Ev tekstilcisi ithalat artışından kaygılı

Türkiye Ev Tekstili Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Küçükçalık, ev tekstili ithalatında antidamping önlemlerinin gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin net ihracatçı olduğu ev tekstili alanında yaşanan ithalat artışı sektör temsilcilerini endişelendiriyor.  

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yılın 10 ayında ev tekstili ürünleri ithalatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla miktar bazında yüzde 15 arttı. Ev tekstili ithalatı bu dönemde değer bazında yüzde 10,4 artış göstererek, 393,5 milyon dolara yükseldi. 

Miktar bazında en yüksek ithalat artışı yüzde 140 ile yatak örtüleri ve diğer mefruşat eşyası grubunda görüldü. Tül ve dantela ithalatı yüzde 67, havlu ve bornoz ithalatı yüzde 36 artış kaydetti.  

İthalat artışını değerlendiren Türkiye Ev Tekstili Sanayici ve İşadamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Yaşar Küçükçalık, toplam ithalattaki yükselişin sektör açısından kaygı verici olduğunu söyledi.  

Özellikle havlu ve bornoz ile yatak örtüleri ve diğer mefruşat eşyasında yaşanan ithalat artışının yüksekliğine işaret eden Küçükçalık, "Bu noktada antidamping vergisine tabi ürünlerde gözlenen düşük artışlar veya değişmeyen ithalat rakamları da önemli bir gösterge. Ev tekstili ithalatında antidamping önlemleri gerekiyor" dedi. 

Dış ticaret açığının temel nedenlerinden birinin ithal edilen pahalı ara malları olduğunu belirten Küçükçalık, ara mal ithalatının önüne geçilmesinin hem ülke hem de sektör açısından önemini vurguladı. 

Küçükçalık, Türkiye'nin ev tekstili sektöründe net ihracatçı konumunda bulunmasına karşın ara mal ithalatının giderek artmasının sektörü tehdit ettiğini dile getirdi.  

İthalata ek verginin etkisi 

Sektörün geçen yıl 430 milyon dolarlık ithalata karşılık 3,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini ifade eden Küçükçalık, Ekonomi Bakanlığının ithal ürünlere yönelik ek vergi uygulamasının dış ticaret dengesine olumlu etkide bulunduğunu söyledi. 

Söz konusu uygulama sayesinde geçen yıl 15,3 milyar dolarlık net döviz girdisi ile Cumhuriyet tarihi rekorunun kırıldığının altını çizen Küçükçalık, "Tekstil sektörü  ek vergi ertesinde sağladığı 41 milyar dolar cari katkı ile küresel anlamda önemli likidite sorunlarının yaşandığı dönemde cari açığın  azaltılmasında önemli bir rol oynadı" değerlendirmesinde bulundu.  

Sektörün, ithalatı yapılan tüm ürün gruplarını yurt içinde üretecek donanım ve kapasiteye sahip olduğunu kaydeden Küçükçalık, sanayicilerin, ithalatın yarattığı haksız rekabet yüzünden atıl kapasite sorunu yaşadıklarına dikkati çekti.  

"Yurt içinde üretim teşvik edilmeli" 

İthalatı artıran etkenler konusunda da görüşlerini paylaşan Küçükçalık, ucuz ham madde satın alıp üretim maliyetini en düşük seviyede tutma isteğinin ara mal ithalatını tetiklediğini kaydetti.  

Buna karşın bir iş adamının yalnızca kar peşinde koşmaması gerektiğini belirten Küçükçalık, "Kar ederken bir yandan da büyük resmi göz önünde tutarak sektörümüzü, genel ekonomimizi ve kaliteli mal üretmeyi düşünmemiz gerekiyor. Aynı mal çok küçük bir maliyet farkı ve daha üstün bir kalite ile Türkiye'de üretilebiliyorsa bu malın üretiminin teşvik edilmesi bizim için çok önemlidir" değerlendirmesinde bulundu.  

Bu konularda ilginizi çekebilir