyor.

Türkiye’de 15 yaş altındaki grup toplam nüfusun yüzde 25’ni oluşturuyor. Bu alanda en fazla bilinen markalar arasında yer alan LC Waikiki’nin Sahibi Vahap Küçük, bayram sezonunda geçen yıla göre yüzde 25’e varan bir büyüme sağladıklarını söyledi. Küçük, “Oldukça memnun olduğumuz bir bayram geçirdik. Bayrama özel koleksiyon yaptık, bayrama yönelik yeni ürünler koyduk. Bayram daha çok çocuklara yönelik olduğu için hareketlilik sağlandı. İflas eden rakiplerin pazarda yarattığı boşluk ile ilgili bir durum olduğunu sanmıyorum. Eskiler gitti yeniler geldi çünkü” şeklinde konuştu.

Koton’da satışlar yüzde 100 arttı

Koton da bayramda sevinen firmalar arasında yer aldı. Şirketin çocuk ürünleri cirosu yüzde 100 artarken genel cirolarda ise yüzde 50’ye yakın artış yaşandı. Koton Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz, çocuk markası olarak yeni oldukları için daha farklı bir büyüme kaydettiklerini söyledi. Yılmaz, şöyle konuştu: “Biz çocuk markası olarak daha yeni bir markayız. Bizi gün geçtikçe tanıyor müşteri. Bu yüzden bizdeki artış piyasadan biraz daha farklı. Genel cirolarda ise çok iyi bir bayram geçirdik. Yeni mağazaları saymıyorum, var olan mağazalarımızda yüzde 25 civarında artış yakaladık. Yeni mağazalarımızda ise yüzde 50’lik bir artış meydana geldi.”

Genel cirolar yüzde 15 artış kaydetti

Türkiye'de aile bireylerinin, birbirine değer veren insanların, geçmiş yıllara oranla son zamanlarda hediyeleşme konusunda daha hassas davrandıklarını aktaran Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan da bu yıl Ramazan Bayramı’nda ciroların yaklaşık yüzde 15 oranında arttığını gözlemlediğini söyledi. Doğan, “Bu yıl ise ramazanın yaklaşık 10 günü ağustosa denk geldi. Böyle olunca, çoğu kişi tatil için ramazan ayının bitmesini bekledi. Yıllık izinler ve tatil tercihleri bayram ile birleştirildi. Hem bayrama yönelik hediyeleşmenin yarattığı ivme hem de tatil öncesi alışveriş ihtiyacının görülmesi Ramazan Bayramı'ndaki satışlarımızı yüzde 10-15 arasında etkiledi” açıklamasında bulundu.   

9 yaşına kadar fiyata 9’dan sonra markaya bakılıyor

Daha çok markasız ürünlerin yer aldığı Osmanbey ve Merter gibi bölgelerde ise bayram bu yıl çok hareketli geçmedi. Bunun sebebini organize perakendenin büyümesine ve Arap ülkelerindeki durgunluğa bağlayan Osmanbey Tekstilci İşadamaları Derneği Başkanı Asli Ulvi Orhan, perakende sektöründe değil, markasız ürün pazarında düşüş olduğunu söyledi. Orhan şöyle devam etti: “Bu bayram Osmanbey çok renkli geçmedi. Eski bayram alışverişleri olmadı. Sebebi de iç piyasadaki durgunluk ve bayram alışverişi yapan Arap ülkelerindeki problemler. Organize perakendecilerin nispi oranları da çoğalıyor. Markasız ürünlerde de buna bağlı olarak düşüş oluyor. Sektörün tamamı küçülmüyor ama marka olmayan KOBİ’lerin payı azalıyor. Aynı şey çocukta da geçerli. Çocukta benim gözlemlediğim çok düşük fiyatlı ve adetli satan yerlerde bir problem yok ama belli bir yaştan sonra markalı ürünlere doğru bir kayış söz konusu. Belli bir yaşa kadar markalı ürünlerin önemi olmuyor fiyatın önemi oluyor ama çocuk etrafı ile ilgilenmeye başladığında marka tutkusu başlıyor. 9 yaş bir sınır bu anlamda.”